Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

"Άνθρακες" η ρύθμιση για τα αδήλωτα κεφάλαια

Του Σπύρου Δημητρέλη
"Άνθρακες" η ρύθμιση για τα αδήλωτα κεφάλαιαΔεδομένη θεωρούν παράγοντες της αγοράς την εισπρακτική αποτυχία της ρύθμισης για τα αδήλωτα εισοδήματα, οι διατάξεις της οποίας κατατέθηκαν χτες στη Βουλή και πρόκειται να ψηφιστούν σύντομα. Ο σημαντικότερος αποθαρρυντικός παράγοντας για υπαγωγή στη ρύθμιση, όπως σημειώνουν, είναι ο υψηλός συνολικός φορολογικός συντελεστής για τη νομιμοποίηση των αδήλωτων κεφαλαίων. Σημειώνεται ότι ο συνολικός φορολογικός συντελεστής για τη νομιμοποίηση των κεφαλαίων μπορεί ακόμη και να ξεπεράσει το 60%. Πρόκειται για συντελεστή που χαρακτηρίζεται "πολύ υψηλός". 

Μάλιστα, στο υπουργείο Οικονομικών αποδίδουν την ευθύνη για τη θέσπιση των υψηλών συντελεστών στα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών που ουσιαστικά υπαγόρευσαν τη σχετική ρύθμιση, με βασικό κριτήριο την αποφυγή του λεγόμενου "ηθικού κινδύνου". Δηλαδή με άλλα λόγια, να μην επιβραβευτούν φορολογούμενοι οι οποίοι απέκρυπταν εισοδήματα.
Ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών ομολογούν ότι ο συντελεστής είναι πολύ υψηλός και δεν διστάζουν να πουν ότι οι Θεσμοί, με τη ρύθμιση που επέβαλαν "απευθύνονται σε υποψήφια… κορόιδα".
Πάντως στο υπουργείο διατηρούν κάποιες ελπίδες για εισπράξεις από τη ρύθμιση, θεωρώντας ότι θα κάνουν χρήση τους πολλοί από τους φορολογούμενους οι οποίοι ελέγχονται για τη λεγόμενη αδικαιολόγητη προσαύξηση της περιουσίας, καθώς θα θελήσουν να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς τους με την Εφορία
Επίσης ελπίζουν ότι στη ρύθμιση θα μπουν και φορολογούμενοι που διαθέτουν αδήλωτα κεφάλαια στο εξωτερικό. Και αυτό διότι εντός του 2017 η φορολογική διοίκηση θα λάβει στοιχεία για καταθέσεις και επενδύσεις Ελλήνων στο εξωτερικό, στο πλαίσιο της πλατφόρμας ανταλλαγής πληροφοριών του ΟΟΣΑ  στην οποία μετέχουν περισσότερες από 100 χώρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)