Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Τα μνημόνια απέτυχαν

Του Άγη Βερούτη
Όταν ξεκίνησε τη διακυβέρνηση ο θίασος ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που υποδύεται την κυβέρνηση, ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπαν ότι είναι θαυμαστές της Κούβας του Κάστρο, και της Βενεζουέλας του Μαδούρο.  Σε αυτό το πλαίσιο προσπάθησαν να πάρουν τον έλεγχο της ενημέρωσης, να κλείσουν εκείνα τα ΜΜΕ που δεν τους αβάνταραν, και να δημιουργήσουν Νέους Ολιγάρχες με βοσκοτόπια, δάνεια, κρατικές δουλίτσες και αποφυλακίσεις καταδικασμένων απατεώνων και εγκληματιών. 
Η δημιουργία των νέων ολιγαρχών δεν τους βγήκε. Όχι γιατί δεν τα βρήκαν μαζί τους ή επειδή το έμαθε ο κόσμος και θύμωσε, αλλά διότι οι εγκαθιδρυμένοι ολιγάρχες δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια αλλά φρόντισαν να εμποδίσουν την αύξηση του πληθυσμού του κλειστού τους κλαμπ.
Δεν ξέρω αν έχει ξαναϋπάρξει κυβέρνηση ή πολιτικός συνασπισμός, ο οποίος να μην έχει υλοποιήσει τίποτα από τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του και τις υποσχέσεις του αφού πήρε την εξουσία. Είναι τόσο στενή η σχέση ανάμεσα στο ψέμα και τον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό, ώστε να είναι συνώνυμα στη συνείδηση όλων των πολιτών (πλην όσων ωφελούνται από τη σημερινή διακυβέρνηση).
Τελείωσαν λοιπόν τα μνημόνια, μετά από οκτώ χρόνια ταλαιπωρίας, όπου επί της ουσίας ο ιδιωτικός τομέας εξανδραποδίστηκε και διαλύθηκε, ενώ ο δημόσιος τομέας προστατεύτηκε ως κόρη οφθαλμού.
Βλέποντας σε απόλυτα νούμερα τα χρήματα τα οποία συλλέγει το κράτος εξαναγκάζοντας την παραγωγική οικονομία σε ακρωτηριασμό μέσω φόρων, τεκμηρίων, κατασχέσεων και εισφορών, είναι ίσα και περισσότερα από όσα μάζευε προ κρίσης. Το κόστος του κράτους φυσικά έχει παραμείνει το ίδιο, ενώ το ΑΕΠ έχει μειωθεί από τα €240 δισ. στα €174 δισ. σε 8 χρόνια.
Αυτό σημαίνει ότι για να δίνει ίση φορολογική απόδοση σε απόλυτα νούμερα η χώρα με 25% μικρότερο ΑΕΠ, η φορολόγηση των Ελλήνων αυξήθηκε κατά 33% στα χρόνια των μνημονίων. Αν προσθέσουμε και το 3,5% πλεόνασμα που υπέγραψε ο θίασος, τα νούμερα εκτοξεύονται. 
Με εξαίρεση το μικρό διάλειμμα πρωθυπουργίας Σαμαρά (με ΥΠΟΙΚ τον εκλεκτό του ΠΑΣΟΚ ταλαντούχο κ. Στουρνάρα) η χώρα κυβερνήθηκε από την αριστερά στα 5,5 από τα 8 χρόνια των μνημονίων.  
Όποιος δεν είναι Λωτοφάγος, θα θυμάται ότι ακόμη και στα 2,5 χρόνια της πρωθυπουργίας του Σαμαρά, οι επιλογές που εξαγρίωσαν τους πολίτες όπως η αντισυνταγματική σύλληψη ελευθέρων επαγγελματιών από την αστυνομία για χρέη καθώς και η μετονομασία του ΕΕΤΗΔΕ σε ΕΝΦΙΑ αλλά και η μονιμοποίηση του φόρου αυτού, ήταν αριστερής επινόησης και υλοποίησης των επιτελείων Στουρνάρα - Θεοχάρη - Καραβίτη, αγαπημένων παιδιών του ΠΑΣΟΚ/Ποταμιού/Κεντροαριστεράς. 
Όταν λοιπόν ακούμε τους πάσης φύσεως αριστερούς (όλου του φάσματος) να καταγγέλλουν το Νεοφιλελευθερισμό και τον Μινώταυρο[sic] για τα δεινά των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης, απευθύνονται σε μη-νοήμονες χαχόλους, και τότε όσων διαθέτουμε στοιχειώδη κρίση μας ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι λίγο, και κάτι μέσα μας σαλεύει. 
Είναι γελοίος όποιος νομίζει ότι στα οκτώ χρόνια της κρίσης η ελληνική οικονομία φιλελευθεροποιήθηκε, το επιχειρείν διευκολύνθηκε ή το τερατώδες κράτος συμμαζεύτηκε. Στην πραγματικότητα η οικονομική ελευθερία μειώθηκε στα 8 αυτά χρόνια, και με την επιβολή των capital controls ουσιαστικά μας επεβλήθη ένα ιδιότυπο ευρώ που δεν μεταφέρεται εκτός τραπεζών ή εκτός συνόρων. 
Τα μνημόνια ήταν αποτυχημένα διότι αποτέλεσαν επινόηση των αριστερών της χώρας. 
Είμαστε σε χειρότερη κατάσταση από αυτή που ξεκινήσαμε, με χρέος €300 δισ. ή 120% του ΑΕΠ του 2009 σε χρέος €346 δισ. ή το 180% του ΑΕΠ το 2018, με την υψηλότερη φορολόγηση της Ευρώπης, με τη χαμηλότερη οικονομική ελευθερία από 131 κράτη παγκοσμίως εκ των 176 που μετρώνται, με τη χαμηλότερη ανταποδοτικότητα των φόρων του ανεπτυγμένου κόσμου, με την υψηλότερη διαφθορά και γραφειοκρατία της ευρωζώνης, και με τους φοροφΑγάδες υπό την αμέριστη προστασία των κυβερνήσεων της τελευταίας οκταετίας, τουλάχιστον όλων των ΥΠΟΙΚ που πέρασαν ως σήμερα.
Η αριστερή πρόταση απέτυχε παταγωδώς να μεταρρυθμίσει την Ελλάδα. 
Ας δούμε αν η ελληνική κοινωνία έμαθε μετά από 8 χρόνια. Όπως έλεγε και ο Όργουελ, μια κυβέρνηση που κλέβει τον Πέτρο για να πληρώσει τον Παύλο μπορεί πάντα να υπολογίζει στην αμέριστη υποστήριξη του Παύλου. 
Ακόμα περισσότερο αν ο Πέτρος πάει για μπάνιο την ημέρα της κάλπης. 
Ακολουθήστε τον Άγη Βερούτη στο Facebook: https://www.facebook.com/a.veroutis, στο twitter: @Agissilaos ή στέλτε μήνυμα στο agissilaos@gmail.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)