Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

«Η χώρα μου δεν θα κάνει ποτέ ξανά πόλεμο», η υπόσχεση του Ιάπωνα πρωθυπουργού στο Περλ Χάρμπορ

Ο Iάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε πραγματοποίησε μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού στο Περλ Χάρμπορ μαζί με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα την Τρίτη (χθες), στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης της Ιαπωνίας στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και υποσχέθηκε ότι η χώρα του δεν θα κάνει ποτέ ξανά πόλεμο.
Η επίσκεψη, που πραγματοποιήθηκε λίγες εβδομάδες προτού αναλάβει την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών ο ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ, σκόπευε να τονίσει την ισχύ της αμερικανοϊαπωνικής συμμαχίας, εν μέσω ανησυχιών ότι ο Τραμπ μπορεί να σφυρηλατήσει μια πιο πολύπλοκη σχέση με το Τόκιο.

«Υποβάλλω τα ειλικρινή και παντοτινά συλλυπητήριά μου στις ψυχές εκείνων που έχασαν τη ζωή τους εδώ, καθώς στα πνεύματα όλων των γενναίων ανδρών και γυναικών τις ζωές των οποίων πήρε ο πόλεμος που άρχισε από αυτό ακριβώς τον τόπο», είπε ο Άμπε.
«Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τη φρίκη του πολέμου ποτέ ξανά. Αυτή είναι η επίσημη δέσμευση που εμείς, ο λαός της Ιαπωνίας, έχουμε αναλάβει.»
Ιαπωνικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο Περλ Χάρμπορ με αεροπλάνα τορνέιντο, βομβαρδιστικά και μαχητικά το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου 1941, σφυροκοπώντας τον στόλο των ΗΠΑ που είχε προσορμιστεί εκεί με την ελπίδα ότι θα κατέστρεφαν την αμερικανική ισχύ στον Ειρηνικό.
Ο Άμπε δεν ζήτησε συγγνώμη για την επίθεση, μια κίνηση που θα προκαλούσε ενόχληση στους συντηρητικούς υποστηρικτές του πολλοί από τους οποίους δηλώνουν πως οι οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ ανάγκασαν την Ιαπωνία να ξεκινήσει τις εχθροπραξίες.

koutipandoras.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)