Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

«Ιμάμηδες του μίσους»: πώς στρατολογούνται τρομοκράτες στα τζαμιά της Ευρώπης

© AP Photo / Francisco Seco
Μουσουλμάνος προσεύχεται σε ένα τζαμί της πόλης Ripoll στα βόρεια της Βαρκελώνης στην Ισπανία, 19 Αυγούστου 2017
  Ilya Plekhanov, για το RIA Novosti
 Ο ιμάμης Abdelbaki Al-Satti ήταν ο ιμάμης ενός τζαμιού στην πόλη Ripoll στην Καταλονία.  Είναι αυτός που θεωρείται ο κύριος ιδεολόγος και διοργανωτής της τρομοκρατικής επίθεσης στις 17 Αυγούστου στη Βαρκελώνη.  Σύμφωνα με έναν από τους κρατούμενους τρομοκράτες, ο ιμάμης και δύο άλλοι πέθαναν ως αποτέλεσμα μιας τυχαίας έκρηξης στην κατασκευή εκρηκτικών στο εργαστήριο στο Alcanar.  Ο As-Satti ενήργησε σύμφωνα με τις μεθόδους των τζιχάντ και προσπάθησε να στρατολογήσει νέους άνδρες από 18 έως 21 ετών και κατά προτίμηση μέλη της ίδιας οικογένειας και τον καλύτερο  από όλους τους αδελφούς.  Ήταν ένας «ήσυχος ιμάμης» - ποτέ δεν εξέφραζε δημόσια τις ριζοσπαστικές ιδέες, διεξήγαγε τις υποθέσεις του μυστικά, εργαζόμενος  με τους ανθρώπους επιλεκτικά.

 Αλλά υπάρχει και ένα άλλο είδος  ιμάμηδων: οι λεγόμενοι  «ιμάμηδες του μίσους», που ανοιχτά  - σε τζαμιά, κοινωνικά δίκτυα, στους δρόμους και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης – κάνουν  προπαγάνδα του ριζοσπαστικού Ισλάμ και του μίσους κατά των «απίστων» και της
Δύσης ως τέτοια,  με επίκεντρο την ευρεία κάλυψη του κοινού χωρίς να νοιάζονται  για τις προσωπικές σχέσεις.

 Για παράδειγμα, στην Ελβετία, οι αρχές την περασμένη εβδομάδα επέστησαν την προσοχή στον Ιμάμ της Λιβύης, ο οποίος για 13 χρόνια έλαβε από τη χώρα κοινωνικά επιδόματα ύψους $ 620 χιλιάδων δολαρίων.Ο Ιμάμ Αμπού Ραμαντάν για μεγάλο χρονικό διάστημα κήρυξε την καταστροφή των 'εχθρών' του Ισλάμ και κήρυττε   για την έλλειψη δικαιοσύνης  για τους μουσουλμάνους  στους τοπικούς νόμους.


Να απαγορευθούν ή να αντικατασταθούν;
Το σημείο εκκίνησης είναι η επίθεση της 9ης Σεπτεμβρίου, αλλά ο όρος «ιμάμηδες  του μίσους» καθιερώθηκε σταθερά μετά την έκδοση του βιβλίου «οι προφήτες του μίσους » του Αμερικανού συγγραφέα Kenneth Timmerman το 2004.  Ταυτόχρονα, υπήρξαν τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μαδρίτη, οι οποίες σκότωσαν σχεδόν διακόσια άτομα, ενώ στο Άμστερνταμ ένας ισλαμιστής σκότωσε τον διάσημο ολλανδό σκηνοθέτη Theo Van Gogh.  Μετά από αυτό, η Ευρώπη άρχισε να δίνει προσοχή στους ιμάμηδες  και στις ομιλίες τους. 

Για το 2006, στην Ευρώπη μετρήθηκαν έξι χιλιάδες τζαμιά και σπίτια προσευχής και δέκα χιλιάδες ιμάμηδες, εκ των οποίων μόνο το 5% εκπαιδεύονταν απευθείας στην ίδια την Ευρώπη.  Οι υπόλοιποι είναι ιμάμηδες που ήρθαν από άλλες χώρες ή μελέτησαν  εκεί.


2017 © AFP / Stan Honda
 Οι άνθρωποι περπατούν ανάμεσα στα συντρίμμια μετά την καταστροφή του πύργου του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη

 Ταυτόχρονα, στους  «ιμάμηδες του μίσους» συνέχισαν να επιτρέπουν  να κηρύσσουν ριζοσπαστικές ιδέες, αν και τους απειλούσαν πολύ για  απέλαση και τη στέρηση της υπηκοότητας.  Ο λόγος ήταν κοινότατος: οι αρχές φοβούνταν τις κατηγορίες για ρατσισμό και έλλειψη ανοχής. Αυτός ο φόβος παραλύει την Ευρώπη μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με ορισμένους πρώην τζιχάντ, σήμερα οι κύριες πλατφόρμες για ριζοσπαστικοποίηση είναι οι  φυλακές, όπου οι εγκληματίες ιμάμηδες   είναι φυλακισμένοι και  τα σχολεία.  Τόσο στο ένα  όσο και στο άλλο, οι αξιωματούχοι είναι αδρανείς επειδή φοβούνται ότι θα κατηγορηθούν για καταπίεση στους  μουσουλμάνους.
 Στην Ολλανδία, όπου οι ιμάμηδες έρχονταν  σε περιστροφική βάση προέρχονται από τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Τουρκίας, από τη δεκαετία του 1980, το θέμα αντιμετωπίστηκε  διαφορετικά. Αντί για συλλήψεις, απελάσεις και απαγορεύσεις, δημιούργησαν την διάρθρωση  της εκπαίδευσης με δικούς τους Ολλανδούς Ιμάμηδες με χρήματα του κράτους.

  Το 2005, δημοσιεύτηκαν στατιστικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία σε  τέσσερα χρόνια 196 ξένοι  ιμάμηδες έφτασαν στην Ολλανδία, σχεδόν αυτοί ήταν  όλοι οι ιμάμηδες της Ολλανδίας την εποχή εκείνη.  Μέχρι το 2008, η χώρα ήθελε να εξοπλίσει πλήρως όλα τα τζαμιά με ιμάμηδες που έλαβαν εκπαίδευση στην Ολλανδία. Όμως, το πρόγραμμα δεν είχε επιτυχία.
  Στη Δανία, πέρυσι, η κυβέρνηση αποφάσισε να δημιουργήσει μια μαύρη λίστα με ξένους  ιμάμηδες που παρουσίασαν  προπαγάνδα του μίσους, προκειμένου να τους απαγορεύσουν να εισέλθουν στη χώρα.  Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, η Δανία επέβαλε επισήμως απαγόρευση έναντι πέντε ξένων «ιμάμηδων του  μίσους» και ενός άλλου ιμάμη από τον Λίβανο θα μπορούσε να απαριθμηθεί  μετά το κήρυγμα του  στην Κοπεγχάγη.
 Στην Αυστρία, το 2015, επιβλήθηκε απαγόρευση της εξωτερικής χρηματοδότησης για τις ισλαμικές οργανώσεις και τα τζαμιά και υποχρέωσε επίσης τη χρήση του Κορανίου σε τυποποιημένη μετάφραση στα γερμανικά.  Στη Γερμανία διεξάγονται εδώ και αρκετά χρόνια συζητήσεις σχετικά με την εισαγωγή ενός παρόμοιου νόμου, ο οποίος θα περιλαμβάνει επίσης την υποχρεωτική εγγραφή τζαμιών και την εκπαίδευση των ιμάμηδων  στη χώρα.

 Σήμερα στη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, πολλοί πολιτικοί θέλουν να απαγορεύσουν στους ιμάμηδες  να κηρύττουν στα αραβικά και να τους κάνουν να μιλούν τη γλώσσα της χώρας υποδοχής για να καταλαβαίνουν  τι διδάσκουν.  Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ιμάμηδες που προέρχονται από χώρες εκτός της ΕΕ δεν γίνονται  ιμάμηδες αν  δεν μπορούν να αποδείξουν ότι γνωρίζουν την αγγλική γλώσσα, αλλά εκείνοι που έχουν ήδη φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν απειλούνται με τίποτα. Η απαγόρευση των Αραβικών είναι απίθανο να βελτιώσει την κατάσταση, αλλά μάλλον θα αποξενώσει τους Μουσουλμάνους από τα  άλλα μέλη της κοινωνίας, αφού ένα τέτοιο βήμα θα θεωρηθεί ως καταπίεση και απειλή.
  Ταυτόχρονα, οι  «ιμάμηδες  του μίσους» εδώ και καιρό κηρύσσουν  στη γλώσσα της χώρας, εμπλέκοντας όλο και περισσότερους ντόπιους νέους στην τροχιά τους.  Στη Γαλλία, για παράδειγμα, ένας στους  τέσσερις Ισλαμιστές είναι   μετασχηματισμένος, για τον οποίο η αραβική γλώσσα  δεν είναι καθόλου γηγενής ή καθομιλούμενη.

Το μίσος στην χορηγία


 Τον περασμένο Σεπτέμβριο,  στην φυλακή ήταν ο ιμάμης Andrzej Choudary, γνωστός για την υποστήριξή του για τις ενέργειες του ISIS * και για τις αποτρόπαιες παρατηρήσεις του, για παράδειγμα, σχετικά με την ανάγκη να μετατραπεί το παλάτι του Μπάκιγχαμ σε τζαμί.



© AP Photo / Tim Ιρλανδία, Αρχείο
Ο Ιμαμ Andrzej Chudary
 Περίπου 110 Βρετανοί πολίτες υπό την επήρεια του κηρύγματος του Chudary διαπράττουν  ή επιχειρούν να διαπράξουν πράξεις τρομοκρατίας.  Η υπομονή των αρχών τελείωσε όταν ο Chudary δημοσίως ορκίστηκε υποταγή στο ISIS *.  Ο Andrzej Choudary έλαβε πέντε και μισό χρόνια στη φυλακή, αλλά η ευρεία κατακραυγή του κοινού λήφθηκε όχι τόσο από την απόφαση του δικαστηρίου, αλλά από το γεγονός ότι ο Chudary ζούσε ήσυχα στη Μεγάλη Βρετανία τα τελευταία 20 χρόνια, κηρύσσοντας τον  ισλαμισμό στο Internet, καίγοντας  Αμερικανικές σημαίες και ταυτόχρονα ελάμβανε  κοινωνικά οφέλη όλα αυτά τα χρόνια. Συνολικά, το κράτος του πλήρωσε περίπου 500 χιλιάδες στερλίνες. Το 2013, μεμονωμένες πολιτικές προσωπικότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο επιχείρησαν να απαγορεύσουν νομοθετικά στους «ιμάμηδες  του μίσους» από τη λήψη κοινωνικών παροχών, αλλά ήταν ανεπιτυχείς.  Το 2015, το ISIS * δημοσίευσε ένα φυλλάδιο με τίτλο 'Πώς να επιβιώσουμε  στη Δύση: ένας οδηγός για τους Μουτζαχεντίν'.  Στην ενότητα «Εύκολο χρήμα», συνιστάται στους τζιχάντ να απαιτούν κοινωνικά οφέλη από τις αρχές των δυτικών χωρών.  Ο Chandary μάλιστα αναφέρθηκε στην παραλαβή των παροχών ως έναν από τους τρόπους των τζιχάντ και κάλεσε τους μουσουλμάνους να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους, ώστε να έχουν περισσότερο χρόνο για να σχεδιάσουν και να διαπράξουν τζιχάντ ενάντια στους «άπιστους» με δικά τους χρήματα.
 Παρεμπιπτόντως, ο Chudary πιάστηκε να τρώει μπιφτέκια στο McDonald's, ενώ οι υπόλοιποι μουσουλμάνοι τρέφονται  μόνο με τροφή halal, και ορκίστηκε έναν όρκο πίστης στο ISIS * σε μια αγγλική παμπ. Στα νειάτα  του, ο Chudary αγαπούσε το αλκοόλ, το πορνό, τη μαριχουάνα και το LSD.
  Το 2015, ένας άλλος 'ιμάμης του μίσους' μπήκε στο επίκεντρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης - Al-Sibai, ο οποίος θεωρήθηκε ένας από τους εμπνευστές της σφαγής βρετανών τουριστών στην παραλία της Τυνησίας.  Την  τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 2005 ονόμασε ανοιχτά  'μεγάλη νίκη' των τζιχάντ.  Ο Al-Sibai ήταν ένας από τους ηγέτες της Αλ Κάιντα και κατάφερε το 1994 να καταφύγει στη Βρετανία.   Μαζί με τη σύζυγό του, ελάμβανε  μέχρι 50.000 λίρες στερλίνες ετησίως σε κοινωνικές πληρωμές και κορόϊδευε  από τα  βρετανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ισχυριζόμενος ότι ζει σε ένα σπίτι στην τιμή μισού εκατομμυρίου λιρών στερλίνας. Στην Αυστρία, ο «ιμάμης του μίσους» Mirsad Omerovich σχετικά με τα οφέλη που εισέπραξε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για τζιχάντ στη Συρία.  Η δεύτερη σύζυγος του «ιμάμη του μίσους» Αμπού Χάμζι έζησε με  επίδομα σε έπαυλη έξι δωματίων αξίας ενός εκατομμυρίου λιρών στερλίνας για 15 χρόνια σε μια πλούσια περιοχή του Λονδίνου.  «Ο ιμάμης του μίσους» Ο Αμπού Κατάντα έλαβε από τους βρετανούς φορολογούμενους 500 χιλιάδες στερλίνες.


© AP Photo / Mohammad Hannon
Ο ιεροκήρυκας Αμπού  Qatada
Σε γενικές γραμμές, στην Ευρώπη, στο πλαίσιο των τρομοκρατικών επιθέσεων, υπήρξε τάση να ενισχυθεί η νομοθεσία για την υποκίνηση μίσους και έγιναν προσπάθειες για τον έλεγχο των δραστηριοτήτων των ιμάμηδων.  Όλα αυτά ανταποκρίνονται στην έντονη αντίσταση τόσο στους  Μουσουλμάνους  όσο και εκείνων των Ευρωπαίων που θεωρούν αυτά τα βήματα  απόρριψη των ευρωπαϊκών αξιών και  ελευθερία του λόγου.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι, με την καταστολή της δημόσιας δραστηριότητας των  «Ιμάμηδων  του μίσους» στην Ευρώπη, θα υπάρξει ένας αυξανόμενος αριθμός των «ήσυχων  ιμάμηδων» όπως ο  al-Satti, που θα επιδίδονται  σε αθέατες προσλήψεις και νέες τρομοκρατικές επιθέσεις, και ότι κατήχηση νεολαίας θα γίνεται  μέσω του Διαδικτύου.
* Τρομοκρατικές οργανώσεις απαγορεύεται στη Ρωσία.

 * Οι τρομοκρατικές οργανώσεις απαγορεύτηκαν στη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)