Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Τα «ρομπότ δολοφόνοι» απειλούν σοβαρά την ανθρωπότητα



Με επιστολή τους, 116 ειδικοί ζητούν από τον ΟΗΕ την απαγόρευση της χρήσης Τεχνητής Νοημοσύνης για τη διαχείριση όπλων. 

Για την ανάπτυξη «ρομπότ δολοφόνων» προειδοποιούν την ανθρωπότητα τουλάχιστον 100 ειδικοί σε θέματα ρομποτικής, στέλνοντας μάλιστα επιστολή στον ΟΗΕ και ζητώντας να αναληφθεί άμεση δράση για να μην γίνει πραγματικότητα αυτό το σενάριο. 

Σύμφωνα με το BBC, στην επιστολή τους, 116 ειδικοί σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης από 26 χώρες, προειδοποιούν για μια «τρίτη πολεμική επανάσταση» και ζητούν από τον ΟΗΕ την απαγόρευση της χρήσης της για τη διαχείριση όπλων. 



Οι επιστήμονες ζητούν να περιληφθεί στον κατάλογο απαγόρευσης όπλων βάσει της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για ορισμένα συμβατικά όπλα (CCW), αυτό που περιγράφουν ως «ανήθικη τεχνολογία». 

«Εάν αναπτυχθούν, θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή ένοπλων συγκρούσεων σε μεγαλύτερη κλίμακα από ό,τι έχει δει μέχρι τώρα ο κόσμος και σε χρονικά πλαίσια ταχύτερα από ό,τι μπορούν να κατανοήσουν οι άνθρωποι» αναφέρεται στην επιστολή κι προστίθεται:

«Αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν επίσης όπλα για την ενίσχυση της τρομοκρατίας, όπλα τα οποία τρομοκράτες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν εναντίον αθώων πληθυσμών και όπλα τα οποία θα μπορούσαν να παραβιάσουν χάκερ, ώστε αυτά να "συμπεριφέρονται" με ανεπιθύμητους τρόπους». 

Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του το BBC, το ύφος της επιστολής έχει επιτακτικό χαρακτήρα, αφού οι ειδικοί προειδοποιούν ότι «δεν απομένει πολύς χρόνος για δράση». 

«Μόλις ανοίξει το κουτί της Πανδώρας θα είναι δύσκολο να κλείσει» προειδοποιούν. 

Μια ενδεχόμενη απαγόρευση ανάπτυξης τεχνολογίας «ρομπότ δολοφόνων» είχε συζητηθεί παλαιότερα από επιτροπές του ΟΗΕ. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι το 2015, τουλάχιστον 1.000 ειδικοί σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης, επιστήμονες και ερευνητές είχαν αποστείλει επιστολή επισημαίνοντας τους κινδύνους από την ανάπτυξη αυτόνομων όπλων. 

Μεταξύ αυτών που είχαν υπογράψει την εν λόγω επιστολή ήταν ο διακεκριμένος επιστήμονας Στίβεν Χόκινγκ, ο συνιδρυτής της Apple Στίβεν Βόσνιακ και ο Έλον Μασκ.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)