Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Γιατί τώρα η Λερναία Ύδρα της εγχώριας τρομοκρατίας που συνηθίζει να «τιμά» τις γιορτές;

Του Μάνου Χατζηγιάννη

«Ο ψυχολογικός σκοπός της τρομοκρατίας είναι η δημιουργία ενός κλίματος αβεβαιότητας και ανησυχίας στις μάζες, το οποίο θα αυξήσει την επιρροή μας σε αυτές και θα επιτρέψει, με την κατάλληλη χειραγώγηση τους, να μας αποδεχτούν σαν λύση». Τη φράση την ξεσηκώσαμε από ένα τρομοκρατικό εγχειρίδιο του Guerin-Serac, βασικού καθοδηγητή και εκπαιδευτή παρακρατικών και ακροδεξιών οργανώσεων στην περίοδο της πορτογαλικής .

Η στα γραφεία του μια και μονάχα απορία επιφέρει: ποιον εξυπηρετεί ένα τέτοιο χτύπημα στην παρούσα συγκυρία. Σε μια συγκυρία που τα πάντα μοιάζουν διαλυμένα. Κυβέρνηση ανακόλουθη και βάρβαρη, αξιωματική αντιπολίτευση ανεπαρκής και γενικά ένα πολιτικό σύστημα πλήρως απαξιωμένο.
Ποιοι λοιπόν εξυπηρετούνται από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ανασφάλειας που
δημιουργήθηκε αίφνης στην ελληνική πρωτεύουσα;
Μετά το κρεσέντο των κουκουλοφόρων έρχεται η επανεμφάνιση της τρομοκρατίας εν μέσω των κρισιμοτέρων στιγμών στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας. Μεταμεσονύκτιες ώρες με την γνωστή μέθοδο του τηλεφωνήματος ειδοποιήθηκαν οι αρχές πως έχει τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός, στο υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου, ο οποίος επρόκειτο να εκραγεί σε 40 λεπτά, τονίζοντας ότι δεν επρόκειτο για φάρσα. Η συνέχεια γνωστή από το ρεπορτάζ…
Σε αυτές τις δύσκολες ώρες λοιπόν η τρομοκρατία δηλώνει και πάλι παρούσα.
Πλέον έντονη ανησυχία επικρατεί στις αρχές για την περίοδο των εορτών καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως ενδέχεται να υπάρξει τρομοκρατικό χτύπημα. Άλλωστε η τρομοκρατία έχει συνηθίσει να “γιορτάζει”…εκρηκτικά. Ουκ ολίγες είναι οι περιπτώσεις που τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν επιλέξει ημέρες των εορτών για να φωνάξουν παρών.
Οι επίφοβες ημερομηνίες λοιπόν βάσει παλιότερων χτυπήματων είναι οι εξής:
23 Δεκεμβρίου 1975 – Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» δολοφονεί τον σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα Ρίτσαρντ Γουέλς, 45 ετών, με τρεις σφαίρες σχεδόν εξ επαφής. Το περιστατικό συνέβη στις 22:00 έξω από την οικία του Γουέλς στο Ψυχικό, μόλις είχε επιστρέψει με τη σύζυγό του και το παιδί του από τη δεξίωση του Αμερικανού πρέσβη Κιούμπιτς στο Χίλτον. Τυπικά είχε το τίτλο του α΄ γραμματέα της αμερικανικής πρεσβείας. Ήταν το πρώτο χτύπημα της 17 Ν.
23 Δεκεμβρίου 2008- – Αθήνα, η τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας εξαπέλυσε βομβιστική επίθεση με δύο καλάσνικοφ εναντίον 17 αστυνομικών της διμοιρίας Α-524 που επέβαιναν σε υπηρεσιακό λεωφορείο στη περιοχή Γουδί.
24 Δεκεμβρίου 1989 – Μέλη της οργάνωσης 17 Νοέμβρη εισέρχονται κρυφά στο στρατόπεδο Συκουρίου της Λάρισας και αφαιρούν δεκάδες αντιαρματικές ρουκέτες.
30 προς31 Δεκεμβρίου 2004. Δολοφονία Χαράλαμπου Αμανατίδη. Ο ειδικός φρουρός Χαράλαμπος Αμανατίδης εκτελούσε υπηρεσία σκοπού στην οικία του βρετανού στρατιωτικού ακολούθου συνταγματάρχη Βlatherwick Μark στη συμβολή των οδών Θήρας 25 και Καρπάθου στην ΚηφισιάΟι δράστες παίρνουν το αυτόματο όπλο του ΜΡ5.
5 Ιανουαρίου 2009: Ο 21χρονος αστυνομικός των ΜΑΤ Διαμαντής Μαντζούνης, που είχε σκοπιά κοντά στην πίσω πύλη του υπουργείου Πολιτισμού, τραυματίζεται βαριά από πυρά τρομοκρατών. Οι δράστες γάζωσαν τη διμοιρία των ΜΑΤ με ένα καλάσνικοφ και ένα ΜΡ5, ενώ έριξαν και μία χειροβομβίδα. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε ο «Επαναστατικός Αγώνας». Ο αστυνομικός ανάρρωσε έπειτα από έναν μήνα νοσηλείας.
12 Ιανουαρίου 2007 Επίθεση με ρουκέτα εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα
Το μόνο σίγουρο είναι πως με ένα ακόμη τρομοκρατικό χτύπημα θα βρεθεί γόνιμο έδαφος για ανατρεπτικές θεωρίες αφού λυγίζοντας από το βάρος της απόγνωσης όλο και περισσότεροι πολίτες συμφωνούν ή τουλάχιστον ανέχονται ακραίες δράσεις.
Αν αυτή η ατμόσφαιρα ενισχυθεί και με τη συνταγή του χάους που “υποσχέθηκαν” κάποιοι την 6η Δεκεμβρίου με αφορμή την μαύρη επέτειο Γρηγορόπουλου η κατάσταση εκτρέπεται…Κι ένας φοβισμένος νους ποδηγετείται ευκολότερα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δολοφονίες της Μαρφίν, που φόβισαν τον απλό πολίτη και δεν ξανακατέβηκε στους δρόμους.
Υπάρχει δυστυχώς και μια άλλη παράμετρος.Το βομβιστικό χτύπημα στην Αθήνα προφανώς και επ΄ουδενί δεν αποτελεί δημιούργημα τζιχαντιστών πλην όμως η εντύπωση που θα δοθεί προς τα έξω με τίτλους σε διεθνή ΜΜΕ του τύπου “ΒΟΜΒΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ” , ειδικά σε μια περίοδο ευρωπαϊκής ανασφάλειας και ανεξέλεγκτων καταστάσεων είναι πως η ελληνική πρωτεύουσα αποτελεί πεδίο δράσης τρομοκρατικών ομάδων. Και ας μην προέρχονται αυτές από τους φονταμενταλιστές του Ισλάμ.
Όλα τα παραπάνω δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για το τι παιχνίδια παίζει η νέα αυτή γενιά τρομοκρατίας. Που στοχεύει πραγματικά και πως σκοπεύει να επιτύχει τους στόχους της; Απάντηση αργά ή γρήγορα θα δοθεί το θέμα είναι να μην έχουμε θρηνήσει μέχρι τότε κι άλλα θύματα.

tilegrafima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)