Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

Σούπερ κομπίνα με «μαϊμού» τροποποιητικές δηλώσεις -Πώς στήθηκε το κόλπο

Στα χέρια του ΣΔΟΕ κύκλωμα φοροτεχνικών (Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Στα χέρια του ΣΔΟΕ κύκλωμα φοροτεχνικών (Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)




Μπροστά σε μια υπόθεση, που μπορεί να έχει πολύ «ψωμί», έχει βρεθεί το ΣΔΟΕ, ερευνώντας δεκάδες περιπτώσεις τροποποιητικών δηλώσεων για προηγούμενες χρήσεις, με αποτέλεσμα την επιστροφή φόρων περίπου 5 εκατ. ευρώ.
Ο πρώτος κύκλος ερευνών, που ξεκίνησαν κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, αφορά σε τουλάχιστον 100 τέτοιες υποθέσεις, αλλά η εκτίμηση είναι ότι
υπάρχουν δεκάδες άλλες ανάλογες περιπτώσεις για μικρότερα ποσά.
Το κόλπο είχε στηθεί με μαεστρία και οι αετονύχηδες φοροτεχνικοί αξιοποίησαν με τον καλύτερο τρόπο τα τρωτά σημεία του Taxis. Όλη η κομπίνα ήταν στημένη πάνω στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων και το πρώτο βήμα ήταν να δηλώνονται υπέρογκα ποσά στους ειδικούς κωδικούς για τους τόκους καταθέσεων, οι οποίοι είναι «ανοικτοί» ήτοι μπορούν οι φορολογούμενοι να δηλώσουν όποιο ποσό επιθυμούν, ανεξαρτήτως του τι στοιχεία έχουν αποστείλει οι τράπεζες.
Στη συνέχεια, τα εν λόγω ποσά δηλώνονταν στον κωδικό 075, ο οποίος αφορούσε στην έκπτωση φόρου για ποσά δωρεών προς τον ειδικό λογαριασμό για τη μείωση του Δημόσιου Χρέους. Η έκπτωση φόρου υπολογιζόταν στο 20% αυτών των υπέρογκων ποσών και κάπως έτσι προέκυπταν οι επιστροφές φόρου, οι οποίες πιστώνονταν σε λογαριασμούς των φοροτεχνικών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην αρχή δηλώνονταν μικρά ποσά, για να δοκιμαστούν τα αντανακλαστικά του συστήματος, αλλά στη συνέχεια το… κοντέρ έγραφε δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Σημειωτέον ότι από τα περίπου 5 εκατ. ευρώ, που είχε αποδώσει η απάτη, οι αετονύχηδες πρόλαβαν να εισπράξουν περίπου 1 εκατ. ευρώ όταν ξεκίνησε η έρευνα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν δεσμευθεί λογαριασμοί φοροτεχνικών, αλλά ο κύκλος των ερευνών θα διευρυνθεί. Ένα κρίσιμο ερώτημα είναι το αν είχαν γνώση οι πελάτες για λογαριασμό των οποίων υποβάλλονταν οι τροποποιητικές δηλώσεις, ενώ υπό διερεύνηση με την ΑΑΔΕ είναι το πώς εκκαθαρίζονταν οι εν λόγω τροποποιητικές, με δεδομένο ότι για την οριστική εκκαθάριση χρειάζεται η προσκόμιση δικαιολογητικών στις κατά τόπους εφορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)