Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016

Βαρουφάκης : Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υποτάχθηκε στο 3ο μνημόνιο – Δεν πρέπει να βγούμε από το ευρώ.

«Νομίζετε ότι ο Σόιμπλε νοιάζεται για την Ελλάδα; Γνωρίζει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα επιτυχίας των μνημονίων στην χώρα μας. Το μόνο που θέλει είναι να ελέγχει τον προϋπολογισμό της Γαλλίας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Βαρουφάκης, κατά την διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του για την κατάρρευση της Ευρώπης.

«Είδε (σ.σ ο Σόιμπλε) την συντριβή της αντίστασης της Αθήνας για να
την χρησιμοποιήσει ως παράδειγμα στους ευρωπαίους ηγέτες» σημείωσε επίσης ο πρώην υπουργός Οικονομικών ο οποίος παρομοίασε μάλιστα τον κ. Σόιμπλε με τον Μέτερνιχ.

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε: «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υποτάχθηκε στο 3ο μνημόνιο γιατί την έπεισαν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική.

Δεν είχα καμία όρεξη να γίνω υπουργός οικονομικών, αλλά είχα μια άποψη για εποικοδομητική ανυπακοή ... να έχει ελπίδες ο λαός ! Αυτό ήθελα . Είχε τονίσει ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι ευχολόγιο και δεν έπρεπε να το κάνουμε ...

Ανήθικοι θα ήμασταν αν δεν απαντούσαμε στον ΣΥΡΙΖΑ τι θα γίνει αν μας έκλειναν τις τράπεζες; Εκείνο το βράδυ του δημοψηφίσματος έπρεπε να είμαστε πιστοί στον κόσμο.

Έπρεπε να προετοιμάσουμε τον κρατικό μηχανισμό για να μείνουμε ζωντανοί για δυο εβδομάδες ... δεν θα μας άφηναν να βγούμε από το ευρώ! Θα αποδέχονταν την πρόταση μας ... δεν τιμήσαμε το 62% του ελληνικού λαού !

Αν δεν κάνανε πίσω οι ευρωπαίοι; Τότε θα έπρεπε να πάμε σε οριστική ρήξη.

Υποταχθήκαμε σε πολιτικές που αποδομούν την ευρωπαϊκή ενοποίηση .

Αυτή η κατάσταση είναι η μεγαλύτερη χαρά του Σόιμπλε».

Κλείνοντας ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε πάντως πως η χώρα δεν πρέπει σήμερα να βγει από το ευρώ. Συγκεκριμένα τόνισε «μπήκαμε αλλά δεν θα πάμε στην θέση που ήμασταν πριν μπούμε».

Νίκος Υποφάντης