Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Ακαταδίωκτο για στελέχη τραπεζών και Δημοσίου.

Του Χρήστου Κολώνα
Κοντά σε συμφωνία βρίσκονται κυβέρνηση και θεσμοί ως προς τη θέσπιση του ακαταδίωκτου στελεχών των τραπεζών, αλλά και του Δημοσίου, που θα υπογράφουν για τη διαγραφή ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών οφειλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες
της 'Ημερησίας' στη διάρκεια της χθεσινής διαπραγμάτευσης μεταξύ των επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών και την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης οι δύο πλευρές ήλθαν κοντά ως προς την ανάγκη θέσπισης της νομικής προστασίας των υπαλλήλων τραπεζών και Δημοσίου που θα υπογράφουν το 'κούρεμα' μέρους των 'κόκκινων' δανείων και των υπερήμερων χρεών προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία. Εν τούτοις, σε εκκρεμότητα έχει παραμείνει ο τρόπος ελέγχου των προσώπων που θα δίνουν το 'οκ' στις διαγραφές. Όπως αναφέρουν πηγές της διαπραγμάτευσης το θέμα παραπέμπεται στα τεχνικά κλιμάκια, ώστε να επεξεργαστούν ένα σύστημα εκ των υστέρων δειγματοληπτικού ελέγχου.

Την ίδια στιγμή συνεχίστηκαν και χθες οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς για το θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού αναδιάρθρωσης όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, Δικαιοσύνης Στ. Κοντωνής και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσοδών Γ. Πιτσιλής.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν ο τρόπος ρύθμισης και διαγραφής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγάλο 'αγκάθι' για την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου είναι η δυνατότητα διαγραφής υπερήμερων φόρων, καθώς και ποιες κατηγορίες από αυτές θα εξαιρούνται.

Η ελληνική πλευρά επιμένει ώστε να εξαιρούνται από το 'κούρεμα' οι παρακρατούμενοι φόροι (π.χ. ΦΠΑ, ΦΜΥ). Επιπλέον εξετάζονται όλες οι παράμετροι σχετικά με τις δημοσιονομικές επιπτώσεις στα δημοσιονομικά από τις διαγραφές των οφειλών.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος με τη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού είναι οι επιχειρήσεις - εφόσον αποδεικνύονται βιώσιμες- και οι πιστωτές τους να συμφωνούν σε σχέδιο εξυγίανσης το οποίο θα προβλέπει τη ρύθμιση ακόμη και τη διαγραφή υπερήμερων χρεών προς τράπεζες, εφορίας, ασφαλιστικά ταμεία αλλά και προμηθευτές.

Οι συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών δεν θα είναι χρονοβόρες και στόχος είναι με ταχείες αποφάσεις εταιρείες που μπορούν να γίνουν βιώσιμες να μπορούν να κάνουν ένα δεύτερο ξεκίνημα απαλλασσόμενες από τα οικονομικά βάρη. Οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και Θεσμοί έχουν συμφωνήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ώστε το νομοσχέδιο που θα προβλέπει τη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού να έχει ψηφιστεί, αλλά και να έχουν εκδοθεί όλες οι απαραίτητες εγκύκλιοι και υπουργικές αποφάσεις μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)