Δευτέρα, 7 Αυγούστου 2017

ΟΔΗΓΙΕΣ: Πως απενεργοποιείται το τσιπάκι RFID από τις τραπεζικές κάρτες.

Τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες τράπεζες εκδίδουν κάρτες  κατά αποκλειστικότητα με την τεχνολογία των ανέπαφων καρτών δηλαδή με τσιπάκια RFID, χωρίς να δίνουν την δυνατότητα επιλογής χωρίς RFID.

Οι τρόποι που μπορεί κάποιος να τις απενεργοποιήσει, πέρα από το να τις τοποθετεί σε ειδικά πορτοφόλια που έχουν την ικανότητα να κόβουν τις ραδιοσυχνότητες με σειρά ευκολίας έχουμε:


1ον Με ένα αιχμηρό αντικείμενο κόβουμε τα κυκλώματα επικοινωνίας του βασικού τσιπ (με επαφή), ώστε να μην επικοινωνεί με το ανέπαφο τσιπάκι.
Αυτή η διαδικασία είναι αρκετά εύκολη και μετά το πέρας της θα πρέπει να ελεγχθεί εάν τελικά είχε επιτυχία. 
Αποτέλεσμα εικόνας για rfid chip credit cardΤο κύκλωμα (καλωδίωση) που συνδέονται τα δύο τσιπ είναι γύρω από το τσιπάκι με επαφή, οπότε αν περιμετρικά χαράξουμε με δύναμη τότε θα καταστρέψουμε την επικοινωνία τους.

Παρακολουθήστε το βίντεο:
Αποτέλεσμα εικόνας για rfid chip credit card2ον Ο δυσκολότερος τρόπος είναι να βρεθεί η θέση του ανέπαφου τσιπ και να καταστραφεί με κάποιο αιχμηρό αντικείμενο, η γενικότερα να γίνει μια τρύπα, ώστε να καταστραφεί ολοσχερώς.

Αποτέλεσμα εικόνας για rfid chip credit cardΓια να βρεθεί η θέση του χρησιμοποιούμαι ένα φακό και συνήθως βρίσκεται στο σημείο που είναι το σύμβολο του ανέπαφου. Στην συνέχεια σημειώνουμε την θέση του και μετά το καταστρέφουμε με όποιο τρόπο επιθυμούμε.
Παρακολουθήστε το βίντεο:Υπάρχουν και άλλοι τρόποι καταστροφής των τσιπ, αλλά δεν ενδεικνύονται γιατί είτε είναι πολύπλοκοι (με ένα πηνίο δημιουργούμε μια εκκένωση με ρεύμα τάσης περισσότερο από 250 βόλτ) είτε καταστρέφουν και το τσιπάκι με επαφή (το τοποθετούμε  μέσα σε φούρνο μικροκυμάτων).


Διευκρινήσεις και απαντήσεις στα ερωτήματα του σχολίου από τον φίλο μας Θάνο:
Οι σημερινές τραπεζικές κάρτες έχουν 3 διαφορετικά συστήματα μεταφοράς δεδομένων, το 1ο είναι όπως οι πρώτες κάρτες δηλαδή με μαγνητική ταινία, το 2ο είναι το τσιπάκι με επαφή, δηλαδή την τεχνολογία που είχαν οι κάρτες μέχρι πριν λίγα χρόνια και το 3ο είναι το ανέπαφο τσιπάκι RFID, δηλαδή αυτό που λειτουργεί με ραδιοσυχνότητα και είναι της τελευταίας γενιάς. Τα τρία συστήματα που αναφέραμε λειτουργούν ανάλογα το περιβάλλον που θα βρεθούν, και ποιο  θα είναι το μηχάνημα που θα τα διαβάσει.

Σκοπός μας δεν είναι η καταστροφή της τραπεζικής κάρτας αλλά η μη λειτουργία μόνο του ανέπαφου τσιπ, επειδή έχουμε δημοσιεύσει πολλαπλά κείμενα σχετικά με τις υποκλοπές αυτών, χωρίς να μπορεί να το γνωρίζει ο κάτοχος της κάρτας, αφού δεν απαιτείται η επαφή με την κάρτα αλλά η επικοινωνία με αυτή μέσω ραδιοσυχνότητας, δηλαδή απομακρυσμένα και με εξοπλισμό 15 ευρώ μπορεί ο καθένας μας να πέσει θύμα χάκερ (το προγράμματα που χακάρουν την κάρτα κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο).

Όπως αναφέρει ο φίλος μας Θάνος στο σχόλιο του, η μόνη λύση γενικά είναι να μην χρησιμοποιούμε τις τραπεζικές κάρτες, όμως η χώρα βρίσκεται στα χέρια των τραπεζών, έχουμε ακόμα capital controls, αλλά και με την νέες νομοθεσίες επιβάλλουν την χρήση αγορών με κάρτες, με κύριο στόχο την κατάργηση των μετρητών, με πρόσχημα την πάταξη της φοροδιαφυγής και της τρομοκρατίας.
Επίσης η επίτευξη έκπτωσης φόρου ή αλλιώς "αφορολόγητο" γίνεται  μονάχα με την χρήση καρτών, αλλά και οι πληρωμές για χρέη προς το δημόσιο με την χρήση καρτών ή internet banking δεν έχει χρέωση στον φορολογούμενο. 
Για το "δημοκρατικό" κατά τα άλλα ΣΥΡΙΖΑ είναι επιβεβλημένη νομοθετικά η χρήση των τραπεζικών καρτών. 

Τα δύο βίντεο δείχνουν πως μπορείτε να απαλλαγείτε από το τσιπάκι RFID αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα αν και με τους δύο τρόπους υπάρχει δικλίδα ασφαλείας που διαπιστώνει αυτή την παρέμβαση στην κάρτα και την κρατά το ΑΤΜ.

Οι περισσότερες τράπεζες σήμερα δεν εκδίδουν κάρτες χωρίς το ανέπαφο, υπάρχει η δυνατότητα να ορίσει κάποιος το ποσό αγορών σε 0 Ευρώ, οπότε δεν χρειάζεται να μπει στην παραπάνω διαδικασία καταστροφής του RFID, θα μπορεί να κάνει ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ, αλλά με περιορισμός στις αγορές του, τόσο από το διαδίκτυο, όσο και σε οποιοδήποτε φυσικό κατάστημα, που χρησιμοποιεί POS.

(Αναθεώρηση 7/8/2017 23:50 από ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ)