Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

Κράτος εν κράτει : η ζωή στις βραζιλιάνικες φαβέλες

© AP Φωτογραφία / Silvia Izquierdo
Το αγόρι κατά την διάρκεια διαδήλωσης κατά της αστυνομίας στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στην Βραζιλία. 22 Αυγούστου 2015
Ο Michael Jackson δεν επέλεξε τυχαία τις  faveles του Ρίο ντε Τζανέιρο για να μαγνητοσκοπήσει το κλιπ του 'Δεν τους νοιάζει' (11 εκατομμύρια κάτοικοι των βραζιλιάνικων φτωχογειτονιών ζουν μακρυά από  τους νόμους σε κατάσταση ψυχρού Πολέμου  με την κυβέρνηση και την αστυνομία.

Οι Βραζιλιάνικες φαβέλες αξίζουν τον ορισμό 'η πέτρινη ζούγκλα', στα θεμέλια των ουρανοξυστών.

Η αρχιτεκτονική και η οικοδόμηση των φτωχότερων περιοχών του Ρίο είναι  τόσο πολύπλευρη και μπερδεμένη ώστε το άτομο που έρχεται  εδώ για πρώτη φορά είναι σχεδόν αδύνατον να βρει τον δρόμο της επιστροφής. Οι ντόπιοι αγοράζουν συχνά όχι ολόκληρα τα σπίτια, αλλά τα πατώματα. Επιπλέον, ο ιδιοκτήτης ενός ανώτερου ορόφου μπορεί να πουλήσει σε οποιονδήποτε την οροφή γι αυτή  που έχτισε πάνω από την κατοικία την δική του. Ο νέος όροφος μπορεί να είναι ακόμη ευρύτερος από τον προηγούμενο, λόγω του ότι  αρχίζει να θυμίζει το κτίριο την ανεστραμμένη  πυραμίδα.


© AP Photo / Nicolas Tanner
Προάστιο του Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία. 26 Ιουνίου 2013

Σε πολλές καταπατημένες  κατοικημένες  περιοχές δεν υπάρχουν κανάλια αποχέτευσης και ηλεκτρισμού, επομένως  δεν υπάρχει δημόσια ωφέλεια, ώστε  τα σκουπίδια συσσωρεύονται πολύ συχνά απευθείας στα πεζοδρόμια. Καθώς οι φαβέλες συνήθως απλώνονται στις πλαγιές των βουνών, υπάρχει συνεχώς μια απειλή λασπώδους ροής, την οποία μπορούν να κατακλύσει  ολόκληρες  γειτονιές.

© AP Φωτογραφία / Rodrigo Abd
Σπίτια στη φαβέλα του Σάο Πάολο της Βραζιλίας. 11 Ιουνίου 2014

Κάθε  favela έχει την δική της ηγεσία  η οποία ονομάζεται πρόεδρος. Αλλά η πραγματική δύναμη ανήκει σε πολυάριθμους βαρόνους ναρκωτικών  - αυτοί  λύνουν το μεγαλύτερο μέρος των διαφορών, συγκρούσεων και τιμωρούν τους ενόχους.
Γνωστές περιπτώσεις όταν η μαφία έδωσε εγκληματίες στην αστυνομία - αυτό είναι για τους βιαστές, για τους οποίους η φυλακή, σύμφωνα με τις 'αρχές', είναι ακόμη πιο αυστηρή τιμωρία και από το θάνατο.

 Ωστόσο, οι φρουροί πρέπει να πληρώσουν επιπλέον μόνο για να συμφωνήσουν να τους καλέσουν  στις φαβέλες.
 Η σύλληψη ενός βιαστή  μπορεί να κοστίσει περίπου δέκα χιλιάδες rials - σχεδόν διακόσιες χιλιάδες ρούβλια.

© AP Photo / Felipe Dana
Στρατιώτης  κατά τη διάρκεια της επιχείρησης  για τη σύλληψη των παραγκουπόλεων του Mare στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. 5 Απριλίου 2014

Μέχρι πρόσφατα οι φαβέλες θεωρούνταν ο τόπος στον οποίο απαγορεύονται  οι τουρίστες. Ο αλλοδαπός θα μπορούσε να ληστευτεί ή να σκοτωθεί εύκολα. Πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA και τους Ολυμπιακούς Αγώνες οι αρχές  άρχισαν να παλεύουν ενεργά ενάντια στο έγκλημα, οργανώνοντας επιδρομές της αστυνομίας. Μερικώς κατόρθωσαν να επιτύχουν το στόχο - κάποιες φαβέλες έγιναν πραγματικά πιο ασφαλείς, αλλά αυτές οι επιδρομές έληξαν με πλήρεις μάχες δρόμου με περίπου δεκάδες και εκατοντάδες  σκοτωμένους. Οι τοίχοι πολλών κατοικιών σε αυτές τις περιοχές εξακολουθούν να κηλιδώνονται με ανοίγματα από σφαίρες.

© AP Photo / Λέων Κορέα
Εκπαιδευτής breakdance αναπαύεται μετά από ένα παιχνίδι μπάσκετ στις φτωχογειτονιές της πόλης του Θεού στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. 6 Ιουνίου  2017

Για τα πρώτα τέσσερα χρόνια του προγράμματος «πασιφιλισμού» ή «ειρήνης» των φαβέλας που έγινε δεκτό το 2008, το έγκλημα κατόρθωσε να μειωθεί κατά 40%. Ωστόσο, η μείωση αυτή επιβραδύνθηκε. Το 2016 παρατηρήθηκε ακόμη αύξηση του εγκλήματος κατά 7,5%.

© AP Photo / Λέων Κορέα
Μια  γυναίκα δείχνει τις   σφαίρε που έπληξαν  το σπίτι της στις φτωχογειτονιές την πόλη του Θεού στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. 8 Ιουνίου 2017

Καθ 'όλη τη διάρκεια του προγράμματος “ειρήνης”  των φαβέλας, οι αρχές άρχισαν να παρουσιάζονται στις περιοχές αυτές που  κατάφεραν να εξομαλυνθούν από τους ληστές, με  αστυνομικές περιπολίες όλο το εικοσιτετράωρο. Παράλληλα με αυτό, οι κάτοικοι των φαβέλων  πραγματοποιούν επικοινωνίες και, σε ορισμένες περιοχές που  επιτεύχθηκε μείωση του εγκλήματος, υπάρχει ακόμη και δωρεάν Wi-Fi.

© AP Φωτογραφία / Silvia Izquierdo

Ο άντρας παρουσιάζει μια πετσέτα με ίχνη αίματος της γυναίκας που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης  στη φαβέλα  του Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. 30 Ιουνίου 2017

Ωστόσο, πολλοί ντόπιοι αντιτίθενται σε παρόμοια πολιτική - οι αστυνομικοί δρουν εξαιρετικά σκληρά ακόμη και για τους φυσιολογικούς πολίτες. Οι κάτοικοι των παραγκουπόλεων τους κατηγορούν για αυθαιρεσία και βασανιστήρια. Πολύ συχνά οι άνθρωποι από τους φαβέλες ή οι τουρίστες γίνονται θύματα των διασταυρουμένων πυρών  των αστυνομικών και των λαθρεμπόρων ναρκωτικών.
 Μόνο τον Μάιο έως τον Ιούνιο του περασμένου έτους η αστυνομία σκότωσε 127 άτομα.

© AP Photo / Λέων Κορέα
Το αγόρι παίζει ποδόσφαιρο στις παραγκουπόλεις Vidigal του Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. 17 Ιουνίου 2014

Αλλά οι αρχές έχουν παραμείνει στην πορεία τους. Στα σημεία όπου το εμπόριο ναρκωτικών ήταν ιδιαίτερα ενεργό, υπάρχουν νέες σχολές χορού ή γήπεδα ποδοσφαίρου επειδή για τους νέους από τους φαβέλας στο άθλημα και την τέχνη - ένας από τους λίγους τρόπους από τη φτώχεια και το έγκλημα.


https://ria.ru/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)