Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016

Ηγέτες της ΕΕ σε Τσίπρα: Μην μας απειλείς με εκλογές

eurwpaioi-igetes-se-tsipra-min-mas-apeileis-me-ekloges-w_lΟι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει τον , σε ιδιωτικές συζητήσεις, να μην χρησιμοποιήσει το «χαρτί» των ως διαπραγματευτική τακτική, τώρα που οι συζητήσεις μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ οδηγούν σε καθυστερήσεις.

Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του MNI, με τους συντάκτες του άρθρου να τονίζουν ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μπορεί να καθυστερήσει έως και τα τέλη Φεβρουαρίου, αν κάποια από τις πλευρές δεν υποχωρήσει στις απαιτήσεις της.
Οι συζητήσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές, ιδιαίτερα το ΔΝΤ, είναι «δύσκολες» τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη ελληνική κυβερνητική πηγή που επικαλείται το MNI. Όπως τονίζει το πρακτορείο, πολλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί σε δημόσιες τοποθετήσεις τους ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν οι πρόωρες κάλπες.

«Η Ευρώπη κατανοεί ότι η νομοθέτηση και ποσοτικοποίηση μέτρων πέρα από το 2019 μπορεί να αποδειχθεί κάτι δύσκολο για την ελληνική κυβέρνηση. Όμως το ΔΝΤ επιμένει ότι όλα τα κενά και οι διαφορές στις προβλέψεις για το 2019-2020 πρέπει να επιλυθούν πριν αποφασίσει να εμπλακεί σε οποιαδήποτε περαιτέρω οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα», ανέφερε πηγή του MNI.

«Έχουν υπάρξει φιλικές προειδοποιήσεις προς τον Αλέξη Τσίπρα να μην αναστατώσει την ευρωζώνη με απειλές για πρόωρες εκλογές το 2017, ιδιαίτερα καθώς πλησιάζουν οι εκλογές στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία», είπε στο πρακτορείο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.
«Κάποια μέλη της ευρωζώνης, ιδιαίτερα η Γερμανία, είναι ακόμη αρκετά καχύποπτα με τον Τσίπρα. Έχουν συζητηθεί οι σκέψεις ότι μπορεί να δοκιμάσει να »εκβιάσει» με εκλογές, προκειμένου να πάρει μία καλύτερη συμφωνία», σχολίασε η ίδια πηγή. «Αυτό το σκεπτικό είναι αντιπαραγωγικό και μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα», πρόσθεσε.
«Είναι λάθος να σκεφτόμαστε ότι η Γερμανία θα υποχωρήσει στις απαιτήσεις της από την Ελλάδα επειδή θέλει μία ομαλή προεκλογική περίοδο. Ο Τσίπρας μπορεί να στοιχηματίσει και να χάσει», τόνισε ακόμη ο αξιωματούχος της ΕΕ.
Το MNI σημειώνει ότι ο κ. Τσίπρας άφησε πριν δύο εβδομάδες να εννοηθεί ότι αν συνεχιστεί η επιμονή για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα θα μπορούσε να πάει σε πρόωρες εκλογές. «Μετά από αρκετά τηλεφωνήματα υπαναχώρησε, λέγοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019 όπως αναμένεται», τονίζει το ΜΝΙ.
Ο έλληνας πρωθυπουργός καταλαβαίνει ότι θα πρέπει να κάνει κάποιες περαιτέρω υποχωρήσεις. Σκοπεύει να εγείρει το θέμα στις διμερείς συναντήσεις που θα έχει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ενώ την Παρασκευή θα συναντήσει την Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.
Είναι η Ελλάδα έτοιμη για συμβιβασμό;
Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος είπε στο MNI τη Δευτέρα ότι η Αθήνα θα μπορούσε να συζητήσει την πιθανότητα επέκτασης του «κόφτη» για δύο χρόνια, το 2019 και το 2020, προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ.
«Αυτό δεν θα απαιτούσε κοινοβουλευτική έγκριση, εάν προστεθεί ως συνημμένο στην υπάρχουσα συμφωνία του Eurogroup. Αλλά μέχρι εκεί μπορούμε να πάμε», είπε η ίδια πηγή. Πρόσθεσε δε ότι αυτά τα προληπτικά μέτρα θα μπορούσαν να ταυτοποιηθούν, αλλά όχι να ποσοτικοποιηθούν. Για παράδειγμα, η Ελλάδα θα μπορούσε να δεσμευθεί σε περαιτέρω περικοπές δαπανών, χωρίς να διευκρινίζει σε ποιον τομέα.
«Θα ήταν κάτι για να συζητήσουμε, αλλά όλες οι πλευρές πρέπει να υποχωρήσουν από τις αρχικές απαιτήσεις τους. Η ΕΕ θα μπορούσε να συμφωνήσει σε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά από το 2019 και το ΔΝΤ θα μπορούσε να συμφωνήσει να υποχωρήσει στις σκληρές εργασιακές μεταρρυθμίσεις», εξήγησε η πηγή από την ελληνική κυβέρνηση.
Σε ερώτηση για τους φόβους των Ευρωπαίων ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να κάνει πρόωρες εκλογές, η ελληνική πηγή του MNI απάντησε «γνωρίζουμε καλά ότι οι προεκλογικές περίοδοι θα κάνουν τις διαπραγματεύσεις μας πιο δύσκολες, όχι ευκολότερες. Αν οι συζητήσεις παραταθούν έως τις ολλανδικές εκλογές, θα αντιμετωπίσουμε καθυστερήσεις γιατί το κοινοβούλιο τους θα διαλυθεί και δεν θα μπορεί να ληφθεί καμία απόφαση.
Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις, ο έλληνας αξιωματούχος διευκρίνισε ότι το δημοσιονομικό κενό του 2018 δεν θα είναι πρόβλημα συμπληρώνοντας ότι τώρα συζητείται η περίοδος 2019-2020.
Ευρωπαίος αξιωματούχος υπενθύμισε όμως ότι πέρα από αυτό, εκκρεμούν και άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως οι μεταρρυθμίσεις στην ενέργεια και τα εργασιακά, αλλά και οι ιδιωτικοποιήσεις.
Τι περιμένει ο Τσίπρας από τις συναντήσεις
Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρει το MNI, ελπίζει ότι η Ανγκελα Μέρκελ θα μπορέσει να του δώσει κάποια «πολιτική κάλυψη» και πιθανόν θα πείσει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να μαλακώσει τη σκληρή στάση του για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μετά από το 2018.
Ωστόσο, σημειώνει το πρακτορείο, παραδοσιακά η Μέρκελ δεν ανταποκρίνεται σε πολιτικές παρεμβάσεις και το Eurogroup έχει την ευθύνη για τις ελληνικές διαπραγματεύσεις.
Ο κ. Τσίπρας είναι πιθανό να βρει ευήκοα ώτα στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Φρανσουά Ολάντ, που θα τους συναντήσει την Πέμπτη. Κανένας όμως από τους δύο τους δεν είναι σε θέση να επιβάλει την άποψή του στο Eurogroup, σημειώνει το ΜΝΙ. Μάλιστα, το MNI σημειώνει ότι ο Γιούνκερ έχει προειδοποιηθεί πολλές φορές να κρατά αποστάσεις από τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Και ο Ολάντ, έχοντας ανακοινώσει ότι δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του, έχει χάσει μεγάλο μέρος της επιρροής του ανάμεσα στους ηγέτες της ΕΕ.

tilegrafima.gr