Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2016

Γερμανικός Τύπος: Μετά την επιστολή υποταγής, η Αθήνα μπορεί τώρα να ελπίζει στην ελάφρυνση χρέουςΗ οικονομική εφημερίδα Handelsblatt  στα χρηματιστηριακά νέα της ημέρας σημειώνει ότι «τα νέα για την Ελλάδα είναι καλά: υπάρχουν πιθανότητες για ελάφρυνση χρέους» .
Λακωνικά σχολιάζουν τα γερμανικά ΜΜΕ την επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδιη Τσακαλώτου προς του θεσμούς, λέγοντας ότι η τήρηση του μνημονίου ανοίγει τον δρόμο για ελάφρυνση του χρέους.
Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt  στα χρηματιστηριακά νέα της ημέρας σημειώνει ότι «τα νέα για την Ελλάδα είναι καλά: υπάρχουν πιθανότητες για ελάφρυνση χρέους», σε αντίθεση μάλιστα με την Ιταλία, όπου η αρνητική εικόνα που συνεχίζει να καταγράφει η μεγάλη τράπεζα Μοnte dei Paschi, συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία για την πορεία της ιταλικής οικονομίας.
Σε μια σύντομη αναφορά η Bild στην ηλεκτρονική της έκδοση, επικαλούμενη τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου dpa  αναφορικά με την χρηματιστηριακή απόδοση των γερμανικών ομολόγων την πρώτη ημέρα λειτουργίας των διεθνών χρηματαγορών μετά τις διακοπές Χριστουγέννων, σημειώνει:
«Οι τιμές των γερμανικών ομολόγων κινήθηκαν σε θετικά επίπεδα την Τρίτη συνεχίζοντας την  κερδοφόρα πορεία που είχε καταγραφεί πριν τα Χριστούγεννα. (…) Αισθητή μείωση καταγράφηκε στα ασφάλιστρα κινδύνου των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Μετά τους διαξιφισμούς για το δώρο Χριστουγέννων προς τους συνταξιούχους, η Αθήνα μπορεί τώρα μόνο να ελπίζει σε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Ο δρόμος για την ενεργοποίηση των απαραίτητων διαδικασιών μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης ESM είναι πλέον ανοιχτός, όπως δήλωσε μέσω Twitter το Σάββατο ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είχε στο μεταξύ επιβεβαιώσει με επιστολή την επιθυμία του να τηρήσει τις πρότερες συμφωνίες».
Η κοινωνική κρίση στην Ελλάδα βαθαίνει χρόνο με το χρόνο
Από την άλλη πλευρά, ένα μακροσκελές ρεπορτάζ στην αυστριακή Wiener Zeitung από την Αθήνα υπενθυμίζει ότι η ελληνική κρίση, τουλάχιστον αν τη δει κανείς από κοινωνική και ανθρωπιστική της σκοπιά, δεν έχει παρέλθει. Σύμφωνα με την εφημερίδα, συμβαίνει το αντίθετο, καθώς η κατάσταση, ιδίως στην πρωτεύουσα, έχει επιδεινωθεί.
Η  εφημερίδα της Βιέννης εστιάζει στην προσωπική ιστορία της Έρβιν Σρουμπφ, μιας εθελόντριας 53 ετών από τη μικρή αυστριακή πόλη Ζέεκιρχεν αμ Βάλερζεε. Η Έρβιν  Σρουμπφ δραστηριοποιείται εθελοντικά στην Ελλάδα  αδιάλειπτα από το 2012, βοηθώντας ανέργους, αρρώστους, μητέρες και παιδιά.
Αφορμή για να προσφέρει βοήθεια στην Ελλάδα ήταν ένα γερμανικό ντοκιμαντέρ με σοκαριστικές εικόνες από το γενικό νοσοκομείο «Ελπίς» στην Αθήνα της κρίσης του 2012. «Σκέφτηκα… Πώς είναι δυνατόν; Δεν μπορεί να συμβαίνουν τέτοιες καταστάσεις στην Ευρώπη του 21ου αιώνα». Έκτοτε έχει ιδρύσει τη δική της οργάνωση 40 εθελοντών, ονόματι «Griechenlandhilfe» (Βοήθεια προς την Ελλάδα), μέλη της οποίας φτάνουν κάθε τόσο οδικώς στο κέντρο της Αθήνας, προσφέροντας κυρίως ιατροφαρμακευτική βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη.
Παρά τα φαινόμενα, όσο περνούν τα χρόνια η ζήτηση αυξάνεται. «Βελόνες ενδοφλέβιας έγχυσης, επίδεσμοι, φάρμακα αλλά τροφές για μωρά. Αν και το 2013 μεταφέρθηκαν 17 τόνοι ιατροφαρμακευτικών υλικών προς την Ελλάδα, το 2015 οι προμήθειες ανήλθαν στους 100 τόνους. Μια τεράστια ποσότητα. Ακόμη και ασθενοφόρα χαρίστηκαν ως δωρεές στις χρόνια προβληματικές ελληνικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης», σημειώνει η εφημερίδα, υπογραμμίζοντας ότι μεγάλη μερίδα των Ελλήνων δεν είναι σε θέση να πληρώσει καν για τα απαραίτητα φάρμακά.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ πέρυσι οι εθελοντές προσέφεραν 8.547 ώρες εθελοντικής εργασίας.  «Η φετινή τάση είναι ανοδική. Η αιτία είναι μία. Η ανάγκη στην Ελλάδα παραμένει μεγάλη. Η Σρουμπφ είναι κατηγορηματική: “H κατάσταση χειροτερεύει ολοένα περισσότερο”». Η εφημερίδα αναφέρει ότι η αυστριακή ΜΚΟ δραστηριοποιείται πλέον σε δεκάδες τοπικά προγράμματα βοήθειας όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στην Πάτρα, τη Λέσβο και αλλού.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το ενδιαφέρον είναι βέβαια ότι πλέον δεν είναι μόνο οι ανασφάλιστοι πολίτες που προστρέχουν σε βοήθεια αλλά και πολλοί ασφαλισμένοι που όμως δύσκολα μπορούν να επιβιώσουν.
Ναυτεμπορική
infognomonpolitics.blogspot