Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Ο ΝΕΟΣ «ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ» ΚΑΙ ΟΙ «ΞΑΦΝΙΚΕΣ» ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ


Με αφορμή την πρόσφατη είδηση του θανάτου του Ρώσου Πρέσβη στο Σουδάν, άρχισε να ξεδιπλώνεται ένα κουβάρι θεωριών, που αφορά τις απώλειες Ρώσων διπλωματών. Ο Σιρίνσκι έγινε ο έκτος ανώτερος διπλωμάτης τους τελευταίους εννέα μήνες, που βρίσκεται νεκρός «εκτός έδρας».
Δεν είναι λίγοι αυτοί, μάλιστα, που οριοθετούν την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ (ή την αποχώρηση του Ομπάμα, διαλέγετε και παίρνετε) ως το σημείο εκκίνησης των ξαφικών θανάτων των Ρώσων διπλωματών ανά τον πλανήτη…
Πολλοί θάνατοι περιεγράφηκαν ως «καρδιακές προσβολές», ή ως αποτέλεσμα «σύντομης ασθένειας» από αξιωματούχους, σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, παρά τα αποδεικτικά στοιχεία για το αντίθετο… (όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Independent)
Το χρονοδιάγραμμα:
23/8/2017
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Σουδάν βρέθηκε νεκρός στην πισίνα της κατοικίας του στο Χαρτούμ.
Ο Σουδανός υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι ο Σιρινσκυ πέθανε στο σπίτι του, αλλά δεν έδωσε αιτία θανάτου.
Το AFP ανέφερε πως εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι βρέθηκε στην πισίνα.
8/11/2016
Το πρωί της Ημέρας των Εκλογών στις ΗΠΑ, ο Ρώσος διπλωμάτης Σεργκέι Κρίβοφ, 63 ετών, βρήκε αναίσθητος στο πάτωμα του Ρωσικού Προξενείου στη Νέα Υόρκη με τραυματισμό στο κεφάλι. Οι αρχικές αναφορές ανέφεραν ότι ο κ. Κρίβοφ έπεσε από την οροφή και είχε αμβλύς τραυματισμούς, αλλά οι Ρώσοι αξιωματούχοι άλλαξαν γρήγορα την ιστορία τους και είπαν ότι πέθανε από
καρδιακή προσβολή.
Το BuzzFeed αναφέρει ότι η αστυνομία δήλωσε ότι ο θάνατος του κ. Κρίβοφ φαινόταν φυσικός και γρήγορα έκλεισε την υπόθεση, αλλά τρεις μήνες αργότερα οι ιατροδικαστές εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι για το πώς πέθανε.
Επιπλέον, αναφέρει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξακριβωθεί ακριβώς τι έκανε ο κ. Κρίβοφ στο προξενείο. Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, μπορεί να ήταν διοικητικός υπάλληλος της προξενικής αρχής, πράγμα που σημαίνει ότι θα ήταν υπεύθυνος για «πρόληψη σαμποτάζ» και την καταστολή των «προσπαθειών μυστικής εισβολής» στο προξενείο. Με άλλα λόγια, διασφαλίζοντας ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ δεν θα είχαν… αυτιά στο κτήριο.
19/12/2016
Ο Πρεσβευτής της Ρωσίας στην Τουρκία, Αντρέι Καρλόφ, 62 ετών, δολοφονήθηκε σε έκθεση φωτογραφίας στην Άγκυρα.
Ο διπλωμάτης πυροβολήθηκε στην πλάτη κατά τη διάρκεια ομιλίας, από έναν Τούρκο αστυνομικό που φέρεται να φώναζε: «Μην ξεχνάτε το Χαλέπι! Μην ξεχνάτε τη Συρία!»
Την ίδια μέρα, ένας άλλος διπλωμάτης, ο 56χρονος Πετρ Πολσίκοφ, βρέθηκε νεκρός από πυροβολισμό στο διαμέρισμά του στη Μόσχα.
Είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι και ένα όπλο βρέθηκε κάτω από το νεροχύτη του μπάνιου, αλλά λίγα άλλα είναι γνωστά για τις συνθήκες του θανάτου του, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι ακόμη υπό έρευνα.
Ο κ. Polshikov υπηρέτησε ως ανώτερος υπάλληλος στο Λατινοαμερικανικό τμήμα του Υπουργείου Εξωτερικών.
9/1/2017
Ο Ρώσος πρόξενος στην Αθήνα, Αντρέι Μαλάνιν, 55 ετών, βρέθηκε νεκρός στο πάτωμα του μπάνιου στο διαμέρισμά του από άλλο μέλος του προσωπικού της πρεσβείας, αφού δεν εμφανίστηκε στη δουλειά, ούτε απαντούσε στο τηλέφωνό του.
Ένας υπάλληλος της ελληνικής αστυνομίας δήλωσε ότι δεν υπάρχει «ένδειξη για διάρρηξη» και ότι ο θάνατος φαίνεται να οφείλεται σε φυσικά αίτια. Ο κ. Malanin ζούσε μόνος του σε έναν πολύ καλά φυλαγμένο δρόμο.
Διεξάγονται περαιτέρω έρευνες.
27/1/2017
Ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Ινδία, Αλεξάντερ Κάντακιν, 67 ετών, πέθανε μετά από μια «σύντομη ασθένεια» σύμφωνα με τα ινδικά ΜΜΕ, τα οποία ανέφεραν πηγές λέγοντας ότι δεν ήταν καλά τις τελευταίες εβδομάδες.
Το Reuters ανέφερε ότι ο Kadakin πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά λίγες περαιτέρω λεπτομέρειες είναι γνωστές.
20/2/2017
Ο Πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν πέθανε ξαφνικά στη Νέα Υόρκη από υποψία καρδιακής ανεπάρκειας. Ένας ιατρικός εξεταστής πρότεινε την ανάγκη να διεξαχθούν τοξικολογικές εξετάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)