Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016

Πολιτική αλητότητας


Οχι στις πολιτικές λιτότητας, λέει ο καταληψίας του Μαξίμου. Σαν να είναι επιλογή σε κάποια έρευνα και τσεκάρεις το ένα ή το άλλο κουτάκι. Τι προτιμάτε: λιτότητα ή... χουβαρδότητα;

Χουβαρδότητα, φωνάζουν εν χορώ ο καταληψίας και η παρέα του. Αλλά ο κακός και άρρωστος στην ψυχή Σόιμπλε (που δεν εννοούσε αυτόν ο καταληψίας αλλά τη θειά του τη Μαριγώ), δεν τον αφήνει να ανοίξει τα φτερά του. Διότι άκου τι απάνθρωπο μας λέει ο ανάλγητος Γερμανός: "όσα εισπράττετε από φόρους, τόσα θα ξοδεύετε για κρατικές δαπάνες, αφού βάλετε και κάτι στην πάντα για τους τόκους, για να μην αυξάνεται το χρέος σας". Ενώ το γελαστό παιδί θέλει να πετάξει προς τη Βενεζουέλα των ονείρων του αλλά το ζηλεύουν, έτσι έξυπνο, ικανό και σαΐνι στις διαπραγματεύσεις που είναι, και έχουν βαλθεί να το κρατάνε καθηλωμένο στο έδαφος. Ας πούμε λοιπόν ότι ο Σόιμπλε παθαίνει μια ξαφνική γιανναρίτιδα (είναι η απώλεια προσανατολισμού που παθαίνει ένας διανοούμενος όταν το εκδοτικό συγκρότημα που τον πληρώνει τού δίνει γραμμή: τώρα στηρίζουμε ΣΥΡΙΖΑ) και αποφασίζει να αφήσει τον καταληψία να απογειωθεί με φουλαρισμένο το ντεπόζιτο δανεικά. Ας προβλέψουμε την πτήση.

Το κράτος υπολογίζει, το 2017, να εισπράξει από φόρους 54,5 δισ. ευρώ. Χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα τα εισπράξει. Πόσα πρέπει να ξοδέψει, κυρίως σε μισθούς και συντάξεις, που τρώνε τη μερίδα του λέοντος; 54,5 δισ. μείον τους τόκους του χρέους, θα έλεγε οποιοσδήποτε άνθρωπος έχει 5 δράμια μυαλό. Διότι αν στο τέλος του χρόνου δεν έχουμε να πληρώσουμε ούτε τους τόκους του χρέους, το χρέος θα αυξηθεί, δηλαδή θα φεσώσουμε ακόμα περισσότερο τα παιδιά μας. Κι επειδή οι ετήσιοι τόκοι είναι περίπου 6,5 δισ. θα πρέπει να ξοδέψουμε 48 δισ. ευρώ.

Αυτή δεν είναι ούτε πολιτική λιτότητας ούτε χουβαρδότητας. Είναι πολιτική πραγματικότητας. Αν ξοδέψουμε 49 δισ. φεσώνουμε τα παιδιά μας κατά 1 δισ. επιπλέον. Αν ξοδέψουμε 47 δισ., ελαφρύνουμε το χρέος κατά 1 δισ. Πόσα θα ήθελες να ξοδέψουμε σύντροφε; Και σε ποιες δαπάνες ακριβώς; Πρότεινέ το. Μοίρασε τα λεφτά όπως γουστάρεις. Κυρίαρχο κράτος είσαι. Αρκεί να μην ζητάς καινούργια δανεικά. Αυτό σου λέει η Ε.Ε., το ΔΝΤ και ο Σόιμπλε.


Για τη συνέχεια MarketNews


infognomonpolitics.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)