Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Κατάργηση των μετρητών στη Γερμανία;

Σε όλο και περισσότερες χώρες καταργούνται τα μεγάλης αξίας χαρτονομίσματα. Στη Γερμανία έχουν καταργηθεί ήδη τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ. Ένα μέτρο για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Φανταστείτε το smart κινητό να είναι και το πορτοφόλι σας. Αντί να περιμένετε στο ταμείο του σουπερμάρκετ για να δώσετε τα χρήματα και να περιμένετε ρέστα ή αντί να προσπαθείτε να θυμηθείτε το pin της κάρτας, ο ταμίας απλώς να σκανάρει το κινητό σας.

Το σενάριο αυτό μοιάζει ολοένα και πιο πιθανό. Οι πληρωμές χωρίς μετρητά συνηθίζονται σε πολλές χώρες. Στην Ινδία καταργήθηκαν τα χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας και σε πολλές σκανδιναβικές χώρες είναι πολύ συνηθισμένο να πληρώνουν ακόμα και στο περίπτερο με κάρτα.

Στη Γερμανία πάντως τα μετρητά είναι ιδιαιτέρως αγαπητά. Το 75% των συναλλαγών γίνεται με μετρητά. Όταν τον περασμένο Μάρτιο η κυβέρνηση θέλησε να καταργήσει τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ ξεκίνησε μια μεγάλη δημόσια συζήτηση και υπήρξαν πάρα πολλές αντιδράσεις.

Ποιος όμως είναι ο στόχος αυτών των κινήσεων; Ένα παλιό επιχείρημα είναι ότι έτσι θα μπορούν να ελέγξουν καλύτερα την τρομοκρατία και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Τι σημαίνει όμως αυτό για τον κόσμο και τους απλούς καταθέτες; Αυτή τη στιγμή το χρήμα στη Γερμανία είναι πολύ φθηνό και τα επιτόκια καταθέσεων ανύπαρκτα. Το να έχει κανείς τα χρήματά του στην τράπεζα δεν συμφέρει και για το λόγο τη χρονιά που διανύουμε πουλήθηκαν τόσα πολλά ιδιωτικά θησαυροφυλάκια όσα ποτέ άλλοτε.

Στόχος η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Για τους καταναλωτές ήταν προτιμότερο να έχουν μετρητά στο σπίτι και να ξοδεύουν παρά να έχουν ένα λογαριασμό στην τράπεζα.

Αντίθετα οι τράπεζες επιθυμούν ο κόσμος να διατηρεί τραπεζικούς λογαριασμούς και να πληρώνει ψηφιακά, πιστεύοντας ότι έτσι στηρίζεται η οικονομία. Στη Γερμανία μάλιστα εκτός από την κατάργηση των χαρτονομισμάτων οι πληρωμές τοις μετρητοίς δεν υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπόσχεται πως στη Γερμανία δεν θα υπάρξει πλήρης κατάργηση των μετρητών. Η Ντανιέλα Τροχόφσκι από το κόμμα της Αριστεράς πιστεύει επίσης πως οι συναλλαγές μέσω καρτών θα βοηθήσουν σημαντικά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Δεν τάσσεται υπέρ της πλήρους κατάργησης αλλά προτείνει να τεθεί ένα ανώτατο όριο συναλλαγών με μετρητά μεταξύ 3.000 με 5.000 ευρώ. Ένα τέτοιο ποσό δεν θα επηρέαζε άλλωστε την καθημερινότητα των πολιτών.

Λέα Φάουτ / Μαρία Ρηγούτσου
Πηγή:  dw.com

hassapis-peter.blogspot 

Σχόλιο στο δημοσίευμα:

Το καταργήθηκαν τα χαρτονομισματα των 500 ευρω δεν ειναι ακριβες ως πληροφορία...
Απλά αποφάσισαν να μην τυπώνουν άλλα και οι τράπεζες να τα μαζεύουν σιγά σιγά...
Κι αυτό δεν ειναι απόφαση της Γερμανίας αλλά της Ευρωπ. Κεντρικής Τράπεζας...
Κατα τα λοιπα όσο περισσοτερο η ζωή μας ελεγχεται τόσο χειροτερα θα ειναι τα πραγματα...
Και το πλαστικο χρημα φερνει τον πληρη ελεγχο της καταναλωτικης μας συνηθειας και κατ επεκτασιν της ζωής μας...

Σχόλιο ιστολογίου:
ας αναφερθούμε για πολλοστή φορά το "πλαστικό χρήμα" δεν είναι χρήμα, είναι μια εικονική πραγματικότητα, μπορεί κάποιος να δει μια οπτική απεικόνιση ενός αριθμού (το ποσό κατάθεσης του στο λογαριασμό του), με την χρήση ηλεκτρονικών στοιχείων (δίοδοι, αντιστάσεις, τσιπάκια, οθόνες κλπ). Από πότε τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ονομάζονται χρήματα; 
Κατάργηση μετρητών σημαίνει άνθρωποι ολοκληρωτικά εξαρτώμενοι και δέσμιοι του συστήματος. 
Στις ΗΠΑ που χρησιμοποιούν μόνο κάρτες (λίγοι χρησιμοποιούν μετρητά) για τις αγορές τους, καταπολέμησαν την φοροδιαφυγή και την τρομοκρατία; Είναι γελοίοι οι ισχυρισμοί τους και φαίνεται ότι απευθύνονται σε ηλίθιους για να τα πιστέψουν όλα αυτά. 
Η μεγάλη αλήθεια είναι ότι οι τραπεζικές κάρτες ανάλογα με το άτομο που την κατέχει διαθέτουν διαφορετικές προσβάσεις, νομίζει κανείς ότι όσα αγοράζει ένας πλούσιος θα φαίνεται στον λογαριασμό του, η μήπως τα capital controls είναι για όλους ίδια; Τέλος η μεγάλη φοροδιαφυγή, της μίζας και του μαύρου χρήματος πραγματοποιήθηκε με μετρητά; Όταν πριν λίγους μήνες προσπάθησαν οι ανεπάγγελτοι Έλληνες πολιτικοί να νομιμοποιήσουν επίσημα της δικές τους offshore, αλήθεια από τι έσοδα; από χρηματισμό και δωροδοκίες ή από τη σκληρή τους εργασία; 
Οι Γερμανοί δεν δέχτηκαν αυτά που αναφέρει το δημοσίευμα, βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για αυτά τα μέτρα.
Επίσης στις Ινδίες δημιουργήθηκε τεράστιο χάος στις τράπεζες.
Φαίνεται δοκιμάζουν τα όρια μας, χωρίς να αναφέρονται στην επικινδυνότητα του λογιστικού χρήματος, έτσι χρεώνουν λαούς και κράτη με λογιστικά χρέη, χωρίς καν να υπάρχουν αυτά τα λεφτά. 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)