Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016

Γιατί θα καταρρεύσει το "ασφαλιστικό Κατρούγκαλου" εντός 6μήνου


Χωρίς αμφιβολία όλοι έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τί σημαίνουν οι επερχόμενες αυξήσεις στις εισφορές αυτοαπασχολούμενων από την 1/1/2017, καθώς και οι αυξήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά όπως καύσιμα, τηλεφωνία και τσιγάρα.
Ας σταθούμε στις εισφορές των αυτοαπασχολούμενων, με τη μεσοσταθμική εισφορά έστω 30% επί του εισοδήματος (από 27% ως 37% μαζί με τα επικουρικά σε κάποιες κατηγορίες).

Για μια μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων η εισφορά στο 30% του συνολικού εισοδήματος θα είναι έκπτωση από τη σημερινή αυθαίρετη εισφορά που καλούνται να πληρώσουν.

Η πλειοψηφία των αυτασφαλισμένων που θα δουν μείωση στις εισφορές τους, σήμερα βγάζει 8-20 χιλιάδες ευρώ ετησίως. Πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης σήμερα, και δεν πληρώνουν το ταμείο αυτασφάλισής τους καθώς έχουν να θρέψουν και μια οικογένεια με τα 10-12-18 χιλιάρικα μικτά
ετησίως, και συχνά να συντηρήσουν και την επαγγελματική τους δραστηριότητα με κάποιο μικρό γραφείο ή έξοδα κίνησης.

Το πιθανότερο είναι πως αυτοί θα συνεχίσουν να μην πληρώνουν τις εισφορές τους, έχοντας να αναμένουν την αναπόφευκτη ρύθμιση και πιθανότατη διαγραφή των οφειλών αυτών, σε συμψηφισμό (ή απώλεια) συντάξιμων ετών για τα χρόνια που ΔΕΝ πλήρωναν, κάτι που τελικά είναι δίκαιο και για όσους πλήρωναν κανονικά τον ίδιο καιρό.

Το πρόβλημα εμφανίζεται σε εκείνους τους 50.000-60.000 μηχανικούς/ασφαλιστές/μικρομεσαίους επιχειρηματίες που ακόμα και εν μέσω κρίσης κατόρθωναν να βγάζουν 30.000 ως 60.000 ευρώ ετησίως, και αυτό τους έδινε τη δυνατότητα να παραμένουν ενήμεροι και συνεπείς στις πληρωμές τους προς τον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ.

Αυτοί είναι ουσιαστικά οι αιμοδότες του συστήματος, και οι εισφορές τους παρείχαν τη δυνατότητα ως τώρα στο κράτος να πληρώνει τις συντάξεις των ταμείων αυτασφάλισης με μόνον 800 ευρώ ετήσια επιχορήγηση ανά συνταξιούχο πχ του ΟΑΕΕ, όταν στο ΙΚΑ η αντίστοιχη ετήσια επιχορήγηση ανά συνταξιούχο φτάνει τα 3.500 ευρώ, ενώ σε ευγενή ταμεία όπως της ΔΕΗ η αντίστοιχη επιχορήγηση πλησιάζει τις 17.000 ευρώ ανά συνταξιούχο ετησίως!

για τη συνέχεια o-klooun.com