Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

«Πολιτικό ποδόσφαιρο»: Γιατί η ΕΕ επιστρέφει τους πρόσφυγες στην Ελλάδα

Γερμανοί αξιωματικοί της Αστυνομίας που στέκονται μπροστά από τους μετανάστες που περιμένουν να περάσουν τα σύνορα από την Αυστρία στην Γερμανία κοντά στο Freilassing της Γερμανίας. 17 Σεπτεμβρίου 2015
Η επιθυμία της Αθήνας να πάρει πίσω ξένους μετανάστες που μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα στη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλες χώρες αντικατοπτρίζει την αποτυχία της ΕΕ να επιλύσει δεόντως το «ακανθώδες» πρόβλημα των προσφύγων, είπε ένας εμπειρογνώμονας για τη μετανάστευση στον Σπούτνικ.

 Την Παρασκευή, η εφημερίδα The Guardian ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση αναφέρει ότι οι χώρες της ΕΕ θα επιστρέψουν πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στην Ελλάδα όπου ζήτησαν πρώτα άσυλο.

 Ο Ρένος Παπαδόπουλος, καθηγητής στο Κέντρο Ψυχαναλυτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Essex και διευθυντής του Κέντρου για το Τραύμα, το Άσυλο

και τους Πρόσφυγες, δήλωσε ότι «οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες βλέπουν το θέμα που σχετίζεται με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες ως ακανθώδες θέμα και όλες  αυτές οι  χώρες προσπάθησαν να το αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο »




 Είπε ότι «προσπάθησαν να εξισορροπήσουν όχι μόνο τις ανάγκες εκείνων που υποφέρουν, αλλά και να εξετάσουν τόσες άλλες διαφορετικές παραμέτρους.»

«Δυστυχώς, αυτή η όλη τραγική κατάσταση γίνεται πολιτικό ποδόσφαιρο.  Αυτό αποτελεί ένδειξη της έλλειψης σαφούς ευρωπαϊκής στρατηγικής  για να αντιμετωπίσει το ζήτημα ( του πρόσφυγα) με σοβαρό, θεμελιώδη και περιεκτικό τρόπο ', τόνισε.
 «Ως εκ τούτου, αυτά που έχουμε αντ 'αυτού είναι αυτά τα αποσπασματικά και  σπασμωδικά πράγματα, που στοχεύουν να σώσουν τα προσχήματα  και να καθησυχάσουν  όλους σε βάρος αυτών των φτωχών», ανέφερε ο Παπαδόπουλος αναφερόμενος στους πρόσφυγες.
 Σύμφωνα με τον ίδιο, κανείς στην ΕΕ δεν έχει ιδέα για το πώς θα εκπληρωθεί η διαδικασία της επιστροφής των μεταναστών στην Ελλάδα, κάτι που δείχνει ότι «δεν ασχολούνται πραγματικά με το ζήτημα του πρόσφυγα».
 Η Ελλάδα συμφώνησε να πάρει πίσω ξένους μετανάστες που μετακόμισαν από τη χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες και τη Νορβηγία.




 Η επανεγκατάσταση θα επηρεάσει μόνο τους πρόσφυγες που έχουν φτάσει στην ΕΕ από τον Μάρτιο.  Ο υπουργός μετανάστευσης της Ελλάδας, Γιάννης Μουζάλας, δήλωσε στο The Guardian ότι οι επιστροφές αναμένεται να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα.
 Ανώνυμοι αξιωματούχοι του Βερολίνου και της Αθήνας δήλωσαν στο The Guardian ότι η Γερμανία έχει κάνει σχεδόν 400 αιτήματα επανεγκατάστασης.  Η εφημερίδα δεν παρείχε στατιστικά στοιχεία για τα άλλα κράτη της ΕΕ σχετικά με την προγραμματισμένη επιστροφή των προσφύγων στην Ελλάδα.






  Ο Έλληνας υπουργός κάλεσε την απόφαση της χώρας του ότι  είναι «φιλική πράξη» προς τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Ο Υπουργός Μουζάλας σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ήδη φιλοξενήσει έναν τεράστιο αριθμό μεταναστών χωρίς να τους στείλει αλλού στην ΕΕ και συνεχίζει να δέχεται πρόσφυγες.  Οι πρόσφυγες στα ελληνικά κέντρα υποδοχής έχουν συχνά διαμαρτυρίες εν μέσω υπερπληθυσμού και κακών συνθηκών διαβίωσης. Η Ελλάδα βρισκόταν στο επίκεντρο της μεταναστευτικής κρίσης του 2015, όταν εισήχθη στη χώρα σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία που είχε καταστραφεί από τον πόλεμο.
 Οι περισσότεροι μετανάστες ταξιδεύουν μέσω της Ελλάδας αλλού στην Ευρώπη. Ο αριθμός των ατόμων που έφτασαν έπεσε δραματικά όταν η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία με την Τουρκία πριν από 17 μήνες για να βοηθήσει να φιλοξενήσει πρόσφυγες από τη Συρία. Όμως  εκατοντάδες φθάνουν ακόμα κάθε εβδομάδα.


https://sputniknews.com/

tokoutsavaki.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)