Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

«Ενάμισης χρόνος και ούτε ένα συμβόλαιο».

Η απόφαση καταβολής βοηθήματος 1.000 ευρώ στους πέντε υπαλλήλους του υποθηκοφυλακείου Πύργου, που δημοσιεύθηκε προχθές στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αποκαλύπτει τη μικρότερη ίσως συνέπεια μιας ιστορίας που ταλαιπωρεί την πρωτεύουσα της Ηλείας. 

Εδώ και ενάμισι έτος το υποθηκοφυλακείο της πόλης παραμένει κλειστό, με αποτέλεσμα να έχει παγώσει κάθε πράξη επί ακινήτου, όπως αγοραπωλησίες, κληρονομιές, προσημειώσεις. Αιτία; Η έλλειψη υποθηκοφύλακα.

Το πρόβλημα στο άμισθο υποθηκοφυλακείο Πύργου (που λειτουργεί παράλληλα και ως κτηματολογικό γραφείο, καθώς ο Δήμος Πύργου έχει κτηματογραφηθεί) ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2015, όταν συνταξιοδοτήθηκε ο υποθηκοφύλακας / προϊστάμενος του κτηματολογικού γραφείου. Το Πρωτοδικείο όρισε προσωρινά τον αρχαιότερο συμβολαιογράφο στη θέση του, όμως εκείνος αρνήθηκε να αναλάβει καθήκοντα. Τελικά, στο τέλος του προηγούμενου έτους, με δεδομένο ότι πολλαπλασιάζονταν οι περιπτώσεις συμβολαιογράφων που αρνούνταν να αναλάβουν καθήκοντα υποθηκοφύλακα, το υπουργείο Δικαιοσύνης όρισε με ρύθμιση ότι οι νέοι υποθηκοφύλακες δεν βαρύνονται με τα χρέη των προκατόχων τους.

Οι μήνες περνούσαν, όμως λύση στο θέμα που είχε δημιουργηθεί στον Πύργο δεν βρισκόταν. Τελικά ασκήθηκε εις βάρος του συμβολαιογράφου που αρνούνταν να αναλάβει υπηρεσία ποινική δίωξη από τον εισαγγελέα Ηλείας για απείθεια και πειθαρχική δίωξη από το Πρωτοδικείο. «Το ζήτημα στην υπόθεση αυτή είναι η αδυναμία της Πολιτείας να εφαρμόσει τον νόμο» λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος.

Οι συνέπειες της έλλειψης υποθηκοφύλακα είναι ιδιαίτερα σημαντικές. «Εχει βαλτώσει η τοπική αγορά. Δεν έχει γίνει ούτε ένα συμβόλαιο για ενάμιση χρόνο, καμία αποδοχή κληρονομιάς ή γονική παροχή. Εχουν παγώσει οι εκταμιεύσεις δανείων, καθώς δεν μπορεί να γίνει προσημείωση υποθήκης. Οι έμποροι και οι επιχειρηματίες που έχουν ανάγκη τα δάνεια για να “κινηθούν” έχουν μπλοκαριστεί. Επίσης, πολλοί επιχειρηματίες δεν μπόρεσαν να υποβάλουν προτάσεις για προγράμματα Leader και ΕΣΠΑ, καθώς χρειάζεται πιστοποιητικό από το υποθηκοφυλακείο. Ακόμα και έργα “κολλάνε”: για παράδειγμα, δεν μπορούν να προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις για την κατασκευή ενός νέου δρόμου, της παράκαμψης του χωριού Αγίου Ιωάννη, που θα διευκολύνει την κίνηση λεωφορείων από τον λιμένα κρουαζιέρας στο Κατάκολο προς την Αρχαία Ολυμπία. Ολα έχουν παγώσει».

Το πρόβλημα δεν εμφανίζεται μόνο στον Πύργο. Σε αρκετά υποθηκοφυλακεία σε όλη τη χώρα, συμβολαιογράφοι αρνούνται να αναλάβουν καθήκοντα υποθηκοφύλακα λόγω της πολύ μεγάλης πτώσης στις δικαιοπραξίες, που συχνά καθιστούν τη λειτουργία του γραφείου μη βιώσιμη. Το καλοκαίρι, το υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε σε διαβούλευση ένα σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση του «χάρτη» των υποθηκοφυλακείων και την επίλυση διαφόρων ζητημάτων, το οποίο στην πορεία... εξαφανίστηκε, υπό το βάρος μικροπολιτικών αντιδράσεων.

Απλήρωτοι υπάλληλοι

Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και το «αμελητέο» πρόβλημα των υπαλλήλων των ακέφαλων υποθηκοφυλακείων, που παραμένουν απλήρωτοι. «Οι υπάλληλοι του άμισθου υποθηκοφυλακείου και κτηματολογικού γραφείου Πύργου Ηλείας έχουν περιέλθει σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση εξαιτίας της καθυστέρησης στην καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών τους και, ως εκ τούτου, αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε βασικές βιοποριστικές τους ανάγκες», αναφέρει η κοινή απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας και Οικονομικών για την καταβολή έκτακτου βοηθήματος. Για τις οικογένειές τους θα είναι τα δεύτερα «μαύρα» Χριστούγεννα.

Γιώργος Λιάλιος
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)