Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Οι επενδύτες που έγιναν καπνός, το ίδιο και το όνειρο για νέους.

Η μεγάλη φυγή των πολυεθνικών 

Η μεγάλη φυγή των πολυεθνικών
Η έξοδος των πολυεθνικών από τη χώρα ξεκίνησε με την κρίση το 2012 και συνεχίζεται κάθε χρόνο, καθώς κάποιες πολυεθνικές …δεν μπορούν να περιμένουν άλλο την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου
H πολιτική αύξησης των φόρων και η σταθερή μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, η επταετής οικονομική ύφεση στη χώρα, τα capital controls η υψηλή εταιρική φορολογία, ο περιορισμός της κατανάλωσης, το ασταθές θεσμικό και οικονομικό περιβάλλον και η διαρκής πολιτική αβεβαιότητα έχουν δημιουργήσει ένα αντιεπιχειρηματικό περιβάλλον που όχι μόνο δεν προσελκύει νέες επενδύσεις αλλά διώχνει και όσες είναι ήδη εδώ. 
Πολλές μητρικές εταιρείες πολυεθνικών, εμφανίστηκαν διατεθειμένες να στηρίξουν τις θυγατρικές τους στην Ελλάδα, προχωρώντας, όμως σε δραστικές κινήσεις περιορισμού του ρίσκου και των λειτουργικών τους εξόδων. Άλλες όμως, ειδικά αν οι κλάδοι δραστηριοποίησή τους δεν δημιουργούσαν αισιοδοξία, επέλεξαν είτε να φύγουν από την ελληνική αγορά είτε να μειώσουν την παρουσία τους, ή να μειώσουν διοικητικά κόστη εντάσσοντας την ελληνική αγορά σε άλλη
αγορά του εξωτερικού. Αρκετοί ακόμη ξένοι όμιλοι και πολυεθνικές φέρονται να έχουν δρομολογήσει ή να αναζητούν λύσεις περιορισμού της έκθεσής τους στην Ελλάδα ή αλλαγή του μοντέλου δραστηριοποίησής τους, με όποιες συνέπειες έχει αυτό για την απασχόληση και την πορεία της εγχώριας οικονομίας.
ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ
Κάθε χρόνο σταθερά πια, κάποιες μεγάλες πολυεθνικές εγκαταλείπουν τη χώρα. Πέρυσι ήταν η χαλυβουργία Hellenic Steel, θυγατρική της ιταλικής ILVA, που έκλεισε οριστικά, ακολουθώντας τα χνάρια ακόμη μιας ηχηρής αποχώρησης προ ετών, της Arcelor Mittal, ιδιοκτήτριας της Konti Steel, που αποφάσισε το κλείσιμο του εργοστασίου στον Βόλο.
Το περασμένο καλοκαίρι ολοκληρώθηκε και η αποχώρηση της πολυεθνικής Groupon, η οποία τερμάτισε τη δραστηριότητά της στη χώρα μας, καθώς οι επικεφαλής της δεν διέβλεπαν πλέον προϋποθέσεις επικερδούς λειτουργίας στο άμεσο μέλλον.
Η BOLTON GROUP
Τους πρώτους μήνες του 2016 τη σκυτάλη των αποχωρήσεων πήρε η πολυεθνική εταιρεία, Bolton Group, με έδρα την Ιταλία, που εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Bolton HELLAS AEBE η οποία και αποφάσισε να αποχωρήσει. Η πολυεθνική Bolton Group είχε ανακοινώσει την απόφασή της από τον Ιανουάριο του 2016 να κλείσει το εργοστάσιό της στο Βοτανικό, ύστερα από τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τον περασμένο Ιούλιο. Εκτός από τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στη γραμμή παραγωγής, θέμα αποτέλεσε και η πολύ χαμηλή αποζημίωση που έλαβε η εταιρεία από τις ασφαλιστικές. Το υπουργείο Εργασίας προσπάθησε να βρει κάποια λύση και να αποτρέψει το... μοιραίο, αλλά τελικά δεν αποφεύχθηκε.
Η FRIESLAND - CAMPINA
Το 2016 η Friesland­Campina, γνωστή σε εμάς ως ΝΟΥΝΟΥ, ανακοίνωσε την απόφασή της να αποσυρθεί από την αγορά του φρέσκου γάλακτος. Η εταιρεία, σταμάτησε από τις αρχές Σεπτεμβρίου την παραγωγή του φρέσκου γάλακτος «Εκλεκτό», το οποίο συλλεγόταν από μικρές φάρμες από όλη την Ελλάδα και βρισκόταν στα ράφια των σουπερμάρκετ και των καταστημάτων λιανικής μέσα σε 24ώρες.
Η LG ΚΙΝΗΤΑ
Το παράδειγμα της Samsung που επέλεξε το 2015 να μειώσει τη διοικητική παρουσία της στην Ελλάδα και να συντονίζει την Ελλάδα από το εξωτερικό ακολούθησε το 2016 και η LG, της οποίας πλέον η ελληνική δραστηριότητα διοικείται από την Ιταλία.
Διανομή προϊόντων Bacardi μέσω τρίτων
Ακολούθησε ένα ακόμη γνωστό όνομα, η Bacardi Ηellas, θυγατρική της ομώνυμης πολυεθνικής, η οποία αποφάσισε να τερματίσει την αυτόνομη παρουσία της στην Ελλάδα και να παραχωρήσει τη διανομή των προϊόντων της σε τρίτους. Το χαρτοφυλάκιο της Bacardi περιλαμβάνει μερικές από τις πιο αναγνωρίσιμες και κορυφαίες σε πωλήσεις μάρκες αλκοολούχων ποτών στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ρούμι BACARDĺ, την βότκα GREY GOOSE, τα blended Scotch ουίσκι DEWAR'S, το τζιν BOMBAY SAPPHIRE, τα βερμούτ και τους αφρώδεις οίνους MARTINI, καθώς και άλλα κορυφαία και ανερχόμενα σήματα. Η εταιρία Άμβυξ ανέλαβε τη διανομή, εμπορία και μάρκετινγκ του συνολικού χαρτοφυλακίου premium και super premium των προϊόντων της Bacardi στην ελληνική αγορά, από την 1 Απριλίου 2016.

Η ContiTech έκλεισε την ΙΜΑΣ

Ακολούθησε ο γερμανικός όμιλος ContiTech - ο οποίος, μεταξύ άλλων, παράγει και τα γνωστά ελαστικά Continental - ο οποίος και αποφάσισε να διακόψει την παραγωγική δραστηριότητα της βιομηχανίας παραγωγής μεταφορικών ταινιών ΙΜΑΣ, μιας εταιρείας με ιστορία 44 ετών στην Ελλάδα η οποία απασχολούσε 138 εργαζομένους. Η γερμανική πολυεθνική επικαλέστηκε τη μειωμένη ζήτηση για τα προϊόντα που παράγει η ελληνική εταιρεία, λόγω της παγκόσμιας ύφεσης στην εξορυκτική βιομηχανία, καθώς και τη συμπίεση των τιμών για τα βασικά είδη της βιομηχανίας. Σε σχετική επιστολή αναφέρει ότι οι εταιρείες εξόρυξης λιγνίτη, καθώς και οι εταιρείες παραγωγής τσιμέντου και χάλυβα, αλλά και άλλες βιομηχανικές εταιρείες σταμάτησαν να υλοποιούν τις επενδύσεις που πραγματοποίησαν πριν από μερικά χρόνια.
Η Pepsico-ΗΒΗ περιόρισε την παρουσία της

Θύμα της κρίσης και της πτωτικής ελληνικής αγοράς και η πολυεθνική Pepsico-ΗΒΗ, η οποία αποφάσισε να κλείσει οριστικά το εργοστάσιο παραγωγής αναψυκτικών στα Οινόφυτα, επηρεάζοντας 65 θέσεις εργασίας. Πρόκειται για το δεύτερο εργοστάσιο της Pepsico-HBH που κλείνει στην Ελλάδα, καθώς το 2013 είχε σταματήσει και η παραγωγή της μονάδας εμφιάλωσης νερού στο Λουτράκι. Το 2016 είναι η έκτη συνεχόμενη χρονιά μεγάλων ζημιών και μείωσης πωλήσεων για την Pepsico στην Ελλάδα, η οποία έχει χάσει μεγάλο μερίδιο αγοράς από τους ανταγωνιστές της. Πέρσι ο κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 50 εκατ. ευρώ, όταν το 2009 οι πωλήσεις της έφταναν τα 125,5 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι διακόπτει την παραγωγή αναψυκτικών στην Ελλάδα και η ζήτηση θα καλύπτεται πλέον μέσω εισαγωγών από γειτονικές χώρες για λόγους που συνδέονται με τη «διασφάλιση της ανταγωνιστικότητάς της». Το κλείσιμο του εργοστασίου της Pepsico δεν σημαίνει ότι η αμερικανική πολυεθνική αποχωρεί πλήρως από την Ελλάδα, η παρουσία της όμως περιορίζεται δραστικά.

πηγή: Παραπολιτικά

 fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)