Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Την πώληση ακίνητων αξίας 30 δισ. ευρώ δρομολογούν οι τράπεζες.

Ακίνητα αξίας 30 δισ. ευρώ περίπου, από το σύνολο των 46 δισ. ευρώ, που αφορούν σε εξασφαλίσεις προς τις τράπεζες για κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια ιδιωτών μπαίνουν σύντομα προς πώληση.

Η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών η οποία αναμένεται να ξεκινήσει έως τις αρχές Σεπτεμβρίου αλλάζει τα δεδομένα και θα διευκολύνει τους επισπεύδοντες που μέχρι σήμερα βρίσκονταν εγκλωβισμένοι, καθώς οι διαδικασίες είχαν παγώσει και δεν γίνονταν πλειστηριασμοί, ενώ το κυνήγι των τραπεζών να πετύχουν τους στόχους απομείωσης των κόκκινων δανείων που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκια και μέσω ρευστοποιήσεων δεν αφήνει πολλά περιθώρια.
Τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος δείχνουν ότι εξασφαλίσεις έχουν περίπου τα 9 στα 10 μη εξυπηρετούμενα δάνεια όλων των κατηγοριών (επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά). Από τη ρευστοποίηση των ενεχύρων οι τράπεζες εκτιμούν ότι θα καταφέρουν να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια κατά 11,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019, καλύπτοντας περίπου το 25% του συνολικού στόχου τους.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 88% των συνολικών εξασφαλίσεων των τραπεζών αφορά στοιχεία ακίνητης περιουσίας. Από αυτά το 50% είναι οικιστικά ακίνητα, το 34% εμπορικά και βιομηχανικά και ένα 4% αφορά λοιπή ακίνητη περιουσία.

Ήδη ο αριθμός των υποθέσεων που έχουν τελεσιδικήσει και έχουν πάρει ημερομηνία και άρα τον δρόμο του πλειστηριασμού αυξάνεται συνεχώς. Από μέχρι χθες τις αναρτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Δημοσίευσης Πλειστηριασμών προκύπτει ότι έφτασαν τις 3.671 από 3.066 στις αρχές Μαΐου. Αυτές οι περιπτώσεις θα είναι οι πρώτες μαζί με εκείνες για τις οποίες οι τράπεζες έχουν ήδη εξασφαλίσει την ιδιοκτησία των ακινήτων και αναζητούν επενδυτές για να τα διαθέσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται σε πρώτη φάση να μπουν στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών 500 ακίνητα ενώ έως τον Δεκέμβριο ενδέχεται να ξεπεράσουν τις 5.000.

Όπως εκτιμά η αγορά, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018 οι τράπεζες θα προχωρήσουν συντονισμένα στη διάθεση ακινήτων που θα έχουν περάσει στην κατοχή τους είτε μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών από δικές τους πλατφόρμες όπως κάνουν και σήμερα είτε με απευθείας πωλήσεις σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.

CNN.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)