Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ;


Η επί της ουσίας παραγωγή χρήματος από ιδιώτες, μέσω του τραπεζικού δανεισμού (γιατί τυπικά το χρήμα το εκδίδει το κάθε κράτος ή στην περίπτωση της ΟΝΕ το εκδίδει η ΕΚΤ μέσω των υποκαταστημάτων της), είναι το αποκορύφωμα του νεοφιλελευθερισμού.

Το χρήμα έπαψε πλέον να αποτελεί μόνο μέσο ανταλλαγής αγαθών και έγινε και το ίδιο ανταλλάξιμο αγαθό στην αγορά. Με αυτή την έννοια το πήρε στα χέρια του ο ιδιωτικός τομέας, στα πλαίσια της ιδεολογίας της απόλυτης απελευθέρωσης της αγοράς.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά το χρήμα δεν υπόκειται στη φθορά των άλλων αγαθών, καθόσον απέκτησε αφύσικες δυνατότητες αφθαρσίας και αυτοπολλαπλασιασμού.

Για παράδειγμα ένας τόνος παραχθέντα πορτοκάλια δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί περαιτέρω και είτε θα καταναλωθούν τα πορτοκάλια είτε θα σαπίσουν και θα καταστραφούν. Αντίθετα το χρήμα που δόθηκε για την ανταλλαγή τους, όχι μόνο δεν καταστρέφεται, όχι μόνο παραμένει αναλλοίωτο στο διηνεκές, αλλά ταυτόχρονα πολλαπλασιάζεται, είτε μέσω τοκισμού είτε με την κατάθεση στην τράπεζα, όπου δίνει το δικαίωμα στην τελευταία να το πολλαπλασιάσει μέσω του δανεισμού και των χρηματοπιστωτικών προϊόντων.

Όλο αυτό το πράγμα, έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται μια τεράστια χρηματοπιστωτική φούσκα, η οποία υπερβαίνει κατά πολύ το πραγματικά παραγόμενο προϊόν και ενώ δίνει την εντύπωση προσωρινά ότι επιφέρει ανάπτυξη, στην ουσία μοιάζει με καρκίνωμα που τρώει την πραγματική οικονομία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)