Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Νέο διατροφικό σκάνδαλο με χοιρινό που ίσως μολύνει με ηπατίτιδα. Οι πολυεθνικές τροφίμων, χωρίς έλεγχο, σερβίρουν ασθένειες και θάνατο

Σχόλιο ιστολογίου:
προσοχή στην διατροφή, μας δηλητηριάζουν καθημερινά, λέμε ΟΧΙ στα μεταλλαγμένα, ΟΧΙ στις πολυεθνικές, προτιμούμε Ελληνικά προϊόντα.


Μετά το σκάνδαλο με τα μολυσμένα αυγά (βλ. εδώ ), νέο διατροφικό σκάνδαλο συγκλονίζει την Μεγ. Βρετανία με προεκτάσεις πάλι στην Ολλανδία και το οποίο αφορά την προσβολή από ηπατίτιδα Ε που προέρχεται από προϊόντα χοιρινού κρέατος συγκεκριμένης αλυσίδας. Το ζήτημα της διατροφικής υγιεινής και ασφάλειας έχει προσλάβει πελώριες διαστάσεις στις σύγχρονες κοινωνίες.
Χιλιάδες Βρετανοί ενδέχεται να έχουν προσβληθεί από τον ιό της ηπατίτιδας Ε, επειδή κατανάλωσαν προϊόντα χοιρινού κρέατος, όπως λουκάνικα και συσκευασμένες φέτες ζαμπόν, από μια συγκεκριμένη αλυσίδα σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου,
σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε ο οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE).
Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα των εφημερίδων Times, Independent και The Telegaph, σύμφωνα με την έκθεση του PHE, ο ιός της ηπατίτιδας Ε, που ενδέχεται να προκαλέσει κίρρωση του ήπατος και νευρολογικές βλάβες, μπορεί να έχει μολύνει από 150.000 έως και 200.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο από το 2014 έως το 2016.
Η ίδια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόνο μια αλυσίδα καταστημάτων, την οποία ενδεικτικά ονόμασαν «Supermarket X» συνδέεται με την έξαρση της ηπατίτιδας Ε (HEV) και ιδιαίτερα με τα λουκάνικα δικής της επωνυμίας. Το συγκεκριμένο στέλεχος της ηπατίτιδας Ε φέρουν μόνο προϊόντα χοιρινού κρέατος από την Ευρώπη και κυρίως από την Ολλανδία και τη Γερμανία, αλλά όχι από το Ηνωμένο Βασίλειο, σημειώνουν τα δημοσιεύματα.
Αν και επισήμως οι Αρχές της Βρετανίας δεν κατονόμασαν την αλυσίδα σούπερ μάρκετ, τα ολλανδικά Μέσα Ενημέρωσης έχουν συνδέσει την βρετανική εταιρεία Tesco ως υπαίτιο για τα κρούσματα της ηπατίτιδας. Μέχρι στιγμής, η εταιρεία δεν έχει επιβεβαιώσει ή αρνηθεί τους ισχυρισμούς, ωστόσο εκπρόσωπός της, δήλωσε στον Independent, ότι συνεργάζονται στενά με την PHE για να διασφαλίσουν ότι οι πελάτες τους μπορούν να είναι σίγουροι για την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων που αγοράζουν. Μάλιστα επικαλέστηκε ότι η έρευνα του PHE είχε γίνει πριν από τρία χρόνια, σε 60 άτομα που παρουσίασαν τον ιό της ηπατίτιδας και όλοι τους είχαν φάει προϊόντα χοιρινού από την συγκεκριμένη αλυσίδα, αλλά όπως είπε, δεν μπορεί κάτι τέτοιο δε συνδέει οπωσδήποτε τον ιό με τα προϊόντα του χοιρινού κρέατος.
Σύμφωνα με τον PHE, τα περιστατικά μόλυνσης από την ηπατίτιδα Ε έχουν καταγράψει κατακόρυφη άνοδο από 368 το 2010, σε 1.243 το 2016. Στα συμπτώματα της ηπατίτιδας Ε περιλαμβάνονται η γρίπη, ο πυρετός, ο εμετός και το κιτρίνισμα του δέρματος. Σε ακραίες περιπτώσεις ενδέχεται να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκειανευρολογικές βλάβες, ακόμη και τον θάνατο.
Εκπρόσωπος της αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου επεσήμανε ότι ο κίνδυνος μόλυνσης από το σωστά μαγειρεμένο κρέας περιορίζεται.
Ισχυρό πλήγμα για την ασφάλεια τροφίμων της Ολλανδίας
Παράλληλα η ιστοσελίδα Foodlog, αναφέρει ότι ηπατίτιδα Ε ανιχνεύθηκε στο 80% των λουκάνικων που πωλούνται στην Ολλανδία. Από την πλευρά τους, οι επιδημιολόγοι υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα μολύνονται από το αίμα των μη αποστειρωμένων χοίρων.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το γεγονός αυτό αποτελεί δεύτερο πλήγμα για την Ολλανδία, ύστερα από το ξέσπασμα του σκανδάλου με τα μολυσμένα αυγά από το εντομοκτόνο Fipronil.
Κίνημα για την ασφάλεια και την υγιεινή των τροφίμων
Ειδικοί έλεγαν στην Iskra ότι η υπόθεση μέ τα μολυσμένα αυγά και τώρα μέ τα μολυσμένα χοιρινά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Βλαπτικές χημικές ουσίες, σε διάφορες παραλλαγές, χρησιμοποιούνται για την κερδοφόρα εκτροφή και πάχυνση ζώων και την καλλιέργεια και ανάπτυξη φυτών, καταστάσεις οι οποίες είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές και βλαπτικές για τους ανθρώπους που καταναλώνουν αυτά τα προϊόντα.
Αυτές τις βλαπτικές και συχνά απαγορευμένες χημικές ουσίες, χρησιμοποιούν κατά κόρον οι πολυεθνικές εταιρείες παραγωγής τροφίμων και οι εμπορικές αλυσίδες που παράγουν προϊόντα, οι οποίες και ελέγχουν την τροφική αλυσίδα και κατά 80% περίπου γεμίζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ, παρά την φαινομενική ποικιλία.
Οι έλεγχοι στην διατροφική αλυσίδα ζώων και ανθρώπων και στις καλλιέργειες των φυτών είναι πλημμελέστατοι έως ανύπαρκτοι, συνήθως δεν φτάνουν στον έλεγχο των πολυεθνικών εταιρειών τροφίμων και καλλιεργειών και όπου υπάρχουν, συνήθως συγκαλύπτουν αρνητικά ευρήματα ή καθησυχάζουν, όπως γίνεται τώρα με την υπόθεση των μολυσμένων αυγών και όπως γίνεται επίσης με καθυστέρηση ετών στα μολυσμένα χοιρινά και τα υποπροϊόντα από χοιρινό κρέας.
Σε έναν πλανήτη όπου η φτώχεια και η πείνα διευρύνονται με φρενήρεις ρυθμούς, εν μέσω απίστευτης χλιδής μιας χούφτας ανθρώπων, οι κυρίαρχες πολυεθνικές εταιρείες τροφίμων θεωρούν υπερβολική πολυτέλεια την υγιεινή της διατροφικής αλυσίδας και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πώς πάση θυσία θα αυξήσουν την ποσότητα των τροφίμων και την τεχνητή γεύση τους και κυρίως τα υπερκέρδη τους.
Μπορούμε να κάνουμε πολλά και να αλλάξουμε πολλά στην Ελλάδα και στον κόσμο.Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αναγκαίο ένα μεγάλο κίνημα για την ασφάλεια και την υγιεινή των ζώων, καλλιεργειών και τροφίμων. Αυτοί που καλλιεργούν την μοιρολατρεία παίζουν το παιχνίδι όλων εκείνων που βρίσκονται πίσω από τα μολυσμένα αυγά, τα μολυσμένα χοιρινά και την μολυσμένη ζωή μας. Χρειάζεται, όμως, να εγκαταλείψουμε την αδράνεια και τον καναπέ μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)