Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016

Κομισιόν εναντίον Ελλάδας για το σκάνδαλο ρύπων της Volkswagen

Νομικά ανακοίνωσε πως θα στραφεί η Κομισιόν εναντίον της Γερμανίας αλλά και άλλων 6 κρατών-μελών μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα για το περιβόητο σκάνδαλο εκπομπής ρύπων της Volkswagen.
Όπως ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «επτά χώρες έχουν αποτύχει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους» υπό τους ευρωπαϊκούς νόμους.
Η Ελλάδα μαζί με την Τσεχία και τη Λιθουανία ελέγχονται καθώς δεν περιλαμβάνουν καν στις εθνικές τους νομοθεσίες την πιθανότητα επιβολής προστίμων στις αυτοκινητοβιομηχανίες σε περίπτωση παραβιάσεων.
Οι τέσσερις άλλες χώρες, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ισπανία και το
Λουξεμβούργο κατηγορούνται από την Κομισιόν ότι δεν επέβαλαν στην Volkswagen ποινές ανάλογες με αυτές που της επιβλήθηκαν στις ΗΠΑ για τη χρήση παράνομου λογισμικού με σκοπό την παραποίηση των εκπομπών ρύπων.
Η Volkswagen το καλοκαίρι του 2016 υποχρεώθηκε να αποζημιώσει με 15 δισ. δολάρια την αμερικανική κυβέρνηση.

Άλλες τρεις χώρες, η Τσεχία, η Λιθουανία και η Ελλάδα ελέγχονται καθώς δεν περιλαμβάνουν καν στις εθνικές τους νομοθεσίες την πιθανότητα επιβολής προστίμων στις αυτοκινητοβιομηχανίες σε περίπτωση παραβιάσεων.

«Οι εθνικές αρχές σε όλη την Ευρώπη πρέπει να εξασφαλίζουν οτι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων πάντα είναι σύμφωνοι με το νόμο» τόνισε η Ευρωπαία Επίτροπος Βιομηχανίας, Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα σε δήλωση της.
Οι χώρες που βρίσκονται στο στόχαστρο της Επιτροπής έχουν προθεσμία δύο μηνών να συμμορφωθούν, ενώ σε αντίθετη περίπτωση η Ε.Ε. μπορεί να απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο.

koutipandoras.gr