CAPITAL CONTROLS η προδοσία.

Το φιλικό μας ιστολόγιο Justice for Greece, έχει κάνει καταπληκτική εργασία σχετικά με τα Capital Controls, για αυτό δανειζόμαστε από τους διαχειριστές το δημοσίευμα τους με τίτλο:

ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ: Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας.

και το παραθέτουμε στου αναγνώστες μας για οποιαδήποτε χρήση.

(Ας μην ξεχνάμε η γνώση είναι δύναμη)

Τα Capital Controls και την τραπεζική αργία επέβαλαν στην χώρα οι κάτωθοι :

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Β. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΛΕΞΙΟΣ Π. ΤΣΙΠΡΑΣ
ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ, ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ − ΝΙΚΟΛΑΟΣ− ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΑΛΤΑΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ, ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΤΣΑΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΩΤΑΚΗΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΡΔΑΣ, ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ


 

justiceforgreece

Γιάννης Παπαγεωργάκης, επιχειρηματίας
«Το κλείσιμο των τραπεζών μάς διέλυσε»
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/07/2015 08:00 |

Η αβεβαιότητα των τελευταίων έξι μηνών, με αποκορύφωμα το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή των capital controls, έχει κάνει τον επιχειρηματικό κόσμο να αναστενάζει. «Εχω μία εταιρεία που προμηθεύει τα ξενοδοχεία, τα νοσοκομεία, τα κρουαζιερόπλοια, ακόμη και τον Ελληνικό Στρατό, με μηχανήματα ιματισμού. Η εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση των τελευταίων μηνών έκανε πολλούς πελάτες να είναι διστακτικοί με τις παραγγελίες, παρότι η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει. Το κλείσιμο των τραπεζών μας διέλυσε» λέει ο επιχειρηματίας και πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων και Διανομέων Αθήνας (ΣΕΑΔΑ) Γιάννης Παπαγεωργάκης.
Οπως εξηγεί, συνεργάζεται με οίκους του εξωτερικού από το 1978, «οι οποίοι, λόγω της άριστης επαγγελματικής μας σχέσης και συνεργασίας, μου έδιναν περιθώριο να αποπληρώσω ακόμη και τρεις μήνες μετά την παραγγελία μου. Δεν χρειαζόταν ούτε υπογραφές να βάλω. Πλέον, έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία, με αποτέλεσμα να θέλουν να προπληρώνουμε για το εμπόρευμα. Κάτι που με την επιβολή των capital controls δεν μπορεί να γίνει και έτσι μένουν οι παραγγελίες στο εργοστάσιο. Δεν ζητάμε χρηματοδότηση, ούτε δανεικά. Οι υγιείς – μέχρι τώρα – επιχειρήσεις έχουν το ρευστό για να καλύψουν τις ανάγκες τους και αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να διαχειριστούν τα χρήματά τους, ούτε να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους. Είχα πελάτη που δεν είχε τρόπο να με πληρώσει διαφορετικά μέσω τράπεζας για να πάρει το μηχάνημά του και ήρθε από την Ιο στην Αθήνα για να μου τα δώσει στο χέρι» σημειώνει ο Γιάννης Παπαγεωργάκης.
Ο ίδιος έχει καταθέσει έξι αιτήσεις στην ειδική Επιτροπή εδώ και 20 ημέρες, για να μπορέσει τουλάχιστον να κάνει τις προπληρωμές και να έρθουν εμπορεύματα – μηχανήματα και ανταλλακτικά – από το εξωτερικό, αλλά απάντηση ακόμη δεν έχει πάρει.

http://www.tanea.gr/news/economy/article/5261107/to-kleisimo-twn-trapezwn-mas-dielyse/

justiceforgreece

Το σοκαριστικό κόστος των capital controls
22 Αυγούστου 2015
Γιώργος Στρατόπουλος
Η ζημιά από τα capital controls είναι τεράστια. Επιχειρώ μια πρώτη συντηρητική αποτίμηση της ζημιάς στην οικονομία. Δεν διεκδικώ ωστόσο την αρετή της ακρίβειας. Ποτέ εξάλλου δεν θα είναι εφικτό να μετρηθούν με ακρίβεια οι συνέπειες, καθώς όλοι οι δείκτες της οικονομίας επηρεάζονται και συνδιαμορφώνονται από τις αποφάσεις, τις συνθήκες και τη διαχείριση της οικονομίας πριν και μετά την επιβολή των capital controls. Ωστόσο κάποια στοιχεία δεν είναι αμφισβητήσιμα.

Η προκαταρκτική εκτίμηση του ΔΝΤ
Το ΔΝΤ στις 2/7/15 δημοσιοποίησε μια Έκθεση για την Ελλάδα (εδώ σελ.19), όπου προέβλεπε πως το δημόσιο χρέος την επόμενη διετία θα κυμαινόταν στο 177% του ΑΕΠ της χώρας μας. Η εκτίμηση αυτή είχε συμπεριλάβει όλη την υστέρηση/ζημιά που προκάλεσε στην οικονομία η προηγηθείσα πεντάμηνη διαπραγμάτευση. Μετά τα capital controls (14/7/15) το ΔΝΤ εξέδωσε νέα Έκθεση (εδώ) και ενσωματώνει στην ανάλυσή του τις συνέπειες από την επιβολή των ελέγχων κίνησης κεφαλαίων και της τραπεζικής αργίας. Και προβλέπει πως το χρέος της Ελλάδας την επόμενη διετία θα φτάσει στο 200% του ΑΕΠ της χώρας.

Σύμφωνα δηλαδή με το Ταμείο, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 23% λόγω της επιβολής των capital controls. Αν αναλογιστεί κανείς πως το υπερβάλλον χρέος της Ελλάδας ανέρχεται στο 60-70% του ΑΕΠ περίπου -έχουμε χρέος 177% του ΑΕΠ, ενώ, αν ήταν στο 110% του ΑΕΠ δεν θα ήταν πρόβλημα- καταλαβαίνει ότι η χώρα, μέσα σε μια νύχτα, με μια μόνο κίνηση του Αλέξη Τσίπρα, επιβαρύνθηκε επιπλέον με το 1/3 του υπερβάλλοντος χρέους. Και τι ειρωνεία, για έναν αρχηγό που εκλέχτηκε για να επιτύχει τη μείωση, το κούρεμα του χρέους! Σημειώστε δε ότι αυτήν την Έκθεση του ΔΝΤ, της 14ης Ιουλίου, η Κυβέρνηση την επικαλείται συνεχώς, επειδή αναφέρει πως απαιτείται δραστική μείωση του χρέους της Ελλάδας. Αποκρύπτοντας βέβαια πως, σύμφωνα με την Έκθεση, η δραστική μείωση του χρέους έγινε απόλυτα απαραίτητη λόγω των αποκλίσεων από την εφαρμογή του προγράμματος τον τελευταίο χρόνο και τις καταστροφικές για την οικονομία συνέπειες από την τραπεζική αργία και τα capital controls.

Η προκαταρκτική εκτίμηση της Κομισιόν.
Η Κομισιόν στις προβλέψεις της για την Ελλάδα στις 5/5/2015 (εδώ) προέβλεπε– υπό την αίρεση της σύναψης συμφωνία με τους εταίρους τον Ιούνιο- για την Ελλάδα αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% το 2015 και 2,9% το 2016. Μετά την επιβολή των capital controls και της τραπεζικής αργίας προχώρησε σε αναθεώρηση των προβλέψεων της (εδώ σελ. 7). Για το 2015 προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 2% – 4%, ενώ για το 2016 προβλέπει ύφεση από 0,5%-1,75%. Υποθέτουμε ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί κοντά στο μέσο του εύρους των εκτιμήσεων της Κομισιόν, δηλαδή -3% για το 2015 και -1,1% το 2016. Αυτό σημαίνει πως στη διετία 2015-2016 αντί για ανάπτυξη 3,4%, λόγω των capital controls θα έχουμε ύφεση 4,1%. Δηλαδή μικρότερο ΑΕΠ κατά 7,5% ή περίπου 14 δις. Εδώ αξίζει μια σύγκριση: στη μεγάλη ύφεση της περιόδου 2010-2013 η οικονομία κατέγραψε πτώση του ΑΕΠ κατά 25%. Δηλαδή, τα capital controls θα μας κοστίσουν σε ύφεση κάτι λιγότερο από το 1/3 της ύφεσης όλων των μνημονίων. Και φυσικά την ανάλογη φτώχεια, σκληρότερα μέτρα και ανεργία. Για την ανεργία μάλιστα, συνυπολογίζοντας τις θέσεις που θα χαθούν λόγω της ύφεσης και τις θέσεις που δεν θα δημιουργηθούν, επειδή τελικά δεν θα έχουμε ανάπτυξη, ανέρχονται στις 300.0001. Και αν τα μνημόνια ήταν αναπόφευκτα λόγω των ελλειμμάτων και της υπερχρέωσης της ελληνικής οικονομίας, τα capital controls ήταν αναίτια, αχρείαστα, μπορούσαν και έπρεπε να αποφευχθούν.


Το χρέος λόγω ανακεφαλαιοποίησης Τραπεζών
Με την τραπεζική αργία και τα capital controls προέκυψε η ανάγκη επιπλέον δανεισμού ύψους περίπου 25 δισ.2 για να ανακεφαλαιοποιήσουμε -πάλι- τις ελληνικές τράπεζες.


Το χρέος από τα πρωτογενή πλεονάσματα
Στις 25/6/15 κυβέρνηση και εταίροι διαφωνούσαν σε κάποια σημεία της διαπραγμάτευσης, αλλά είχαν συμφωνήσει στα προβλεπόμενα πρωτογενή πλεονάσματα για την τριετία 2015-2017. Ως δια μαγείας, μετά τα capital controls και με την συναίνεση των εταίρων, το Μνημόνιο ΙΙΙ προβλέπει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα κατά 4% για την ίδια τριετία. Έγιναν ξαφνικά οι εταίροι καλοί Σαμαρείτες και χαλάρωσαν στόχους που είχαμε ήδη αποδεχτεί; Μάλλον όχι. Η πραγματικότητα είναι πως με τα capital controls η ζημιά στην οικονομία είναι τόσο μεγάλη που, ενώ θα εφαρμόσουμε μάλλον σκληρότερα μέτρα από εκείνα που ζητούσαν νωρίτερα οι εταίροι, θα αδυνατούμε να επιτύχουμε τους στόχους της 25ης Ιουνίου. Αν και παραμένουμε δηλαδή με μνημόνιο και σκληρά μέτρα, τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα επιτύχουμε θα είναι κατά 4% μικρότερα στην τριετία. Αυτό σημαίνει 7 δισ. λιγότερο πλεόνασμα, άρα 7 δισ. περισσότερο χρέος.

Και μαζί με τα 25 δισ. των Τραπεζών φτάνουμε στα 32 δισ. αύξηση του χρέους.
Πέραν των γενικών εκτιμήσεων, έχουν αρχίσει να έρχονται και τα πρώτα μαντάτα από τις συνέπειες των capital controls στην αγορά εργασίας:
Το στατιστικό δελτίο για την απασχόληση (ΕΡΓΑΝΗ – Ιούλιος 2015 εδώ) και μια σύντομη ανάλυση (εδώ) δείχνουν πως μόνο τον Ιούλιο χάθηκαν εξαιτίας των capital controls 30.000 θέσεις εργασίας και άλλες 45.000 μετατράπηκαν από πλήρους σε μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης.
Όπως προκύπτει από έρευνα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (εδώ), σε δείγμα 127 επιχειρήσεων, το 57% διαπιστώνει μείωση μεγαλύτερη του 50% στον κύκλο εργασιών λόγω της επιβολής των capital controls, το 35% δηλώνει ότι έχουν προχωρήσει σε μείωση προσωπικού ή/και αναθεώρηση ωραρίου/αδειών και το 34% αναφέρει προβλήματα στην καταβολή μισθών.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδη, 60 χιλιάδες επιχειρήσεις έκαναν αίτηση να μεταφέρουν την έδρα τους στη Βουλγαρία λόγω των capital controls.
Κάθετη πτώση στον κύκλο εργασιών τους λόγω της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων σημείωσαν 9 στις 10 επιχειρήσεις, σύμφωνα με έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, που έγινε στο διάστημα 21 με 27 Ιουλίου 2015 (εδώ). Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, 3 στις 10 επιχειρήσεις σημείωσαν μείωση πάνω από 70%, ενώ συνολικά για τις επιχειρήσεις η μείωση του κύκλου εργασιών ήταν μεσοσταθμικά 48%. Άμεση συνέπεια ήταν η συρρίκνωση της κατανάλωσης κατά 50% ή κατά 3,8 δισ. στο διάστημα αυτό.
Τα παραπάνω αποτελούν μια πρόγευση μόνον από τη ζημιά που επιφέρουν τα capital controls στην οικονομία. Οι συνέπειες θα είναι πολυετείς και θα εμφανιστούν με μεγαλύτερη ένταση το Φθινόπωρο.
Σημειώσεις
1Η εκτίμηση για την ανεργία στηρίχτηκε στην εμπειρική υπόθεση ότι στην Ελλάδα η μείωση του ΑΕΠ κατά 1% αυξάνει την ανεργία κατά 1% (50.000 άτομα) και η αύξηση του ΑΕΠ κατά 1% μειώνει την ανεργία κατά 0,30% (15.000) (Σάββας Ρομπόλης εδώ).
2Εκτιμώ ότι οι τελικές κεφαλαιακές ανάγκες των Τραπεζών θα είναι μικρότερες αλλά σε κάθε περίπτωση σε 1η φάση η χώρα μας θα δανειστεί 25 δις, τα οποία θα επιβαρύνουν το χρέος και τους δείκτες της οικονομίας. Αν χρειαστούν λιγότερα κεφάλαια, τα εναπομείναντα θα επιστραφούν προκειμένου να μειωθεί το χρέος, όταν πλέον θα είμαστε βέβαιοι ότι η καταιγίδα θα έχει περάσει, δηλαδή μετά από 2-3 χρόνια.

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=42606
ΣΧΕΤΙΚΟ
Capital controls: Αδύνατη για την ώρα η εκτίμηση της πλήρους ζημιάς στις τράπεζες




Τα capital controls είναι μόνο για τους χαζούς (σε ταληράκια)
justiceforgreece

Τα capital controls είναι μόνο για τους χαζούς (σε ταληράκια)

To 61% του ΟΧΙ δίνει μια δυναμική που φτάνει μέχρι τη νέα φέτα. Ο τρόπος που ο νέος επικυρίαρχος θα διαχειριστεί αυτή τη δυναμική όμως, θα καθορίσει σημαντικά και τα αποτελέσματά της. Από τα δείγματα που έχουμε δει 3 χρόνια τώρα (και δυστυχώς επιβεβαιώνονται με το χειρότερο τρόπο εδώ και έξη μήνες), τα πράγματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.
 

η συνέχεια ΕΔΩ

justiceforgreece


Εξαρχής “στημένο” το μέτρο των capital controls;
σχόλιο ID-ont: Διπλός ο στόχος: 

α) Επιβάλλουν εκβιαστικά, δήθεν ως λύση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την “Κοινωνία χωρίς μετρητά” (βλ. ημερίδα Κοινωνία χωρίς μετρητά: Προοπτική ή Εφιάλτης; http://id-ont.blogspot.gr/2015/07/video.html) και
β) Εάν δεν προλάβουν να ολοκληρώσουν την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών μέχρι το τέλος του χρόνου και μη αίροντας τα capital controls όπως υποσχέθηκαν (βλ. Ο κ. Σταθάκης συναρτά την πλήρη άρση των capital controls με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών “η οποία θα γίνει σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μέχρι το τέλος του χρόνου” http://www.capital.gr/story/3067034), παγιδεύουν τον κόσμο σε κούρεμα καταθέσεων…
Ήταν ή δεν ήταν λοιπόν εξαρχής στημένο το μέτρο των capital controls για να φτάσουμε εδώ που φτάνουμε;;; Ο σκοπός τους, όπως αποκαλύπτεται, δεν είναι η άρση των capital controls, αλλά η ΜΟΝΙΜΗ επιβολή τους! Και μάλιστα ο σχεδιασμός πρέπει να ξεπερνά τα στενά χρονικά όρια των κυβερνήσεων των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ…
in.gr: Μέτρο-σοκ: Μόνιμο «capital control» για συνταξιούχους και Δημόσιο
Σχέδιο που προβλέπει την υποχρεωτική χρήση καρτών στις συναλλαγές δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων και έλεγχο στις αναλήψεις μετρητών έχει στα σκαριά το υπουργείο Οικονομικών, όπως αποκαλύπτει το Βήμα της Κυριακής. Το μέτρο-σοκ αφορά περίπου 3,2 εκατομμύρια συνταξιούχους και εργαζόμενους στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, βασικός άξονας του σχεδίου είναι να περικοπεί στις παραπάνω κατηγορίες η εβδομαδιαία λήψη μετρητών από τις τράπεζες στα 150 ευρώ από τα 420 ευρώ που είναι σήμερα.
Τα υπόλοιπα χρήματα (μισθοδοσίας ή σύνταξης) θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.
Από τη συγκεκριμένη διαδικασία αναμένεται να εξαιρεθούν συνταξιούχοι άνω των 75 ετών και όσοι ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου η χρήση του πλαστικού χρήματος είναι περιορισμένη.
http://id-ont.blogspot.gr/2015/10/capital-controls.html

justiceforgreece

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ :
Τα capital controls και το «μεγάλο κόλπο» με το πλαστικό χρήμα https://justiceforgreece.wordpress.com/2015/10/22/τα-capital-controls-και-το-μεγάλο-κόλπο-με-το-πλαστ/

 

justiceforgreece

Εξι θέσεις υποχώρησε η ανταγωνιστικότητα λόγω capital controls
ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Eξι θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας, στην 56η από την 50ή μεταξύ 61 χωρών, υποχώρησε η Ελλάδα το 2015. Η δίνη στην οποία βρέθηκε η ελληνική οικονομία τη χρονιά που πέρασε, με την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και την πιστωτική ασφυξία επανέφεραν την έλλειψη εμπιστοσύνης τόσο στην εθνική οικονομία όσο και στις ελληνικές επιχειρήσεις. Η Ελλάδα, σύμφωνα με την κατάταξη του IMD (Institute for Management Development), βρίσκεται σε υψηλότερη θέση μόνο από χώρες όπως η Βραζιλία, η Ουκρανία και η Βενεζουέλα, οι οποίες σπαράσσονται από κοινωνικές αναταραχές και πολεμικές συγκρούσεις.

http://www.kathimerini.gr/861751/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/e3i-8eseis-ypoxwrhse-h-antagwnistikothta-logw-capital-controls?platform=hootsuite


justiceforgreece

Ένας χρόνος capital controls: Σε μια πρώτη αποτίμηση, όλοι έχασαν, εκτός των τραπεζών

Πέρασε ένας χρόνος από την αναμενόμενη για πολλούς τότε εξέλιξη αυτή, την εισαγωγή περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων, τα γνωστά Capital Controls. Tα δεδομένα της οικονομίας, των δημοσίων οικονομικών και του τραπεζικού τομέα, το έδειχναν τότε καθαρά, τουλάχιστον σε όσους α) γνώριζαν τα ζητήματα και β) ομιλούσαν αντικειμενικά, πέρα από προπαγάνδα κομματικής ρητορείας, από τη μία ή την άλλη πλευρά.
Ουσιαστικά, τα capital controls εισήχθησαν για δύο λόγους:
1. Για να μην προκληθεί τραπεζικός πανικός και στη συνέχεια τραπεζική κατάρρευση, με απρόβλεπτες κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες λόγω των υπερβολικών αναλήψεων.
2. Επειδή ήταν μια άριστη ευκαιρία να υποχρεωθεί ο έλληνας πολίτης να χρησιμοποιήσει το πλαστικό χρήμα και τα ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών, αυτά που κατά καιρούς επιχειρείται να παρουσιαστούν είτε ως πρόοδος, είτε ως περιστολή της φοροδιαφυγής και άλλες ανοησίες.
Η αλήθεια είναι ότι ο πρώτος λόγος ήταν αναγκαστικός, διότι με την παταγώδη αποτυχία των οικονομικών πολιτικών και των τακτικών διαπραγμάτευσης της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι εκροές (αναλήψεις & αποθησαυρισμός) από το τραπεζικό σύστημα ήταν τόσο μεγάλες που σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό των ελληνικών τραπεζών από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς ρευστότητας, πολύ γρήγορα θα τις έφερναν στη δυσάρεστη θέση να μην μπορούν να αποδώσουν καταθέσεις με απρόβλεπτες και επικίνδυνες συνέπειες.
Φυσικά, οι τραπεζίτες βρήκαν στη συγκυρία αυτή μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να επιβάλλουν το πλαστικό χρήμα (διακαής τους πόθος από χρόνια), με τις ευλογίες της ΕΚΤ φυσικά, παρουσιάζοντας το ως …θεραπεία δια πάσαν νόσον:
Δεν θέλεις να μεταφέρεις μετρητά; Πλαστικό χρήμα!
Δεν θέλεις φοροδιαφυγή; Πλαστικό χρήμα!
Θέλεις ασφάλεια συναλλαγών; Πλαστικό χρήμα!
Δεν σου “δίνουν” μετρητά τα ΑΤΜ; (πράγμα που οφειλόταν στην ανικανότητα τραπεζικών και πολιτικών τελικά) – Κανένα πρόβλημα! Αγορές με πλαστικό χρήμα!
Θέλεις συναλλαγές με εξωτερικό; Πλαστικό χρήμα!
Η αλήθεια όμως είναι τελείως διαφορετική:

Το πλαστικό χρήμα ουσιαστικά εξασφαλίζει μια μεγάλη κερδοφορία για τις τράπεζες, την οποία σε συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης και ουσιαστικής οικονομικής κατάρρευσης δεν θα …έβλεπαν ούτε στον ύπνο τους!
Πως;; Μα αυξάνει τα έσοδα δημιουργώντας νέες πηγές εισοδημάτων των τραπεζών (προμήθειες από συναλλαγές, πάγια από επιχειρήσεις για την χρήση των μηχανημάτων POS, τα οποία οι ίδιες πάλι πωλούν στους καταστηματάρχες, κλπ) και βεβαίως, μειώνει τα κόστη τους, με την κατάργηση του φυσικού χρήματος και των εξόδων για την εκτύπωση, προμήθεια, μεταφορά, χρηματαποστολές, εφοδιασμό ΑΤΜ, φύλαξη κλπ
Επειδή όμως, όπως συνήθως, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, υπάρχει και ένα σοβαρότατο πολιτικού χαρακτήρα (με την έννοια των ατομικών ελευθεριών) παρεπόμενο αποτέλεσμα, εκτός από την επιβάρυνση των τελικών καταναλωτών για όλα τα παραπάνω, σε όφελος φυσικά των τραπεζών:
Το παρεπόμενο όλων αυτών, είναι ότι με τη χρήση του πλαστικού χρήματος εκλείπει απολύτως η προσωπική ελευθερία του ατόμου, το ανώνυμο των συναλλαγών, αλλά και η ελευθερία μετακίνησης του χρήματος ως προσωπικός πλούτος.
Γενικά, το χρήμα πλέον μετατρέπεται σε ιδιοκτησία των τραπεζών, κανείς δεν μπορεί να μη χρησιμοποιεί πια το τραπεζικό σύστημα για τις συναλλαγές του, με αποτέλεσμα κάθε συναλλαγή να καθίσταται πλέον τριμερής: Αντί αγοραστής – πωλητής που ήταν το διμερές μοντέλο συναλλαγών εδώ και αιώνες, τώρα γίνεται αγοραστής – τράπεζα – πωλητής…
Με όλες τις συναλλαγές (τις φυσικές κινήσεις δηλαδή) των πολιτών να καταγράφονται και να αποθηκεύονται άγνωστο για ποιους χρόνους και σε ποιες περίκλειστες και ασφαλισμένες βάσεις δεδομένων, οι οποίες κύριος οίδε τι πληροφορίες μπορούν συνδυαστικά να γεννήσουν, από καταναλωτικές συνήθειες, μέχρι αγοραστικό προφίλ και από ψυχοτεχνικές εκτιμήσεις μέχρι … πολιτικές προτιμήσεις… (π.χ. αν πληρώσεις συνδρομή σε κόμμα με πλαστικό χρήμα, αν αγοράσεις εισιτήρια για μια πόλη που γίνεται ένα κομματικό συνέδριο ή αν απλά κάνεις μια δωρεά).
Μερικές δεκαετίες μετά την κατάργηση του “φακελώματος“, το οποίο τόσα δεινά και τόσο διχασμό επέφερε στην ελληνική κοινωνία – στο περσινό αχρείαστο δημοψήφισμα είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά τι θα πει πόλωση και διχασμός – πάμε ξανά σε ένα πελώριο, τραπεζικό αυτή τη φορά φακέλωμα;
Με δέλεαρ την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής; Αστεία πράγματα!
Αν αυτό είναι το ζητούμενο, γιατί δεν εξαλείφουν τη γενεσιουργό της αιτία, την υπερφορολόγηση; Στις χώρες με χαμηλή φορολογία και αυστηρές φορολογικές ποινές, η φοροδιαφυγή έχει εκλείψει ως ασύμφορη… Γιατί δεν μαθαίνουμε κάτι μια φορά επιτέλους από τους άλλους παρά προσπαθούμε αιωνίως να ξανα-ανακαλύπτουμε τον τροχό; Πρέπει επιτέλους να το πάρουμε απόφαση ότι έχει ανακαλυφθεί εδώ και αιώνες και να αγοράσουμε έναν έτοιμο!
Ως προς το τι προκάλεσε το κλείσιμο ουσιαστικά των τραπεζών, οι εκτιμήσεις για τα 26.000 λουκέτα είναι λάθος να αποδίδονται (μόνο) στα capital controls, διότι οι επιχειρήσεις έκλεισαν λόγω ύφεσης και υπερφορολόγησης. Δεν ήταν το πρόβλημα τους το τραπεζικό σύστημα. Το πρόβλημα είναι εδώ και χρόνια η κρατική επιβάρυνση (φορολογία και διοικητικά κόστη) και η μείωση της ζήτησης. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο έκλειναν οι επιχειρήσεις και στα προηγούμενα χρόνια της ύφεσης, χωρίς τότε να υπάρχει πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα, πράμα που επιβεβαιώνει απολύτως τον παραπάνω ισχυρισμό.
http://www.epirusnews.eu/capital-controls-oli-exasan-ektos-ton-trapezon/

justiceforgreece

Τι σημαίνει για το Χρηματιστήριο το «λουκέτο» και τα capital controls
Σε μειονεκτική θέση οι Έλληνες επενδυτές σε σχέση με τους ξένους

21/07/2015
Δυνατό πλήγμα στην αξιοπιστία του έχει δεχθεί το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών που παραμένει κλειστό από τις 29 Ιουνίου οπότε και η κυβέρνηση επέβαλε τα capital controls.
Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν λειτουργεί εδώ και 17 μέρες, ενώ καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες η αγορά να ανοίξει την Πέμπτη, πριν συμπληρωθούν 20 μέρες, καθώς από εκεί και πέρα ελλοχεύουν περισσότεροι κίνδυνοι. Από την Παρασκευή (συμπληρώνονται 20 μέρες λουκέτου το απόγευμα της Παρασκευής) και μετά οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης να το θέσουν σε καθεστώς αυτόνομης αγοράς (Standalone), ενώ ήδη έχουν προγραμματιστεί αξιολογήσεις από τους οίκους για την Παρασκευή.
Ο αγγλικός οίκος αξιολόγησης FTSE ανακοίνωσε ότι, έως την Παρασκευή 24 Ιουλίου θα αποφασίσει τις κινήσεις του, καθώς το Χρηματιστήριο Αθηνών, μέσω των δεικτών FTSE, διατηρεί ακόμη την εγχώρια αγορά στις αναπτυγμένες αγορές.
Εκτός από τις αξιολογήσεις, η επιβολή των capital controls, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα για την επαναλειτουργία της αγοράς.
Ηδη με τη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που δημοσιεύτηκε το περασμένο Σάββατο, απαγορεύτηκε η μεταφορά θεματοφυλακής στο εξωτερικό για τίτλους που αποκτήθηκαν (ή θα αποκτηθούν) μετά την έναρξη της τραπεζικής αργίας, όπως επίσης και για τίτλους που διαπραγματεύονται σε οργανωμένες αγορές (Χρηματιστήριο). Στην ΠΝΠ ορίζεται, επίσης, ότι δεν επιτρέπεται η μεταφορά κεφαλαίων από υφιστάμενους τραπεζικούς λογαριασμούς με σκοπό την απόκτηση χρηματοπιστωτικών μέσων.
Έτσι οι Έλληνες επενδυτές είναι σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους ξένους. Για να μπουν μάλιστα οι Έλληνες επενδυτές στην αγορά θα πρέπει να φέρουν φρέσκα κεφάλαια και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά που έχουν ήδη. Δηλαδή αν ανοίξει το χρηματιστήριο με αυτές τις συνθήκες που υπάρχουν σήμερα οι Έλληνες δεν θα μπορούν να αγοράζουν μετοχές με χρήματα από τις καταθέσεις τους.
Οι ξένοι όμως θα μπορούν, να πωλούν και να αγοράζουν μετοχές και να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στη φορολογική τους έδρα χωρίς κανέναν περιορισμό. Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο τι θα μπορούν να κάνουν Έλληνες που μπαίνουν στο χρηματιστήριο μέσω ξένων χρηματιστηριακών.
http://www.newsbeast.gr/financial/business/arthro/1886848/ti-simeni-gia-to-chrimatistirio-to-louketo-ke-ta-capital-controls


justiceforgreece


Tετάρτη, 22 Ιουλίου 2015

Πάνε για κούρεμα καταθέσεων με τις τράπεζες ουσιαστικά κλειστές.
Θα έχετε ακούσει φαντάζομαι τον λόγο που προφασίζονται Τσίπρας και λοιποί συνεταίροι για να δικαιολογήσουν την συμφωνία θανάτου που προσυπέγραψαν. Εκβιάζονταν ανοιχτά, λέει, ότι αν δεν συμφωνήσουν, οι Ευρωπαίοι θα έπαιρναν όλες τις καταθέσεις από τις τράπεζες.

Πρόκειται για χονδροειδές ψέμα:
1ο: Την ευθύνη του κλεισίματος των τραπεζών την έχει πρώτα και κύρια η ίδια η κυβέρνηση και προσωπικά ο Τσίπρας. Δεν την επέβαλλαν οι Ευρωπαίοι. Ο Ντράγκι απλά αρνήθηκε να αυξήσει το πλαφόν του ELA, έκτακτης χρηματοδότησης και βρήκε την αφορμή ο Τσίπρας να κλείσει τις τράπεζες. Οι τράπεζες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν, ακόμη και χωρίς επαρκή χρήματα στο ΑΤΜ με τη δυνατότητα πλήρους πρόσβασης στις υπηρεσίες τους από τον ιδιωτικό τομέα.
2ο: Το κλείσιμο των τραπεζών συνεχίζεται και μετά την χρηματοδότηση από την ΕΚΤ και τους εταίρους. Γιατί; Διότι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μετέτρεψαν την δέσμευση καταθέσεων και πληρωμών – με εξαίρεση το €60 από τα ΑΤΜ – σε μια κατάσταση επ’ αόριστον. Απαγόρευσαν ακόμη και την πληρωμή δανειακών οφειλών από τους δεσμευμένους καταθετικούς λογαριασμούς. Όπως επίσης και την εξαγωγή χρήματος στο εξωτερικό.
3ο: Γιατί τα έκαναν όλα αυτά αν δεν είχαν σκοπό να προχωρήσουν σε κούρεμα καταθέσεων και τραπεζικών τίτλων; Πολύ περισσότερο όταν σήμερα η κυβέρνηση και εταίροι της επιχειρούν να περάσουν την γνωστή οδηγία BRRD της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία επιτρέπει το κούρεμα ως μέθοδο “διάσωσης” των τραπεζών. Κι ενώ προβλέπεται να μην κουρεύονται ασφαλισμένες καταθέσεις (κάτω των 100 χιλιάδων) και τίτλοι υψηλής εξασφάλισης, από την περίπτωση της Κύπρου γνωρίζουμε ότι δεν ισχύει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Νίκος Χουντής, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στις 10/12/2013 είχε ρωτήσει τον τότε επίτροπο Αλμούνια τα εξής: «Έχει τη δυνατότητα ένα κράτος μέλος να προβεί σε πρόσθετα μέτρα, όπως η καταβολή εισφοράς από κατόχους ασφαλισμένων καταθέσεων, προς όφελος της κεφαλαιακής ενίσχυσης μιας τράπεζας;». Ο επίτροπος απάντησε: «Κάθε κράτος μέλος έχει την εξουσία να αποφασίσει εάν θα εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα καταμερισμού των επιβαρύνσεων». Δηλαδή αν θα κουρέψει καταθέσεις από το πρώτο ευρώ, κοκ.
Ετοιμαστείτε. Αφού περάσει η οδηγία BRRD σήμερα, η κυβέρνηση – μετά από συνεννόηση με τον Ντράγκι και τους τραπεζίτες – θα μπορεί να αποφασίσει με άνεση το κούρεμα καταθέσεων, τραπεζικών τίτλων, κλπ., από το πρώτο ευρώ. Κι αυτό χωρίς να δώσει λογαριασμό σε κανέναν.
Τι συμπέρασμα βγαίνει;
1ο: Οι Ευρωπαίοι όσο κι αν ήθελαν δεν είχαν το δικαίωμα να προβούν σε ολοκληρωτική απόσυρση καταθέσεων από την Ελλάδα. Εκτός κι αν τους το επέτρεπε η ίδια η κυβέρνηση. Επομένως η επίκληση αυτή από τους κυβερνητικούς δεν είναι τίποτε περισσότερο από ομολογία διάπραξης εσχάτης προδοσίας σε βάρος του ελληνικού λαού και της πατρίδας.
2ο: Αν ο εκβιασμός ήταν υπαρκτός, τότε γιατί η κυβέρνηση δεν κράτησε εξαρχής τις τράπεζες ανοιχτές; Να πούμε σε όποιους δεν γνωρίζουν ότι οι τράπεζες έχουν κλείσει ελάχιστες φορές στην ιστορία όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και διεθνώς. Μόνο σε συνθήκες πολέμου. Πρώτη φορά σε συνθήκες ειρήνης κλείνουν οι τράπεζες και μάλιστα για τόσο μακρύ διάστημα. Αυτό οφείλεται στο ευρώ, στην ΟΝΕ και τις δολοπλοκίες της κυβέρνησης με τους δανειστές της χώρας.
3ο: Η ΠΝΠ για την επ’ αόριστον δέσμευση καταθέσεων και τραπεζικών πληρωμών, αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση ενώ θα μπορούσε να εισάγει ειδικό έκτακτο φόρο στο χρήμα και τα κεφάλαια που εξήχθησαν από την Ελλάδα, προτίμησε να επιβάλλει διοικητική απαγόρευση.
Επομένως το πρόβλημα δεν ήταν ποτέ οι κανονισμοί ελευθερίας κίνησης του κεφαλαίου, που η ΠΝΠ παραβιάζει κατάφωρα, αλλά οι ταξικές και αντεθνικές επιλογές της κυβέρνησης. Ο κ. Τσίπρας προτίμησε να κλείσει τις τράπεζες για να τις οδηγήσει σε κούρεμα καταθέσεων και τραπεζικών τίτλων – γι’ αυτό και με μεγάλη ευχαρίστηση εισάγει την οδηγία BRRD σήμερα – αντί να επιβάλλει 40-45% έκτακτη φορολογία σ’ όλο το χρήμα που έφυγε από την ελληνική οικονομία και τοποθετήθηκε στο εξωτερικό.
Γιατί π.χ. δεν έλεγε η κυβέρνηση ότι κάθε ευρώ που τοποθετήθηκε στο εξωτερικό το τελευταίο εξάμηνο φορολογείται κατά 45%; Τι την εμπόδιζε; Πάντως όχι η ελευθερία κίνησης κεφαλαίου, που της επέτρεψε με την ΠΝΠ να απαγορέψει σχεδόν ολοκληρωτικά την εξαγωγή κεφαλαίου.
Αν σκεφτεί κανείς ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 έφυγαν στο εξωτερικό πάνω από 40 δις ευρώ, τότε η έκτακτη αυτή φορολογία θα μπορούσε να αποφέρει γύρω στα 18 δις ευρώ. Επαρκούσαν, ή δεν επαρκούσαν για να χρηματοδοτήσουν τράπεζες και οικονομία; Κι όχι μόνο αυτό. Θα μπορούσε να επιβάλλει αυτή την έκτακτη φορολογία για το σύνολο των 250 δις ευρώ, που κατά τον κ. Τσίπρα, έφυγαν από την ελληνική οικονομία και περιμένουν πότε θα πάμε στη δραχμή για να μπουν να τα αγοράσουν όλα σε εξευτελιστικές τιμές.
Τι περιμένει λοιπόν ο ίδιος; Γιατί δεν επιβάλλει την έκτακτη φορολογία σ’ αυτά τα κερδοσκοπικά κεφάλαια; Τι τον εμποδίζει; Πάντως όχι το Σύνταγμα, ούτε οι κανονισμοί της ελευθερίας κίνησης του κεφαλαίου. Μάλιστα θα μπορούσε ο κ. Τσίπρας να πει: 45% φορολογία στα χρήματα που τοποθετήθηκαν στο εξωτερικό και 25% σ’ αυτά που θα επιστρέψουν πίσω. Γιατί δεν το κάνει και κρατά τις τράπεζες ουσιαστικά κλειστές;
Ο λόγος είναι απλός. Οι ταξικές και αντεθνικές επιλογές του Τσίπρα δεν του το επιτρέπουν. Κι έτσι είναι υποχρεωμένος να προφασίζεται τα χείριστα για την χειρότερη συμφωνία που έχει υπογραφεί ποτέ σε βάρος της χώρας και του λαού της από την απαρχή των μνημονίων.
http://dimitriskazakis.blogspot.gr/2015/07/blog-post_22.html


Κούρεμα €4-8 δισ. στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ:
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει την παροχή επείγουσας ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες στο επίπεδο που είχε αποφασιστεί στις 26 Ιουνίου του 2015, αφού εξέτασε αίτημα της Τραπέζης της Ελλάδος.
Ο ELA μπορεί να παρέχεται μόνο έναντι επαρκών ενεχύρων.
Η οικονομική κατάσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες, δεδομένου ότι τα ενέχυρα που χρησιμοποιούνται στο ELA βασίζονται σε σημαντικό βαθμό σε περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με την κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να προσαρμόσει τις περικοπές στα ενέχυρα που γίνονται δεκτά από την Τράπεζα της Ελλάδα για τον ELA.
Το Διοικητικό Συμβούλιο παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής και για την ισορροπία των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών στη ζώνη του ευρώ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64214098

 justiceforgreece

ΠΟΙΟΣ ΠΑΙΖΕΙ ΒΡΩΜΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΜΙΑΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΛΑΟΥ. ΠΟΙΟΣ ΕΔΩΣΕ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.
Posted by netakias.com στο Ιουλίου 7, 2015
Πάνος Λελιάτσος

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα ALPHA BANK για την τριμηνιαία λογιστική κατάσταση αποκαλύπτει το μέγεθος της απάτης που εκτελείτε σε αυτή την χώρα. 24,1 δις ευρώ έχει πάρει η εν λόγω τράπεζα μέσω του ELA επί του συνόλου των 113 δις που έχει λάβει το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Οταν αυτή την στιγμή έχουν φύγει από τις τράπεζες περί των 50 δις που πήγαν τα υπόλοιπα κύριοι τραπεζίτες ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΚΛΕΙΣΑΤΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ;

http://olympia.gr/2015/07/07/banks/

justiceforgreece

Δεν υπάρχει ρευστότητα για τις τράπεζες ;;;
Panos Leliatsos
Αν ψάχνουν ρευστότητα κάποιοι για να ανοίξουν τις τράπεζες ας αναζητήσουν τα ταμεία που διαχειρίζεται ο κύριος Στουρνάρας στην Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν τα λέμε εμείς αλλά η συνοπτική λογιστική κατάσταση που εξέδωσε η ΤτΕ προ μιας Εβδομάδος. Πόσα λεφτά πήρατε κύριε στουρνάρα από τον ELA πόσα δώσατε στις τράπεζες και πόσα φύγανε από τους πανικόβλητους πολίτες που πέσανε στην παγίδα τρομοκράτησης των ΜΜΕ της διαπλοκής


https://www.facebook.com/panagiotis.leliatsos?fref=photo http://filonoi.gr/2015/07/07/den-yparxei-reystoths-stis-trapezes/

justiceforgreece

Κατέθεσε την μήνυση κατά του Γιάννη Στουρνάρα η Ραχήλ Μακρή
18/06/2015



«Μου τηλεφωνούν έντρομοι πολίτες στο πολιτικό μου γραφείο και με ρωτούν από χθες τι να κάνουν με τα χρήματά τους» – Από χθες το μεσημέρι έχουν «φύγει» 800 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες, δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
H βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.
Η βουλευτής κατηγορεί τον κ. Στουρνάρα, για πιθανό δόλο πίσω από αυτά που καταγράφει στην έκθεση της νομισματικής πολιτικής που υπέβαλλε χθες στην πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και τελικά δεν έγινε δεκτή.
Όπως επισήμανει η βουλευτής, οι αναφορές του κ. Στουρνάρα περί Grexit και πιθανής εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους, είναι επικίνδυνες και δεν συνάδουν με τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ρόλο του.
Σύμφωνα με την κυρία Μακρή, και άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους, αλλά κατ’ ιδίαν σε πολιτικούς αρχηγούς και όχι με αυτό τον τρόπο και δημόσια, σε μια κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης. Εμμέσως πλην σαφώς η βουλευτής φωτογράφισε τις συναντήσεις του τέως διοικητή της ΤτΕ, Γιώργου Προβόπουλου με τους πολιτικούς αρχηγούς το 2009.
Δεν παρέλειψε μάλιστα να τονίσει ότι «σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ο κεντρικός τραπεζίτης θα είχε παραιτηθεί».
Παράλληλα, ανέφερε ότι από χθες το μεσημέρι, σύμφωνα με πληροφορίες της, από τραπεζικούς κύκλους, έχουν φύγει από τις Τράπεζες λόγω του πανικού του κόσμου, πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η επίπτωση φαίνεται και στο χρηματιστήριο.
Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Μου τηλεφωνούν έντρομοι πολίτες στο πολιτικό μου γραφείο και με ρωτούν από χθες τι να κάνουν με τα χρήματά τους».
Μάλιστα, η κυρία Μακρή έκανε λόγο και για δόλο από την πλευρά του κ. Στουρνάρα, λέγοντας ενδεικτικά ότι ο δόλος ερευνάται και στο γεγονός ότι συνήθως αυτές οι εκθέσεις, κατατίθενται τον Οκτώβρη ή τον Φεβρουάριο, ενώ ο κ. Στουρνάρας επέλεξε να την υποβάλλει με τα συγκεκριμένα σχόλια, μια ημέρα πριν το κρίσιμο Γιούρογκρουπ.
Παράλληλα, ζήτησε από τις εισαγγελικές αρχές να διερευνήσουν την ύπαρξη ενδεχόμενου δόλου εκ μέρους του κ. Στουρνάρα στο σύνολο των δηλώσεών του, που «διακυβεύουν την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και υποκινούν άμεσα ή έμμεσα τους πολίτες σε πράξεις πανικού».
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στις παρατηρήσεις Στουρνάρα ότι η αποτυχία συμφωνίας θα οδηγούσε σε χρεοκοπία και Grexit, σχολίασε πως «ούτε στην ανάσχεση της εκροής καταθέσεων συμβάλει ούτε την ηρεμία στο τραπεζικό σύστημα προάγει, αλλά, αντίθετα, δύναται να θεωρηθεί ότι προκαλεί αστάθεια στο τραπεζικό σύστημα».
http://www.protothema.gr/politics/article/485716/ston-areio-pago-i-rahil-makri-katathetei-minusi-kata-gianni-stournara/

 

 justiceforgreece
Στά νησιά Κέυμαν «κρύφτηκαν» τά δισεκατομμύρια πού ἐδόθησαν στίς τράπεζες;
Στὰ νησιὰ Κέυμαν ἔστειλαν τὰ 89 δισεκατομμύρια ποὺ πῆραν οἱ τράπεζες, ἀπὸ τὸν ELA.
Λεφτὰ ποὺ ἦταν τὸ κεφάλαιο τῆς τραπέζης τῆς Ἑλλάδος στὴν ΕΚΤ.

Καὶ αὐτὴ τὴν στιγμὴ πωλοῦν τρέλλα στὸν κόσμοα, ἐνῷ ἡ «Ἐθνικὴ Τράπεζα», ἀπὸ τὸ 2010, ἀρνεῖται νὰ ἀπαντήσῃ στὸ κοινοβούλιο ἐὰν ἔστειλε λεφτὰ ἔξω.


Τὸ ἐρώτημα συνεχίζει νὰ εἶναι ἀμείλικτο.
Οἱ Ἕλληνες πήραμε 40 δισεκατομμύρια ἀπὸ τὶς τράπεζες. Τί ἔγιναν τά ὑπόλοιπα καί γιατί οἱ τράπεζες εἶναι κλειστές;;;
Καί γιατί ἡ κυβέρνησις δέν τούς κυνηγᾶ νομικά, γιά τίς περιουσίες τῶν Ἑλλήνων, τίς ὁποῖες πρέπει νά διαφυλάξῃ;

Φίλοι τῆς Ζωῆς Γεωργαντᾶ

ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ: Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας.

fek7-1
updated ( προστέθηκαν  2 ΠΝΠ με τις  οποίες τροποποιήθηκε / συμπληρώθηκε  η παρούσα ΠΝΠ και υπουργικές αποφάσεις για … 5 παρατάσεις ). Προστέθηκε επίσης η από 18.07.2015 ΠΝΠ βάσει της οποίας υποτίθεται ότι στις 20.07.2015 έπαψε η αγγεία των τραπεζών. Η ΙΔΙΑ ΠΝΠ ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΠΑ 
ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 65
28 Ιουνίου 2015
ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Έχοντας υπόψη: 1. Το άρθρο 44 παρ. 1 του Συντάγματος. 2. Την έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και
απρόβλεπτης ανάγκης να προστατευθεί το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και η ελληνική οικονομία εν γένει από την έλλειψη ρευστότητας που προκάλεσε η απόφαση του Eurogroup της 27ης Ιουνίου 2015 να αρνηθεί την επέκταση της δανειακής συμφωνίας της Ελλάδας.
3. Τη σχετική πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, αποφασίζουμε:
Άρθρο πρώτο
1. Η χρονική περίοδος από 28 Ιουνίου έως και 6 Ιουλίου κηρύσσεται τραπεζική αργία. Η τραπεζική αργία κατα− λαμβάνει όλα τα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα με οποιαδήποτε μορφή, περιλαμβανομέ− νων των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4261/2014 (Α ́ 107), το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δα− νείων, τα ιδρύματα πληρωμών του ν. 3862/2010 (Α ́ 113) και τα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος του ν. 4021/2011 (Α ́ 218), τα υποκαταστήματα και τους αντιπροσώπους ιδρυμάτων πληρωμών και ιδρυμάτων ηλεκτρονικού χρή− ματος που εδρεύουν σε άλλα κράτη μέλη της Ευρω− παϊκής Ένωσης και λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα (στο εξής, τα «ιδρύματα»). Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών η ως άνω χρονική περίοδος δύναται να συντμηθεί ή να παραταθεί. Κατά την τραπεζική αργία τα ιδρύματα θα παραμείνουν κλειστά για το κοινό και θα έχει πρόσβαση σε αυτά μόνον το προσωπικό που είναι αναγκαίο για την εφαρμογή της παρούσας πράξης και την προετοιμασία για την επανέναρξη των συναλλαγών με το κοινό μετά τη λήξη της τραπεζικής αργίας.
Η καταβολή των συντάξεων εξαιρείται από τους πε− ριορισμούς τραπεζικών συναλλαγών της παρούσας. Οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων θα ανακοινώσουν τον τρόπο καταβολής των συντάξεων και τα συγκεκρι− μένα ανά περιοχή υποκαταστήματά τους, τα οποία θα λειτουργήσουν για το σκοπό αυτό.
2. Κατά την τραπεζική αργία δύνανται να πραγματο− ποιούνται:
α) αναλήψεις μετρητών από τις αυτόματες ταμει− ολογιστικές μηχανές, υποκείμενες σε ημερήσιο όριο ανά κάρτα το οποίο ορίζεται σε 60 ευρώ, δυνάμενο να τροποποιείται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Οι αυτόματες ταμειολογιστικές μηχανές θα λειτουργή− σουν εντός το πολύ δώδεκα (12) ωρών κατά την πρώτη μέρα ισχύος της παρούσας.
β) συναλλαγές άνευ περιορισμών, πέραν αυτών που ίσχυαν πριν την έκδοση της παρούσας με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες για πληρωμές στο εσωτερικό της χώρας, δηλαδή για πληρωμές σε πίστωση λογαριασμού που τηρείται στην Ελλάδα.
γ) πληρωμές με τη χρήση προπληρωμένων καρτών αποκλειστικά έως του ποσού που εμφανιζόταν ως υπόλοιπο πριν από την έναρξη της τραπεζικής αργίας. Νέες προπληρωμένες κάρτες δεν μπορούν να εκδοθούν.
δ) συναλλαγές από απόσταση (ηλεκτρονικής τραπεζι− κής − Web Banking − ή συναλλαγές διά της τηλεφωνίας), για πληρωμές στο εσωτερικό της χώρας, δηλαδή για πληρωμές σε πίστωση λογαριασμού που τηρείται στην Ελλάδα.
ε) αναλήψεις μετρητών μέσω καρτών που έχουν εκ− δοθεί στο εξωτερικό από τις αυτόματες ταμειολογι− στικές μηχανές. Περιορισμοί στα όρια ανάληψης αυτών των καρτών δύναται να καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.
Κατά την τραπεζική αργία δεν μπορεί να διενεργηθεί καμία άλλη τραπεζική εργασία.
Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών δύνανται να εξαιρούνται και άλλες κατηγορίες συναλλαγών, με την ίδια, δε, απόφαση καθορίζεται και η διαδικασία που ακολουθείται στις περιπτώσεις αυτές.
3. Η παράγραφος 2 δεν εφαρμόζεται στις εξής πε− ριπτώσεις:
α. συναλλαγές με την Τράπεζα της Ελλάδος,
β. διασυνοριακές εντολές πληρωμών που αφορούν αποκλειστικά στην πίστωση ενός λογαριασμού που τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελ− λάδα,
γ. εκκαθάριση συναλλαγών, οι οποίες έχουν κατα− χωρηθεί στα οικεία κεντρικά συστήματα πληρωμών (TARGET2−GR, EURΟ1, ΔΙΑΣ) και διακανονισμών, ενδει− κτικά όπως Κεντρικό Αποθετήριο Αθηνών και Σύστημα
Παρακολούθησης Συναλλαγών επί Τίτλων με Λογιστική Μορφή/ ́Αϋλοι Τίτλοι, πριν τη θέση σε ισχύ της παρού− σας Πράξης,
δ. συγκεκριμένες συναλλαγές, οι οποίες κρίνονται αναγκαίες με απόφαση της Επιτροπής της επομένης παραγράφου, και
ε. συναλλαγές της Ελληνικής Δημοκρατίας.
4. Συνιστάται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών. Αρμο− διότητα της ως άνω Επιτροπής αποτελεί η έγκριση των κατά την παράγραφο 3, στοιχείο δ της παρούσας συναλλαγών κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας, υπό την προϋπόθεση ότι οι ως άνω συναλλαγές κρίνο− νται αναγκαίες για τη διαφύλαξη ενός δημοσίου ή κοι− νωνικού συμφέροντος, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, συναλλαγών για την πληρωμή ιατρικών εξόδων ή εισαγωγών φαρμακευτικών ειδών. Η Επιτροπή είναι πενταμελής και συγκροτείται από τα εξής πρόσωπα:
α) τον Γενικό Διευθυντή Δημοσιονομικής Πολιτικής και Προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους του Υπουργείου Οικονομικών, ως Πρόεδρο, με τον Δι− ευθυντή Προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους του Υπουργείου Οικονομικών ως αναπληρωτή του, β) τον Γενικό Διευθυντή Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, με τον Διευθυντή της Διεύ− θυνσης Πιστωτικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων του Υπουργείου Οικονομικών, ως αναπληρωτή του, γ) τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Εποπτευόμενων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος και τον Τμηματάρχη της Διεύθυνσης Χρηματοοικονομικών Δραστηριοτήτων της Τράπεζας της Ελλάδος, ως αναπληρωτή του, δ) έναν εκπρόσωπο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και έναν εκπρόσωπο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που ορί− ζονται με απόφαση των Προέδρων τους. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζει περαιτέρω έναν υπάλληλο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, κατηγορίας πανεπιστη− μιακής εκπαίδευσης (Π.Ε.), ως γραμματέα της Επιτροπής.
5. Δεν θα οφείλεται τόκος υπερημερίας για τη διάρ− κεια της τραπεζικής αργίας σε ό,τι αφορά απαιτήσεις που καθίστανται απαιτητές κατά τη διάρκειά της.
Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα αναστέλλονται οι προ− θεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιόγραφων και αναστέλλονται οι δικαστικές προθεσμίες.
6. Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβάλλει στα πιστωτικά ιδρύματα για κάθε παράβαση της παρούσας πρόστιμο ύψους έως του ενός δεκάτου του ποσού της αντίστοιχης συναλλαγής. Επιπλέον, το πιστωτικό ίδρυμα υποχρεού− ται να καταγγείλει την σύμβαση εργασίας ή έργου του προσώπου που ευθύνεται για την παράβαση.
7. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ρυθμίζε− ται κάθε άλλο ζήτημα που αφορά την εφαρμογή των ρυθμίσεων της παρούσας.
Άρθρο δεύτερο
Η ισχύς της παρούσας, η οποία θα κυρωθεί νομοθετικά κατά το άρθρο 44 παρ. 1 του Συντάγματος, αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 28 Ιουνίου 2015 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Β. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΛΕΞΙΟΣ Π. ΤΣΙΠΡΑΣ
ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ, ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ−ΝΙΚΟΛΑΟΣ−ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΑΛΤΑΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ, ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ − ΗΡΑΚΛΗΣ ΗΣΥΧΟΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΩΤΑΚΗΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΟΥΝΤΗΣ, ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ, ΟΛΓΑ − ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΡΔΑΣ, ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ, ΟΥΡΑΝΙΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ

http://www.et.gr

Υπουργική απόφαση για ρύθμιση καταβολής επιδομάτων – παροχών ΟΑΕΔ κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας βραχείας διαρκείας
ΦΕΚ B 1343/02.07.2015
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Αριθ. Γ.Δ.Ο.Π.0000929ΕΞ2015/Χ.Π.2243 Ρύθμιση καταβολής επιδομάτων – παροχών ΟΑΕΔ κατά τη
διάρκεια της τραπεζικής αργίας βραχείας διαρκείας.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Έχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις: α. της παραγράφου 2 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 28ης Ιουνίου 2015 «Τραπεζική αργία βραχείας διαρκείας» (Α ́ 65), όπως τροποποιήθηκε με την από 30 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α ́ 66) και ισχύει,
β. του π.δ. 111/2014 «Οργανισμός Υπουργείου Οικονομικών» (Α ́ 178), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει,
γ. του Π.δ. 25/2015 « Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α ́ 21),
δ. του άρθρου 90 του Π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» (Α ́ 98).
2. Την ανάγκη να ρυθμιστούν θέματα σχετικά για την καταβολή επιδομάτων και παροχών ανεργίας στο διά− στημα της τραπεζικής αργίας.
3. Την από 2.7.2015 εισήγηση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.
4. Το γεγονός ότι από την παρούσα δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:
1. Κατά το διάστημα της τραπεζικής αργίας, πέραν των περιπτώσεων που προβλέπονται στην παράγραφο 2 του άρθρου πρώτου της από 28.6.2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 28.6.2015 (Α ́ 65), όπως ισχύει, δύναται να πραγματοποιούνται από τα πιστωτικά ιδρύματα πράξεις σχετικές με την καταβολή των παρακάτω επιδομάτων – παροχών από τον ΟΑΕΔ, στους δικαιούχους που δεν είναι κάτοχοι κάρτας αναλήψεως μετρητών από αυτόματες ταμειοληπτικές μηχανές (ΑΤΜ):
α) τακτικά επιδόματα λόγω ανεργίας, β) επιδόματα μακροχρονίως ανέργων, γ) βοηθήματα ανεργίας αυτοτελών και ανεξαρτήτων απασχολουμένων. 2. Το συνολικό εφάπαξ καταβλητέο ποσό επιδομάτων– παροχών σε καθέναν από τους δικαιούχους κατά το διάστημα της τραπεζικής αργίας μέσω των υποκαταστημάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων που θα λειτουργήσουν για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου πρώτου της από 28 Ιουνίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α ́ 65), ορίζεται σε 120 ευρώ κατά ανώτατο όριο.
3. Τα πιστωτικά ιδρύματα θα προβούν άμεσα στην έκδοση χρεωστικών καρτών στους δικαιούχους καταβολής των υπό στοιχείο 1 επιδομάτων – παροχών, με τις οποίες αυτοί θα μπορούν να προβαίνουν σε αναλήψεις μετρητών σύμφωνα με την περίπτωση α) της παραγράφου 2 του άρθρου πρώτου της ως άνω ΠΝΠ.
4. Για την ημερομηνία και την ώρα έναρξης πληρωμής των επιδομάτων – παροχών στις παραπάνω κατηγορίες δικαιούχων, θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από τον ΟΑΕΔ.
Η παρούσα απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 2 Ιουλίου 2015

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ


update 

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΝΠ


ΦΕΚ A 66/30.06.2015
ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ Τροποποίηση του άρθρου πρώτου της από 28 Ιουνίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας» (Α ́ 65).
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Έχοντας υπόψη: 1. Το άρθρο 44 παρ. 1 του Συντάγματος. 2. Την έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης συμπλήρωσης της από 28 Ιουνίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας» (Α ́ 65) προς εξυπηρέτηση του σκοπού της να προστατευθεί το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και η ελληνική οικονομία εν γένει από την έλλειψη ρευστότητας.
3. Τη σχετική πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, αποφασίζουμε:
Άρθρο 1 1. Τα τελευταία δύο εδάφια της παραγράφου 1 του
άρθρου πρώτου της από 28 Ιουνίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας» (Α ́ 65) αντικαθίστανται ως εξής:
«Η καταβολή των συντάξεων εξαιρείται από τους περιορισμούς της παρούσας. Οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων θα ανακοινώσουν τον τρόπο καταβολής των συντάξεων και τα συγκεκριμένα ανά περιοχή υποκαταστήματά τους, τα οποία θα λειτουργήσουν για το σκοπό αυτό. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται και αναπροσαρμόζεται το ύψος του εκάστοτε ημερησίως επιτρεπόμενου ποσού σύνταξης προς ανάληψη. Ομοίως, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών δύναται να εξαιρούνται από την εφαρμογή της παρούσας ειδικές κατηγορίες κοινωνικώς ευπαθών ομάδων, για τις οποίες μπορούν να ορισθούν διαφορετικά όρια αναλήψεων».
2. Στην παράγραφο 2 του άρθρου πρώτου της από 28 Ιουνίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Τρα− πεζική αργία βραχείας διάρκειας» (Α ́ 65) προστίθενται στοιχεία στ), ζ) και η) ως εξής:
«στ) αποδοχή καταθέσεων σε αυτόματες ταμειολο− γιστικές μηχανές, καθώς και εν γένει αποδοχή καταθέσεων σε Υπηρεσία/ίες των πιστωτικών ιδρυμάτων και σύμφωνα με διαδικασία που θα ορισθεί από τις διοικήσεις αυτών,
ζ) έκδοση νέων πιστωτικών και χρεωστικών καρτών σε Υπηρεσία/ίες των πιστωτικών ιδρυμάτων και σύμφωνα με διαδικασία που θα ορισθεί από τις διοικήσεις αυτών»,
η) εκτέλεση πληρωμών σε λογαριασμούς καταθέσεων στο εσωτερικό της χώρας με κεντρική εντολή (μη ηλεκτρονική), όπως όλως ενδεικτικά και όχι περιοριστικά μισθοδοσία προσωπικού, σε αρμόδια Υπηρεσία των πιστωτικών ιδρυμάτων και σύμφωνα με διαδικασία που θα ορισθεί από τις διοικήσεις αυτών».
3. Το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου πρώτου της από 28 Ιουνίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας» (Α ́ 65) αντικαθίσταται ως εξής:
«Η Επιτροπή είναι πενταμελής και συγκροτείται από τα εξής πρόσωπα: α) τον Γενικό Διευθυντή Δημοσιονομικής Πολιτικής και Προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους του Υπουργείου Οικονομικών ως Πρόεδρο, με τον Διευθυντή Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους του Υπουργείου Οικονομικών ως αναπληρωτή του, β) τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, με τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Χρηματοοικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών ως αναπληρωτή του, γ) τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευομένων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος, με τον Τμηματάρχη της Διεύθυνσης Χρηματοοικονομικών Δραστηριοτήτων της Τράπεζας της Ελλάδος ως αναπληρωτή του, δ) έναν εκπρόσωπο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και ένα εκπρόσωπο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που ορίζονται με απόφαση των Προέδρων τους».
4. Στην παράγραφο 5 του άρθρου πρώτου της από 28 Ιουνίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας» (Α ́ 65) προστίθεται τρίτο εδάφιο ως εξής: «Όποιος, κατά το διάστημα της τραπεζικής αργίας, αρνείται την πληρωμή με τα μέσα που προβλέπονται στις περιπτώσεις β), γ) και δ) της παραγράφου 2 του άρθρου πρώτου της παρούσας τιμωρείται, κατά τις διατάξεις των άρθρων 288 παρ. 1 και 452 του Ποινικού Κώδικα, και των διατάξεων του άρθρου 13α του Ν. 2251/1994 (Α ́ 191), του άρθρου 18α Ν. 146/1914 (Α ́ 21), και του άρθρου 19 Ν. 4177/2013 (Α ́ 173), όπως ισχύουν».
Άρθρο 2 Έναρξη ισχύος
Η ισχύς της παρούσας, η οποία θα κυρωθεί νομοθετικά κατά το άρθρο 44 παρ. 1 του Συντάγματος, αρχίζει από 28.6.2015.

Αθήνα, 30 Ιουνίου 2015 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Β. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΛΕΞΙΟΣ Π. ΤΣΙΠΡΑΣ
ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ, ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ−ΝΙΚΟΛΑΟΣ−ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΑΛΤΑΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΟΥΝΤΗΣ, ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΡΔΑΣ, ΟΥΡΑΝΙΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ

Ακολούθησε υπουργική απόφαση  :

ΠΑΡΑΤΑΣΗ έως και 8 Ιουλίου 2015 

ΦΕΚ B 1391/ 06.07.2015
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Αριθμ. Γ.Δ.Ο.Π.0000937ΕΞ2015/Χ.Π. 2255 Παράταση διάρκειας τραπεζικής αργίας βραχείας διάρκειας.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Έχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις: α. της παραγράφου 1 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 28ης Ιουνίου 2015 «Τραπεζική αργία βραχείας διαρκείας» (Α ́ 65), όπως τροποποιήθηκε με την από 30 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α ́ 66) και ισχύει,
β. του Π.δ. 111/2014 «Οργανισμός Υπουργείου Οικονομικών» (Α ́ 178), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει,
γ. του Π.δ. 45/2015 « Διορισμός Υπουργού Οικονομικών» (Α ́ 73),
δ. του άρθρου 90 του Π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» (Α ́ 98).
2. Την έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης να παραταθεί η προστασία του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας εν γένει από την έλλειψη ρευστότητας.
3. Την εισήγηση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας.
4. Το γεγονός ότι από την παρούσα δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:
Παρατείνεται έως και 8 Ιουλίου 2015 η διάρκεια της τραπεζικής αργίας που κηρύχθηκε με την από 28 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας» (ΦΕΚ Α ́ 65), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Η παρούσα απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 6 Ιουλίου 2015
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ

Επισήμανση: Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ είχε διοριστεί υπουργός οικονομικών την ίδια μέρα (ΦΕΚ A 73/2015)

new update on July 8

ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ έως και 13 Ιουλίου 2015

ΦΕΚ B 1420/08.07.2015
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Αριθμ.:Γ.Δ.Ο.Π.0000945ΕΞ 2015/Χ.Π. 2261 Παράταση διάρκειας τραπεζικής αργίας βραχείας διάρκειας και ρύθμιση θεμάτων συναλλαγών κατά τη διάρκεια αυτής.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Έχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις: α. της παραγράφου 1 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 28ης Ιουνίου 2015 «Τραπεζική αργία βραχείας διαρκείας» (Α ́ 65), όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την από 30 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α ́ 66) και ισχύει,
β. του Π.δ. 111/2014 «Οργανισμός Υπουργείου Οικονομικών» (Α ́ 178), όπως ισχύει,
γ. του π.δ. 25/2015 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α ́ 21),
δ. του 45/2015 «Διορισμός Υπουργού Οικονομικών» (Α ́ 73),
ε. της παρ. 3 του άρθρου 45, της παρ. 4 του άρθρου 46 και του άρθρου 90 του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» (Α ́ 98 ).
2. Την αρ. ΓΔΟΠ0000937ΕΞ 2015/ΧΠ 2256/6.7.2015 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών «Παράταση τραπεζικής αργίας» (Β ́1391).
3. Την ανάγκη να παραταθεί περαιτέρω η διάρκεια της τραπεζικής αργίας για την προστασία του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας εν γένει από την έλλειψη ρευστότητας και να ρυθμισθούν θέματα τραπεζικών συναλλαγών κατά τη διάρκεια αυτής.
4. Την εισήγηση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας.
5. Το γεγονός ότι ο Υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος απουσιάζει στο εξωτερικό στο πλαίσιο κυβερνητικής αποστολής και αναπληρώνεται κατά την απουσία του αυτή από την Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Όλγα Νάντια Βαλαβάνη.
6. Το γεγονός ότι από την παρούσα δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:
1. Παρατείνεται έως και 13 Ιουλίου 2015 η διάρκεια της τραπεζικής αργίας που κηρύχθηκε με την από 28 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Τραπεζική Αργία βραχείας διάρκειας» (Α ́ 65), όπως ισχύει και παρατάθηκε με την την αρ. ΓΔΟΠ0000937ΕΞ 2015/ ΧΠ 2256/6.7.2015 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών «Παράταση τραπεζικής αργίας» (Β ́1391).
2. Από την έναρξη ισχύος της παρούσας και μέχρι τη λήξη της τραπεζικής αργίας, πέραν των περιπτώσεων που προβλέπονται στην παράγραφο 2 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 28ης Ιουνίου 2015 «Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας» (Α ́ 65), όπως τροποποιήθηκε με την από 30 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α ́ 66) και ισχύει και των Υπουργικών Αποφάσεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση αυτής, δύναται να πραγματοποιούνται από τα υποκαταστήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν για το σκοπό αυτό οι ακόλουθες πράξεις:
α. Η μετατροπή, με αίτηση του δικαιούχου, σε ευρώ ποσού σύνταξης καταβαλλόμενης σε ξένο νόμισμα από ασφαλιστικό φορέα του εξωτερικού, η μεταφορά αυτού του ποσού σε άλλο υπάρχοντα καταθετικό λογαριασμό του ίδιου δικαιούχου και η άπαξ ανάληψη από αυτόν ποσού μέχρι εκατόν είκοσι (120) ευρώ.
β. Η άπαξ καταβολή του συνολικού ποσού συντάξεως εκατόν είκοσι (120) ευρώ σε κάθε δικαιούχο.
γ. Η άπαξ καταβολή συνολικού ποσού εκατόν είκοσι (120) ευρώ στα πρόσωπα της παρ. 1 της αρ. ΓΔΟΠ 0000929ΕΞ2015/ΧΠ 2243/2.7.2015 απόφασης του Υπουργού Οικονομικών (Β ́1343).
Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 8 Ιουλίου 2015
Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΟΛΓΑ − ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ

new update on July 14

ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ  έως και 15 Ιουλίου 2015

ΦΕΚ B 1460/2015

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Αριθ. Γ.Δ.Ο.Π.0000966 ΕΞ2015/Χ.Π. 2297 Παράταση διάρκειας τραπεζικής αργίας βραχείας διάρκειας.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Έχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις: α. της παραγράφου 1 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 28ης Ιουνίου 2015 «Τραπεζική αργία βραχείας διαρκείας» (Α ́ 65), όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την από 30 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α ́ 66) και ισχύει,
β. του Π.δ. 111/2014 «Οργανισμός Υπουργείου Οικονομικών» (Α ́ 178), όπως ισχύει,
δ. του Π.δ. 45/2015 «Διορισμός Υπουργού Οικονομικών» (Α ́ 73),
ε. του άρθρου 90 του Π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» (Α ́ 98).
2. Τις υπ’ αριθ. ΓΔΟΠ0000937ΕΞ 2015/ΧΠ 2256/6.7.2015 «Παράταση τραπεζικής αργίας» (Β ́ 1391) και υπ’ αριθ. ΓΔΟΠ0000945ΕΞ 2015/ΧΠ 2261/8.7.2015 «Παράταση διάρ− κειας τραπεζικής αργίας βραχείας διάρκειας και ρύθ− μιση θεμάτων συναλλαγών κατά τη διάρκεια αυτής» (Β ́1420) αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών.
13 Ιουλίου 2015
3. Την ανάγκη να παραταθεί περαιτέρω η διάρκεια της τραπεζικής αργίας για την προστασία του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας εν γένει από την έλλειψη ρευστότητας και να ρυθμισθούν θέματα τραπεζικών συναλλαγών κατά τη διάρκεια αυτής.
4. Την εισήγηση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας.
5. Το γεγονός ότι από την παρούσα δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:
Παρατείνεται έως και 15 Ιουλίου 2015 η διάρκεια της τραπεζικής αργίας που κηρύχθηκε με την από 28 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Τραπεζική Αργία βραχείας διάρκειας» (Α ́ 65), όπως ισχύει και παρατάθηκε με τις υπ’ αριθ. ΓΔΟΠ0000937ΕΞ 2015/ΧΠ 2256/6.7.2015 «Παράταση τραπεζικής αργίας» (Β ́ 1391) και υπ’ αριθ. ΓΔΟΠ0000945ΕΞ 2015/ΧΠ 2261/8.7.2015 «Παράταση διάρκειας τραπεζικής αργίας βραχείας διάρκειας και ρύθμιση θεμάτων συναλλαγών κατά τη διάρκεια αυτής» (Β ́ 1420) αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών.
Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφη− μερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως
Αθήνα, 13 Ιουλίου 2015
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ

update

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΝΠ

ΦΕΚ A 79/14.07.2015
ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 79
14 Ιουλίου 2015
ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ
Συμπλήρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 28ης Ιουνίου 2015 «Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας» (Α ́ 65), όπως τροποποιήθηκε με την από 30 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α ́ 66) και ισχύει, αναφορικά με την παράταση διάρκειας τραπεζικής αργίας, ρύθμιση θεμάτων συναλλαγών κατά τη διάρκεια αυτής, περιοριστικών μέτρων, αναστολή πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, καταβολής εγγυοδοσιών και πάσης φύσεως παραβόλων καθώς και παράτασης της λύσης και εκκαθάρισης του ΟΔΙΕ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Έχοντας υπόψη: Το άρθρο 44 παρ. 1 του Συντάγματος, 1. την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 28ης Ιουνίου 2015 «Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας» (Α ́ 65), όπως τροποποιήθηκε με την από 30 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α ́ 66) και ισχύει καθώς και τις Υπουργικές Αποφάσεις που έχουν εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση αυτής,
2. την έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης να παραταθεί η προστασία του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας εν γένει από την έλλειψη ρευστότητας, να ρυθμιστούν θέματα συναλλαγών κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας, να ελεγχθεί η μεταφορά μετρητών από φυσικά πρόσωπα κατά την έξοδό τους από την ελληνική επικράτεια και την είσοδό τους σε αυτήν και να συσταθεί στο Υπουργείο Οικονομικών Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών,
3. την σχετική πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, αποφασίζουμε:
Άρθρο Πρώτο
1. Παρατείνεται έως και 16 Ιουλίου 2015 η διάρκεια της τραπεζικής αργίας που κηρύχθηκε με την από 28 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας» (Α ́ 65), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
2. Κατά το διάστημα της τραπεζικής αργίας, πέραν των περιπτώσεων που προβλέπονται στην παράγραφο 2 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 28ης Ιουνίου 2015 «Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας» (Α ́ 65), όπως τροποποιήθηκε με την από 30 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α ́ 66) και ισχύει, και των Υπουργικών Αποφάσεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση αυτής, δύναται να πραγματοποιούνται από τα υποκαταστήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν για το σκοπό αυτό οι ακόλουθες πράξεις:
α. Η άπαξ καταβολή ποσού εκατόν είκοσι (120) ευρώ στους δικαιούχους, στους οποίους δεν έχει καταβληθεί από την έναρξη ισχύος των ΓΔΟΠ0000929ΕΞ2015/ Π2243/2.7.2015 (Β ́ 1343), ΓΔΟΠ0000945ΕΞ2015/ΧΠ2261/ 8.7.2015 (Β ́ 1420) και ΓΔΟΠ0000954ΕΞ2015/ΧΠ2775/10.7.2015 (Β ́ 1458) αποφάσεων του Υπουργού Οικονομικών και έως την έναρξη ισχύος της παρούσας.
β. Οι πληρωμές: αα) ληξιπρόθεσμων και τρεχουσών δόσεων από τη χρήση πιστωτικής κάρτας και από κάθε είδους δάνειο, και ββ) οφειλών προς το Δημόσιο, προς τις ΔΕΚΟ, προς ασφαλιστικούς οργανισμούς και προς ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, με κατάθεση μετρητών ή με εντολή μεταφοράς χρηματικού ποσού από τραπεζικό λογαριασμό.
γ. Η εντολή μεταφοράς κεφαλαίων από λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως σε άλλο αντίστοιχο λογαριασμό που τηρείται στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα.
3. Η παρ. 4 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 28ης Ιουνίου 2015 «Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας» (Α ́ 65), όπως τροποποιήθηκε με την από 30 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α ́ 66) και ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Συνιστάται στην Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών. Αρμοδιότητα της ως άνω Επιτροπής αποτελεί η έγκριση συγκεκριμένων συναλλαγών που δεν περιλαμβάνονται στις κατηγορίες της παραγράφου 2 του παρόντος ή σε εκείνες που εξαιρούνται με την απόφαση του Υπουργού Οικονομικών του τελευταίου εδαφίου της ίδιας παραγράφου. Κατά προτεραιότητα εξετάζονται οι συναλλαγές, οι οποίες είναι αναγκαίες για τη διαφύλαξη δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, συναλλαγών για την πληρωμή ιατρικών εξόδων ή εισαγωγών φαρμακευτικών ειδών, τροφίμων, πρώτων υλών και καυσίμων.
Με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών μπορεί να συστήνεται ανά πιστωτικό ίδρυμα ειδική υποεπιτροπή για την έγκριση μέρους ή όλου των συναλλαγών που αναφέρονται στα προηγούμενα εδάφια της παρούσας παραγράφου. H Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών καθορίζει τους όρους λειτουργίας των υποεπιτροπών αυτών καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια της σχετικής διαδικασίας και λειτουργίας τους, συμπεριλαμβανομένων του ύψους και της κατα− νομής ανά πιστωτικό ίδρυμα του ημερήσιου ορίου σε επιμέρους είδη συναλλαγών και της αναπροσαρμογής των ανωτέρω ορίων.
Η ως άνω Επιτροπή είναι εξαμελής και συγκροτείται από τα εξής πρόσωπα:
α) τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής ως Πρόεδρο, με αναπληρωτή τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών,
β) τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικής Πολιτικής και Προϋπολογισμού της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής/Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους του Υπουργείου Οικονομικών, με αναπληρωτή του τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Θησαυροφυλακίου και Δημόσιου Λογιστικού της ίδιας Γενικής Γραμματείας,
γ) έναν εκπρόσωπο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού με τον αναπληρωτή του που ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού,
δ) έναν εκπρόσωπο της Τράπεζας της Ελλάδος με τον αναπληρωτή του που ορίζονται με απόφαση του Διοικητή της,
ε) έναν εκπρόσωπο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με τον αναπληρωτή του που ορίζονται με απόφαση του Προέδρου της, και
στ) έναν εκπρόσωπο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με τον αναπληρωτή του που ορίζονται με απόφαση του Προέδρου της.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζει περαιτέρω έναν υπάλληλο της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής ως Γραμματέα, με τον αναπληρωτή του.
Για την υποστήριξη του έργου της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών συνιστάται στην Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής Ομάδα Υποστήριξης. Με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλα− γών ορίζονται τα μέλη της Ομάδας Υποστήριξης και ο Συντονιστής της με τον αναπληρωτή του και ρυθμίζεται κάθε άλλο ζήτημα σχετικό με τη λειτουργία της.
Αρμοδιότητα της Ομάδας Υποστήριξης αποτελεί η συγκέντρωση των αιτημάτων έγκρισης συναλλαγών και των σχετικών εισηγήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων, ο έλεγχος της πληρότητας των συνοδευτικών τους εγγράφων, η προετοιμασία των συνεδριάσεων της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, η σύνταξη των πρακτικών και των σχετικών αποφάσεων της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, η ηλεκτρονική καταγραφή, παρακολούθηση και ανάλυση των στοιχείων σχετικών αιτημάτων και εγκρίσεων, καθώς και η παροχή σε αυτήν της αναγκαίας γραμματειακής υποστήριξης.
Το ηλεκτρονικό και φυσικό αρχείο της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών που είχε συσταθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου πρώτου της από 28 Ιουνίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας» (Α ́ 65), μεταφέρεται στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών της παρούσας παραγράφου. Τα εκκρεμή αιτήματα έγκρισης συναλλαγών που είχαν υποβληθεί ενώπιον της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών που είχε συσταθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εξετάζονται κατά προτεραιότητα από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών της παρούσας παραγράφου.
Τα μέλη και ο γραμματέας της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών καθώς και τα μέλη και ο γραμματέας της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών που συστήθηκε με την από 28 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Τραπεζική αργία βραχείας διαρκείας» (Α ́65), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους δεν έχουν καμία ποινική, αστική, διοικητική ή άλλη ευθύνη, εκτός εάν αποδειχθεί ότι βαρύνονται με δόλο.
Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ρυθμίζεται κάθε άλλο ζήτημα που αφορά την εφαρμογή των ρυθμί− σεων της παρούσας παραγράφου.»
4. Για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η τραπεζική αργία αναστέλλεται η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης, ιδίως η διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών (εξώσεων) και προσωπικών κρατήσεων. Επίσης για το ίδιο χρονικό διάστημα αναστέλλεται η υποχρέωση έκδοσης και κατάθεσης, εκ μέρους των δικηγόρων ή των διαδίκων, γραμματίων καταβολής, δικαστικών ενσήμων, εισφορών, ή άλλων, πάσης φύσης, παραβόλων και εξόδων σχετικά με την άσκηση και εκδίκαση ενδίκων βοηθημάτων και ενδίκων μέσων ενώπιον δικαστικών αρχών ή την εκπροσώπηση από συνήγορο ενώπιον αυτών. Οι υπόχρεοι κατά το νόμο υποχρεούνται να προσκομίσουν αυτά ενώπιον της αρμόδιας αρχής εντός τριών (3) εργασίμων ημερών από τη λήξη της τραπεζικής αργίας. Επίσης, αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής πάσης φύσης εγγυοδοσιών ή εφάπαξ ή σε δόσεις χρηματικών ποσών από μετατροπή στερητικής της ελευθερίας ποινής, εφόσον η σχετική υποχρέωση γεννήθηκε ή η συμπλήρωση της προθεσμίας εκπλήρωσής της ανέκυψε στο διάστημα της τραπεζικής αργίας.
5. Μετά το τρίτο εδάφιο της περίπτωσης στ ́ της παραγράφου 7 του άρθρου 13 του N. 4111/2013 προστίθεται εδάφιο ως ακολούθως:
«Η προθεσμία της διατάξεως του άρθρου 13 παρ. 7 περίπτ. στ ́ εδαφ. β ́, όπως αυτό ισχύει, για την εκ νόμου λύση και εκκαθάριση του ΟΔΙΕ Α.Ε., παρατείνεται έως την 24.8.2015».
Άρθρο Δεύτερο
Η ισχύς της παρούσας, η οποία θα κυρωθεί νομοθετικά κατά το άρθρο 44 παράγραφος 1 του Συντάγματος, αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 14 Ιουλίου 2015 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Β. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΛΕΞΙΟΣ Π. ΤΣΙΠΡΑΣ
ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ, ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ – ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΑΛΤΑΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ, ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – ΗΡΑΚΛΗΣ ΗΣΥΧΟΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΩΤΑΚΗΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, ΟΛΓΑ− ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΡΔΑΣ, ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ, ΟΥΡΑΝΙΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ


new update on July 14

ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ έως και 19 Ιουλίου 2015


ΦΕΚ B 1482/2015

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Αριθ. Γ.Δ.Ο.Π. 0000989 ΕΞ2015/Χ.Π.2314 Παράταση διάρκειας τραπεζικής αργίας
βραχείας διάρκειας.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Έχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις: α. Των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου πρώτου της
Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 28ης Ιουνίου 2015 «Τραπεζική αργία βραχείας διαρκείας» (Α ́ 65), όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τις από 30 Ιουνίου 2015 (Α ́ 66) και 14 Ιουλίου 2015 (Α ́ 79) Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και ισχύει,
β. του Π.δ. 111/2014 «Οργανισμός Υπουργείου Οικονομικών» (Α ́ 178), όπως ισχύει,
δ. του Π.δ. 45/2015 «Διορισμός Υπουργού Οικονομικών» (Α’73),
ε. του άρθρου 90 του Π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» (Α ́98).
2. Τις αρ. ΓΔΟΠ0000937ΕΞ 2015/ΧΠ 2256/6.7.2015 «Παράταση τραπεζικής αργίας» (Β ́ 1391), αρ. ΓΔΟ− Π0000945ΕΞ2015/ΧΠ2261/8.7.2015 «Παράταση διάρκειας τραπεζικής αργίας βραχείας διάρκειας και ρύθμιση θεμάτων συναλλαγών κατά τη διάρκεια αυτής» (Β ́ 1420) και αρ. ΓΔΟΠ0000966ΕΞ2015/ΧΠ2297/13.7.2015 «Παράτα−
16 Ιουλίου 2015
ση διάρκειας τραπεζικής αργίας βραχείας διάρκειας» (Β ́ 1460) αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών.
3. Την ανάγκη να παραταθεί περαιτέρω η διάρκεια της τραπεζικής αργίας για την προστασία του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας εν γένει από την έλλειψη ρευστότητας.
4. Την εισήγηση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστά− θειας.
5. Το γεγονός ότι από την παρούσα δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:
Παρατείνεται έως και 19 Ιουλίου 2015 η διάρκεια της τραπεζικής αργίας που κηρύχθηκε με την από 28 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Τραπεζική Αργία βραχείας διάρκειας» (Α ́ 65), όπως ισχύει, και παρατάθηκε με τις υπό στοιχείο 2 του προοιμίου της παρούσας αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών και με την από 14 Ιουλίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α ́ 79).
Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφη− μερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως
Αθήνα, 16 Ιουλίου 2015
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ

new update on July 20

ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ  ” Άνοιγμα” τραπεζών και …. ΦΠΑ. Κλειστό παραμένει το Χρηματιστήριο


ΦΕΚ A 84/18.07.2015

ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ
Επείγουσες ρυθμίσεις για τη θέσπιση περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων και τις τροποποιήσεις των νόμων 4063/2012, 4172/2013, 4331/2015 και 4334/2015.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Έχοντας υπόψη: 1. Την παράγραφο 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος, 2. την έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης να προστατευθεί το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και η ελληνική οικονομία εν γένει από την έλλειψη ρευστότητας,
3. την σχετική πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, αποφασίζουμε:
Άρθρο πρώτο «Περιορισμός των αναλήψεων μετρητών και των μεταφορών κεφαλαίων»
1. Από την Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015 λήγει η τραπεζική αργία η οποία κηρύχθηκε με την από 28 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α ́ 65), όπως ισχύει και παρατάθηκε για τελευταία φορά με την αριθ. ΓΔΟΠ 0000989ΕΞ2015/ΧΠ2314/16.7.2015 (Β ́1482) απόφαση του Υπουργού Οικονομικών έως 19 Ιουλίου 2015 και επιβάλλεται περιορισμός στις αναλήψεις μετρητών και στην κίνηση κεφαλαίων κατά τα προβλεπόμενα στην πα− ρούσα. Οι διατάξεις της παρούσας καταλαμβάνουν τα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα με οποιαδήποτε μορφή, περιλαμβανομένων των υποκατα− στημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Ν. 4261/2014 (Α ́ 107), το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τα ιδρύματα πληρωμών του Ν. 3862/2010 (Α ́ 113), τα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος του Ν. 4021/2011 (Α ́ 218), καθώς και τα υποκαταστήματα και τους αντιπροσώπους ιδρυμάτων πληρωμών και ιδρυμάτων ηλεκτρονικού χρήματος που εδρεύουν σε άλλα κράτη και λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα (στο εξής: «ιδρύματα»).
2. Από την έναρξη ισχύος της παρούσας δεν επιτρέπονται οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών από κατάστημα ή από Αυτόματες Ταμειολογιστικές Μηχανές (ΑΤΜ) που υπερβαίνουν το ποσό των εξήντα (60) ευρώ ανά καταθέτη (CustomerID), ανά πιστωτικό ίδρυμα, ανά ημέρα, από τα ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μετρητά που δεν αναλήφθηκαν κάποια ημέρα ή ημέρες μπορούν να αναληφθούν σωρευτικά έως του ποσού των τετρακοσίων είκοσι ευρώ (420) ανά εβδομάδα.
3. Η απαγόρευση ανάληψης μετρητών εφαρμόζεται και σε κάθε άλλη πληρωμή μετρητών από τα ιδρύματα, ανεξαρτήτως νομίσματος, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των εισπράξεων επιταγών και των πληρωμών βάσει εγγυητικών επιστολών, οι οποίες κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό, για τις αναλήψεις από τον οποίο ισχύουν οι περιορισμοί της προηγούμενης παραγράφου. Επίσης, απαγορεύονται οι αναλήψεις μετρητών με χρήση πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
4. Η μεταφορά κεφαλαίων ή μετρητών στο εξωτερικό, με κάθε τρόπο, απαγορεύεται, περιλαμβανομένης της εντολής μεταφοράς κεφαλαίων σε λογαριασμούς που τηρούνται σε πιστωτικά ιδρύματα που εδρεύουν και λειτουργούν στο εξωτερικό, καθώς και της μεταφοράς κεφαλαίων με τη χρήση πιστωτικών, προπληρωμένων και χρεωστικών καρτών για διασυνοριακές πληρωμές.
5. Κατά παρέκκλιση των προβλεπόμενων στην παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου, επιτρέπεται η χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στο εξωτερικό για αγορές αγαθών ή υπηρεσιών χωρίς μετρητά έως το ανώτατο όριο που ορίζεται ανά πιστωτικό ίδρυμα με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.
6. Απαγορεύεται να ανοίγονται νέοι λογαριασμοί όψεως ή καταθετικοί, να προστίθενται συνδικαιούχοι στους ήδη υφιστάμενους και να ενεργοποιούνται αδρανείς λογαριασμοί. Στην τελευταία περίπτωση, αναστέλλεται η προθεσμία του άρθρου 3 του Ν. 4151/2013 (Α ́ 103).
7. Επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμών αποκλειστικά για τις ακόλουθες συναλλαγές, η αναγκαιότητα των οποίων πρέπει να τεκμηριώνονται εγγράφως και με την προϋπόθεση ότι δεν υφίσταται άλλος διαθέσιμος λογαριασμός μέσω του οποίου αυτές μπορούν να διενεργηθούν:
α. η πληρωμή μισθοδοσίας προσωπικού,
β. η πληρωμή υποχρεώσεων του καταθέτη προς το ίδιο πιστωτικό ίδρυμα, που προκύπτουν από συμβάσεις που είχαν καταρτισθεί προ της 28ης Ιουνίου 2015,
γ. η καταβολή νέων συντάξεων και νέων προνοιακών επιδομάτων,
δ. η εκκαθάριση συναλλαγών καρτών από νέες συμ− βάσεις αποδοχής (acquiring),
ε. η εξυπηρέτηση νεοϊδρυθέντων, μετά την 1η Μαΐου 2015, νομικών προσώπων,
στ. η εξυπηρέτηση νεοφυών εταιρειών (startups) που συμμετέχουν σε προγράμματα στήριξης της νέας επιχειρηματικότητας,
ζ. η κατάθεση μετρητών ως εξασφάλιση (cash collateral) εγγυητικής επιστολής, ενέγγυας πίστωσης ή δανείου στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα,
η. το άνοιγμα λογαριασμού υπέρ τρίτου με σκοπό είτε τη συμμόρφωση προς επιταγή για εκτέλεση χρηματικής απαίτησης, βάσει διαταγής πληρωμής, δικαστικής απόφασης ή άλλου εκτελεστού τίτλου είτε την εξόφληση απαίτησης, για την οποία έχει επιβληθεί κατάσχεση εις χείρας τρίτου, υπέρ του δικαιούχου της απαίτησης, εκτός εάν αυτός έχει δηλώσει καταθετικό λογαριασμό με οποιαδήποτε διαδικαστική πράξη,
θ. η πίστωση ποσών από την αλλοδαπή σε ευρώ ή ξένο νόμισμα, ύψους τουλάχιστον δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ ή του ισόποσου σε ξένο νόμισμα,
ι. η αποδοχή προθεσμιακής κατάθεσης μόνον στην περίπτωση που οι δικαιούχοι της ταυτίζονται με τους δικαιούχους του τροφοδότη λογαριασμού της, καταθετικού ή όψεως,
ια. κάθε άλλη περίπτωση, κατόπιν έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.
8. Απαγορεύεται η πρόωρη, μερική ή ολική, εξόφληση δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα, με εξαίρεση την αποπλη− ρωμή με μετρητά ή έμβασμα από το εξωτερικό.
9. Απαγορεύεται η πρόωρη, μερική ή πλήρης, λήξη των προθεσμιακών καταθέσεων. Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η πρόωρη μερική λήξη προθεσμιακής κατάθεσης, απο− κλειστικά και μόνο για την ισόποση εξόφληση:
α. οφειλών προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς,
β. τρέχουσας δόσης και ληξιπρόθεσμων οφειλών δανείου στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα,
γ. πληρωμής μισθοδοσίας στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα,
δ. πληρωμής νοσηλίων και διδάκτρων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,
ε. πληρωμής προμηθευτών που τηρούν λογαριασμό στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα, έναντι τιμολογίων ή ισο− δύναμων παραστατικών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υφίστανται επαρκή διαθέσιμα σε λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως.
10. Ειδικότερα θέματα:
α. Σε περίπτωση κατασχέσεως χρηματικής απαίτησης εις χείρας πιστωτικού ιδρύματος, της Τράπεζας της Ελλάδος ή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ως τρίτου, δεν επιτρέπεται η καταβολή του ποσού της απαίτησης σε μετρητά. Το ποσό είτε καταβάλλεται με έκδοση επιταγής είτε πιστώνεται υποχρεωτικά σε τραπεζικό λογαριασμό του κατασχόντος που τηρείται στο ίδιο ή άλλο πιστωτικό ίδρυμα.
β. Απαγορεύεται η κατάρτιση συμβάσεων αποδοχής συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, εφόσον η εκκαθάρι− σή τους πραγματοποιείται με πίστωση λογαριασμού του εμπόρου, ο οποίος τηρείται εκτός Ελλάδος σε φορέα παροχής υπηρεσιών πληρωμών.
γ. Απαγορεύεται η μεταφορά θεματοφυλακής στο εξωτερικό για τίτλους που αποκτήθηκαν μετά την έναρξη της ισχύος της τραπεζικής αργίας. Επίσης, απαγορεύεται η μεταφορά στο εξωτερικό θεματοφυλακής τίτλων που τελούν υπό διαπραγμάτευση σε οργανωμένες αγορές ή πολυμερείς μηχανισμούς που λειτουργούν εντός και εκτός Ελλάδος.
δ. Δεν επιτρέπονται μεταφορές κεφαλαίων για την απόκτηση χρηματοπιστωτικών μέσων του άρθρου 5 του Ν. 3606/2007 (Α ́ 195) μέσω οργανωμένων αγορών και πολυμερών μηχανισμών διαπραγμάτευσης ή επαγγελματιών που διαθέτουν τέτοια χρηματοπιστωτικά μέσα, όπως Ο.Σ.Ε.Κ.Α. ή Ο.Ε.Ε..
Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, μετά από εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δύνανται να αίρονται οι περιορισμοί των περιπτώσεων γ και δ και να ρυθμίζονται οι όροι διενέργειας τέτοιων μεταφορών κεφαλαίων.
11. Εξαιρούνται των απαγορεύσεων και περιοριστικών μέτρων των προηγούμενων παραγράφων:
α. Συναλλαγές της Ελληνικής Δημοκρατίας β. Συναλλαγές της Τράπεζας της Ελλάδος γ. Συγκεκριμένες συναλλαγές, η διενέργεια των οποίων εγκρίνεται με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών
δ. Οι διασυνοριακές εντολές πληρωμών που αφορούν αποκλειστικά στην πίστωση ενός λογαριασμού που τη− ρείται σε ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα.
ε. Οι συναλλαγές κίνησης κεφαλαίων που αφορούν σε διαχείριση της ρευστότητας του πιστωτικού ιδρύματος που λειτουργεί στην Ελλάδα και σε υποχρεώσεις πληρωμών στο πλαίσιο διαχείρισης συμβάσεων που προϋπήρχαν της θέσης σε ισχύ της από 28 Ιουνίου 2015 Πράξης Νομο− θετικού Περιεχομένου (Α ́ 65), όπως ενδεικτικά, εξυπηρέτηση πληρωμών σε σχέση με τίτλους και τιτλοποιήσεις που εξέδωσε το πιστωτικό ίδρυμα, εκκαθάριση συναλλαγών με κάρτες πληρωμών διεθνών σχημάτων καρτών, συναλλαγές ανταλλαγής περιθωρίου ασφάλισης στο πλαίσιο εξυπηρέτησης διεθνών συμβάσεων ISDA, CSA, GMRA, Escrow, EIB, λοιπών εξασφαλίσεων (collaterals) με πιστωτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, κ.λπ., σύμφωνα με διαδικασία που θα ορισθεί από τη διοίκηση αυτού και θα κοινοποιηθεί στην Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.. Προς απόδειξη της ως άνω φύσης των εξαιρούμενων συναλλα− γών θα πρέπει να υφίσταται πλήρης τεκμηρίωση, η οποία κοινοποιείται στην ίδια Επιτροπή.
στ. Όλα τα χρηματικά ποσά που μεταφέρονται από την αλλοδαπή με μεταφορά πίστωσης σε λογαριασμούς που τηρούνται σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα, εφόσον μεταφέρονται εκ νέου σε λογαριασμό που τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στο εξωτερικό. Η σχετική τεκμηρίωση της συναλλαγής εισροής κεφαλαίων από την αλλοδαπή και εκροής εκ νέου στην αλλοδαπή, θα είναι ευθύνη του πιστωτικού ιδρύματος και πρέπει να είναι πλήρης. Οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων θα ανακοινώσουν τον τρόπο και το χρόνο υλοποίησης της εφαρμογής των προβλεπόμενων στην παράγραφο αυτή.
ζ. Μεταφορές πιστώσεων από ελληνικό εκπαιδευτικό οργανισμό δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου ή τεχνολογικό φορέα κατά την έννοια του Ν. 4310/2014 (Α ́ 258) σε λογαριασμό τηρούμενο σε πιστωτικό ίδρυμα που εδρεύει και λειτουργεί στο εξωτερικό, ποσού που προέρχεται αποκλειστικά από μεταφορές πιστώσεων από το εξωτερικό, το οποίο πιστώ− θηκε σε λογαριασμό που τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα εντός του 2015 αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των εκπαιδευτικών ή ερευνητικών σκοπών, μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ). Για την πραγματοποίηση αυτών των συναλλαγών
ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ) 783
τα πιστωτικά ιδρύματα προβαίνουν στο άνοιγμα ειδικού προς τούτο λογαριασμού, στον οποίον και μόνον θα πι− στώνονται εφεξής τα προς μεταφορά ποσά.
η. Πληρωμές μισθοδοσίας στο εξωτερικό για εργαζόμενους σε διπλωματικές αποστολές, μόνιμες αντιπροσωπείες ή άλλες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου, με μεταφορά πίστωσης του ισόποσου της μισθοδοσίας, σε λογαριασμό που τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί εκτός Ελλάδος. Οι εργαζόμενοι σε διπλωματικές αποστολές, μόνιμες αντιπροσωπείες ή άλλες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου στο εξωτερικό, οι οποίοι τηρούν λογαριασμούς μισθοδοσίας σε πιστωτικό ίδρυμα που εδρεύει και λειτουρ− γεί στην Ελλάδα, επιτρέπεται να μεταφέρουν το ισόποσο της μισθοδοσίας τους σε λογαριασμό τους στο εξωτερικό, τεκμηριώνοντας εγγράφως την ιδιότητά τους.
θ. Έμβασμα από ελληνικό δημόσιο εκπαιδευτικό οργα− νισμό δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου ή τεχνολογικό φορέα κατά την έννοια του Ν. 4310/2014 (Α ́ 258) σε λογαριασμό τηρούμενο σε πιστωτικό ίδρυμα που εδρεύει και λειτουρ− γεί στο εξωτερικό ποσού που προέρχεται αποκλειστικά από έμβασμα από το εξωτερικό, το οποίο εκτελέστηκε μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας, αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των σκοπών ερευνητικού προγράμματος. Για την πραγματοποίηση αυτών των συναλλαγών τα πιστωτικά ιδρύματα προβαίνουν στο άνοιγμα ειδικού προς τούτο λογαριασμού, στον οποίον και μόνον θα πιστώνονται εφεξής τα προς μεταφορά ποσά.
ι. Η χωρίς περιορισμό ποσού ανάληψη μετρητών από έναν, ανά δικαιούχο, τραπεζικό λογαριασμό στις πρεσβείες και στα μέλη των διπλωματικών αποστολών στην Ελλάδα με την επίδειξη σχετικής έγγραφης βεβαίωσης από την οικεία πρεσβεία ή του διπλωματικού διαβατηρίου.
ια. Η καταβολή από τα ιδρύματα πληρωμών του Ν. 3862/2010 (Α ́ 113) μετρητών στους δικαιούχους από έμβασμα εξωτερικού, εάν έχει προηγηθεί εισαγωγή του αντίστοιχου ποσού σε φυσική μορφή από το εξωτερικό από την έναρξη ισχύος της παρούσας, με σχετική δήλωση της εν λόγω εισαγωγής στην Τράπεζα της Ελλάδος. Επίσης, επιτρέπεται η διακίνηση χρηματικών εμβασμάτων στο εσωτερικό με καταβολή μετρητών στους δικαιούχους, υπό την προϋπόθεση ότι ο πληρωτής έχει καταθέσει το σύνολο του ποσού σε φυσική μορφή.
ιβ. Η πληρωμή νοσηλίων και ιατρικών εξόδων και διδάκτρων, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαι− ολογητικών στο πιστωτικό ίδρυμα μέσω του οποίου διενεργείται η συναλλαγή από τα οποία αποδεικνύεται η συνδρομή των σχετικών προϋποθέσεων. Η πληρωμή των εν λόγω δαπανών συντελείται, υποχρεωτικά, ηλεκτρονικά μέσω του πιστωτικού ιδρύματος, σε λογαριασμό, που τηρείται στο εξωτερικό για την πίστωση τους και όχι σε λογαριασμό του ίδιου του δικαιούχου.
ιγ. Στην περίπτωση των νοσηλίων στο εξωτερικό, επιτρέπεται καταβολή μέγιστου εφάπαξ ποσού δυο χιλιάδων (2.000) ευρώ σε μετρητά ή το ισόποσό του σε ξένο νόμισμα για ένα συνοδό.
ιδ. Η μεταφορά μέγιστου ποσού πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ή του ισόποσού του σε ξένο νόμισμα, ανά ημ ρολογιακό τρίμηνο, συνολικά, για έξοδα διαμονής και διαβίωσης φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών. Η πληρωμή συντελείται, υποχρεωτικά, ηλεκτρονικά μέσω πιστωτικού ιδρύματος, σε λογαριασμό, που τη− ρείται στο εξωτερικό, με δικαιούχο το φοιτητή.
12. Οι διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου πρώ− του της από 28 Ιουνίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α ́65) όπως τροποποιήθηκαν με την από 30 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α ́ 66) και αντικαταστάθηκαν δυνάμει της παραγράφου 3 του άρθρου πρώτου της από 14 Ιουλίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α ́ 79) παραμένουν σε ισχύ. Επίσης, διατηρείται σε ισχύ η παράγραφος 4 του άρ− θρου 1 της από 30 Ιουνίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α ́ 66) για όσο χρόνο ισχύουν οι περιορι− σμοί ανάληψης μετρητών του παρόντος άρθρου.
13. Η Τράπεζα της Ελλάδος πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους για τη συμμόρφωση των ιδρυμάτων με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου για τα θέματα της αρμοδιότητάς της και επιβάλλει σε αυτά για κάθε παράβαση πρόστιμο ύψους έως του ενός δεκάτου του ποσού της αντίστοιχης συναλλαγής.
14. Όποιος παραβαίνει τις διατάξεις του παρόντος άρθρου τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών και χρηματική ποινή έως του ενός δεκάτου του ποσού της αντίστοιχης συναλλαγής. Επιπλέον, το πιστωτικό ίδρυμα υποχρεούται να καταγγείλει την σύμβαση εργασίας ή έργου του προσώπου που ευθύνεται για την παράβαση.
15. Τα μέλη και ο γραμματέας της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, καθώς και τα μέλη και ο γραμματέας της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών που συστήθηκε με την από 28 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α ́ 65), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, καθώς επίσης και τα μέλη της ομάδας υποστήριξης που συνιστάται σύμφωνα με την από 14 Ιουλίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α ́ 79), κατά την άσκηση των καθηκόντων τους δεν υπέχουν ποινική, αστική, διοικητική ή άλλη ευθύνη, εκτός εάν αποδειχθεί ότι βαρύνονται με δόλο. Για μια διετία από την έναρξη ισχύος της παρούσας αναστέλλεται η άσκηση ποινικής δίωξης στα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου.
16. Η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Εύξεινου Πόντου (‘BlackSeaTradeandDevelopmentBank’) δεν εμπίπτει στους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις του παρόντος άρθρου.
17. Με πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος δύναται να προβλέπονται περιορισμοί στη μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή και σε ξένο συνάλλαγμα εκτός της Ελληνικής Επικράτειας. Με την ίδια πράξη μπορεί, επίσης, να ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα εφαρ− μογής της παραπάνω απαγόρευσης, να προβλέπονται διαφοροποιήσεις για χώρες της ζώνης SCHENGEN και για χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να θεσπίζονται ειδικές εξαιρέσεις για κατηγορίες προσώπων.
18. Οι μη ρυθμιζόμενες από τις διατάξεις του παρόντος άρθρου δραστηριότητες των ιδρυμάτων διενεργούνται υπό τους όρους και προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών δύναται να αίρονται, τροποποιούνται ή καταργούνται περιορισμοί και απαγορεύσεις συναλλαγών και πράξεων που προβλέπονται από τις διατάξεις του παρόντος, να προστίθενται νέοι περιορισμοί και απαγορεύσεις συναλλαγών ή πράξεων και να ρυθμίζεται κάθε άλλο ζήτημα που αφορά την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος.
19. Με απόφαση των συναρμόδιων Υπουργών δύνανται να ρυθμίζονται ειδικότερα ζητήματα της παρ. 4 του άρθρου πρώτου της από 14 Ιουλίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α ́ 79).
784 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ)
Άρθρο δεύτερο «Τροποποιήσεις Ν. 4063/2012»
1. Η παράγραφος 5 του άρθρου τέταρτου του Ν. 4063/2012 (Α ́ 71) αντικαθίσταται ως εξής:
«5. Ο διακριτός λογαριασμός του Ελληνικού Δημοσίου με τον τίτλο «Ελληνικό Δημόσιο (Ε.Δ.) Εισπράξεις και Πληρωμές για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου χρέους», που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) ή σε σύστημα που διαχειρίζεται η ΤτΕ, χρησιμοποιείται απο− κλειστικά και μόνο για την άμεση εξυπηρέτηση ειδικού δημόσιου σκοπού και ειδικότερα για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους και δεν διενεργείται καμία άλλη πληρωμή για οποιονδήποτε άλλο σκοπό. Κατ’ εξαίρε− ση η χρήση του ως άνω λογαριασμού είναι επιτρεπτή για τη διευκόλυνση της δημιουργίας και εξυπηρέτησης χρηματικών εξασφαλίσεων με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για χρηματοδοτήσεις που παρέχονται μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM). Από το λογαριασμό αυτό πληρώνονται οι δαπάνες χρεολυσίων και τόκων όλων των δανείων, των πράξεων διαχείρισης, των παραγώγων και οι λοιπές παράλληλες δαπάνες για την εξυπηρέτηση και την εν γένει διαχείριση του Δημοσίου Χρέους.
Έσοδα του λογαριασμού αυτού αποτελούν οι εισροές από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στα− θερότητας (EFSF), τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθε− ρότητας (ESM) καθώς και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM), το τίμημα που εισπράττει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περι− ουσίας του Δημοσίου ΑΕ (ΤΑΙΠΕΔ) από την αξιοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων αφού αφαιρεθούν τα αναλογούντα λειτουργικά έξοδα και οι διοικητικές δαπάνες του Ταμείου για την αξιοποίηση του περιουσιακού στοιχείου, καθώς και τα χρηματικά ποσά από τη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.
Με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών καθορίζε− ται η διαδικασία κίνησης του λογαριασμού αυτού για την πληρωμή του Δημοσίου Χρέους, την εξυπηρέτηση χρηματικών εξασφαλίσεων και κάθε αναγκαίο θέμα για τη λειτουργία του».
2. Στο άρθρο τέταρτο του Ν. 4063/2012 (Α ́ 71) προστί− θεται παράγραφος 6 ως εξής:
«6. α) Παρέχεται στον Υπουργό Οικονομικών η εξουσιοδότηση να εκπροσωπήσει την Ελληνική Δημοκρατία και να υπογράφει τις κατά περίπτωση απαιτούμενες Συμβάσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) καθώς και των παραρτημάτων τους όπου προβλέπεται για την διασφάλιση της άμεσης χρηματοδότησης της Ελληνικής Δημοκρατίας.
β) Παρέχεται στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος η εξουσιοδότηση να εκπροσωπεί την Τράπεζα της Ελλάδος και να υπογράφει τις κατά περίπτωση απαιτούμενες συμβάσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ΕΚΤ καθώς και των παραρτημάτων τους όπου προβλέπεται για την διασφάλιση της άμεσης χρηματοδότησης της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Με μέριμνα του Υπουργού Οικονομικών οι ανωτέρω συμβάσεις μετά την υπογραφή τους από όλα τα προ− βλεπόμενα μέρη, διαβιβάζονται στη Βουλή των Ελλήνων για ενημέρωση».
Άρθρο τρίτο «Θέματα Φ.Π.Α.»
1. Στο τέλος του σημείου 2 του κεφαλαίου Β. Υπηρεσίες του Παραρτήματος ΙΙΙ του Ν. 2859/2000 (Α ́ 248), όπως τροποποιήθηκε με την περίπτωση γ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του Ν. 4334/2015 (Α ́ 80) προστίθεται η εξής φράση:
«και έως την ημερομηνία αυτή ο εφαρμοζόμενος συ− ντελεστής, για τις υπηρεσίες της περίπτωσης αυτής, ορίζεται σε 6%».
2. Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του Ν. 4334/2015 (Α ́ 80) προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Η ισχύς των διατάξεων της παραγράφου αυτής αρ− χίζει από 20 Ιουλίου 2015».
Άρθρο τέταρτο «Θέματα καταβολής φόρου εισοδήματος»
1. Στο άρθρο 72 του Ν. 4172/2013 (Α ́ 169) προστίθεται παράγραφος 37 ως εξής:
«37. Ειδικά για το φορολογικό έτος 2014, η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης φόρου εισοδήματος της παρ. 6 του άρθρου 67 του Ν. 4172/2013 παρατείνεται έως την 31η Αυγούστου 2015».
2. Η ισχύς της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου αρχίζει από την επομένη ημέρα της δημοσίευσής της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αφορά δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από την ημερομηνία αυτή και μετά.
3. Η καταληκτική προθεσμία της 30ης Ιουνίου 2015 της περίπτωσης γ ́ της παρ. 3 του άρθρου 23 του Ν. 3427/2005 (Α ́ 312), η οποία παρατάθηκε έως και τις 27 Ιουλίου 2015 με την παράγραφο 2 του άρθρου 47 του Ν. 4331/2015 (Α ́ 69), παρατείνεται εκ νέου έως και τις 26 Αυγούστου 2015.
Άρθρο πέμπτο ́Εναρξη ισχύος
Η ισχύς της παρούσας, η οποία θα κυρωθεί νομοθετι− κά κατά το άρθρο 44 παρ. 1 του Συντάγματος, αρχίζει από την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερ− νήσεως, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά σε επιμέρους διατάξεις της.
Αθήνα, 18 Ιουλίου 2015 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Β. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΛΕΞΙΟΣ Π. ΤΣΙΠΡΑΣ
ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ, ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ − ΝΙΚΟΛΑΟΣ− ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΑΛΤΑΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ, ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΤΣΑΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΩΤΑΚΗΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΡΔΑΣ, ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)