Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 
Σχετική εικόναΔεν πάει άλλο. Η κόπωση στην φοροδοτική δυνατότητα της κοινωνίας είναι ολοφάνερη. Τα πολύ ηχηρά καμπανάκια υπήρχαν και πέρυσι τέτοια εποχή, ωστόσο, τη φετινή χρονιά... πέφτουν ολότελα οι μάσκες. 
Περίπου τρεις στους δέκα δεν πλήρωσαν τη δόση του φόρου εισοδήματος είτε γιατί δεν μπορούσαν είτε γιατί προτίμησαν να μπουν σε ρύθμιση. Από όσους πλήρωσαν φόρους, περίπου το 20% πλήρωσε με πιστωτικές κάρτες. Μετακυλίοντας ουσιαστικά το πρόβλημα στις τράπεζες... Και φαίνεται ότι υπάρχουν και αρκετοί, που προτιμούν να πληρώσουν πρόστιμο παρά να υποβάλουν εγκαίρως δήλωση. 
Επίσης, τα capital controls, τα οποία εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική τροχοπέδη για επενδύσεις, δεν χαλαρώνουν επί της ουσίας και όχι επί των δήθεν εντυπώσεων, διότι η κατάσταση των τραπεζών προφανώς και δεν το επιτρέπει. Διότι διαφορετικά δεν θα υπήρχε λόγος παραμονής τους. Για ενώστε τις τελίτσες... Αν τώρα, το αποτέλεσμα που προκύπτει εσάς σας φαίνεται ότι μπορεί να αποτελεί χαρακτηριστικό μίας οικονομίας που ανακάμπτει, νομίζω ότι τα περαιτέρω σχόλια περιττεύουν. 
Αυτό δεν είναι σχέση κράτους πολίτη, είναι... σούργελο. Ναι, εκεί κατάντησε το πράγμα. Ο ένας χρωστάει στον άλλον. Μόνο που ο μπαταχτσής πολίτης πλέον αδυνατεί να καταβάλει τις οφειλές τους και δεν αναφέρομαι στα παλαιά –παγωμένα– χρέη αλλά στις οφειλές που εκτοξεύονται και συσσωρεύονται μήνα με τον μήνα πλέον. Κάπου 4,3 δισ. είναι τα νέα φορολογικά (μόνο) χρέη από την αρχή του 2017. Βάλτε και τα διάφορα απλήρωτα χαράτσια και φτάνουμε στα 5,5 δισ. Μόνο μέσα σε ένα εξάμηνο... Ενώ αντίθετα το κράτος ασκεί μέσω των δικών του οφειλών προς ιδιώτες, περιοριστική πολιτική...
Καθίστε να δείτε τι νούμερο θα βγάζει το εννεάμηνο όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της ανημποριάς... Και έπεται συνέχεια... Γιατί ακόμα δεν έχει συνεκτιμηθεί ο ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας κλπ κλπ κλπ. Πώς θα πληρωθούν όλα αυτά; Δεν θα πληρωθούν. Κάποια θα μπουν σε ρύθμιση και ό,τι πάρει το κράτος γιατί και τις δόσεις των ρυθμίσεων πολλοί τις χάνουν, κάποια θα γίνουν νέα "φέσια" στις τράπεζες (λόγω πληρωμής μέσω καρτών) και για κάποια άλλα θα πέσουν σύννεφο οι κατασχέσεις. Λογαριασμοί, ακίνητα, γενικώς ό,τι βρίσκεται του καθενός...
ΥΓ: Με αυτά τα δεδομένα, τι να σου κάνει μετά και η... κακομοίρα η ΕΛΣΤΑΤ... Πώς να το βγάλει το άτιμο το κονδύλι με ανάπτυξη... Σταμάτησε λοιπόν και αυτή να δημοσιοποιεί τις εκτιμήσεις για να μην εκτίθεται όπως τις προάλλες που βαφτίστηκε η ύφεση ανάπτυξη ή το αντίθετο. Ποιος μπορεί να ξέρει τι πραγματικά συνέβη; Το μόνο σίγουρο είναι το αλαλούμ. Ε, αποφάσισαν λοιπόν να το κρατούν το αλαλούμ... εσωτερικά. Να μην το κοινοποιούν. Άλλωστε έρχεται και τρίτη αξιολόγηση, έρχονται και γερμανικές εκλογές και κανείς –εντός και εκτός – δεν επιθυμεί αναταραχές...
capital.gr

(Προσθήκη φωτογραφίας από ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, πηγή tolimeri   )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)