Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016

Η ΙΤΑΛΙΑ ΕΝΙΚΗΣΕ

ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ 15ΜΕΛΟΥΣ, ΤΟΝ chIvas ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΣΑΠΡΟΦΥΤΑ ΣTHN EΛΛAΔA KAI THN KΥΠΡΟ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;
(σχόλιο Στέργιου Σ.)

Κυρ. Τσίπρα οι Άγγλοι και οι Ιταλοί τίμησαν το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος εσύ τι έκανες ρε προδότη; μαζί με τους υπόλοιπους 300 ψάχνατε να βρείτε τρόπο να κάνετε το όχι σε ναι. 
(σχόλιο ιστολογίου)

Μεγάλη νίκη του" όχι" στην Ιταλία, τριγμοί στην ΕυρώπηΧάνει το δημοψήφισμα ο Ματέο Ρέντσι και μάλιστα με μεγάλη διαφορά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα

Χάνει το δημοψήφισμα ο Ματέο Ρέντσι και μάλιστα με μεγάλη διαφορά, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, που δίνουν στο όχι ποσοστό πολύ κοντά στο 60% και στο "ναι" λίγο πάνω από το 40%.
http://www.thetoc.gr/images/articles/4/article_124543/upl5844c1fc08a45.jpg
Ηδη οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα είναι ραγδαίες με τον ιταλό πρωθυπουργό να αναλαμβάνει την ευθύνη. "Αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη της ήττας", δήλωσε ο Ματτέο Ρέντσι στο διάγγελμά του λίγο πριν τη 01.30, με το
οποίο παραδέχθηκε πως το "όχι" στο δημοψήφισμα υπερισχύει με μεγάλη διαφορά. "Εχασα και το λέω δυνατά", είπε επί λέξει ο Ρέντσι.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης που στήριξαν την επιλογή του "όχι" αμέσως μετά τα πρωτα exit poll είχαν ζητήσει την παραίτηση του ιταλού πρωθυπουργού.
Ο πρώτος που βγήκε να πανηγυρίσει ήταν ο πρόεδρος της Λίγκας του Βορρά και ευρωβουλευτής Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος είπε ότι αναμένει την παραίτηση Ρέντσι. Ο Σαλβίνι πρόσθεσε ότι αν το αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί πρόκειται για ήττα των ισχυρών εξουσιών, των χρηματιστών, τραπεζιτών και του προέδρου της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων.
Ο Ρενάτο Μπρουνέτα πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της κεντροδεξιάς Φόρτσα Ιτάλια, είπε ότι είναι μια μεγάλη νίκη του “όχι” και ότι ο Ρέντσι πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του.  

Εκλογές ζητάει ο Μπέπε Γκρίλο

Στην προσωπική ιστοσελίδα του, ο επικεφαλής του αντι-ευρωπαϊκού "Κινήματος των Πέντε Αστέρων" πανηγυρίζει. Το σχετικό άρθρο έχει τίτλο" Ζήτω! Νίκησε η Δημοκρατία". Στο κείμενο ο Μπέπε Γκρίλο μεταξύ άλλων ζητά την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, αμέσως μετά την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την υιοθέτηση της ενισχυμένης αναλογικής.