Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

ΗΠΑ: Συστηματικά ξεχνούν το “Βόρεια” από την Μακεδονία

Image result for σκόπιαΕνώ οι ΗΠΑ υπήρξαν οι αρχιτέκτονες της Συμφωνίας των Πρεσπών, είναι οι ίδιες που δίνουν πρώτες το κακό παράδειγμα ξεχνώντας, σχεδόν, πάντα το χαρακτηριστικό “Βόρεια” από το όνομα της γείτονος, αφήνοντας νέτο σκέτο το “Μακεδονία“.
Το κακό παράδειγμα των ΗΠΑ ακολουθούν πολλοί άλλοι.
Ο κίνδυνος να ξεχαστεί οριστικά στην πράξη το “Βόρεια” από το συνθετικό όνομα είναι υπαρκτότατος.
Μπορεί η ελληνική πλευρά να πανηγυρίζει για τον γεωγραφικό προσδιορισμό «Βόρεια» μπροστά από το «Μακεδονία» που πέτυχε με τη Συμφωνία των Πρεσπών σε ό,τι αφορά την ονομασία της γείτονος, ωστόσο μετά από τόσους μήνες και τόση διεθνή αναγνώριση της σημασίας της συμφωνίας, όχι μόνο κανείς, εκτός από κυβερνητικά στελέχη, δεν έχει αποκαλέσει την ΠΓΔΜ με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», αλλά ούτε καν με το «Πρώην Γιουγκοσλαβική Μακεδονία της Δημοκρατίας».
Οι περισσότεροι αξιωματούχοι ξένων χωρών συνεχίζουν να την αποκαλούν «Μακεδονία» σκέτο. Χρησιμοποιούν δε τον όρο αυτό, και αυτό είναι πραγματικά κωμικοτραγικό, ακόμη και όταν μιλούν για την Συμφωνία των Πρεσπών.
Σαφώς και η συμφωνία ακόμη δεν έχει τεθεί επισήμως σε ισχύ, αλλά τουλάχιστον όταν κορυφαίοι αξιωματούχοι τρίτων χωρών μιλούν για αυτή καθαυτή τη συμφωνία δίνοντας συγχαρητήρια στις δύο χώρες για την επίτευξη της, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη νέα ονομασία της, σε ένδειξη αναγνώρισης της προσπάθειας και των παραχωρήσεων που έκανε η Ελλάδα.
Και αν αυτό δεν μπορεί κανείς να το απαιτήσει, τουλάχιστον μπορεί να απαιτήσει να είναι πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις τους και να μην μιλούν για συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και «Μακεδονίας».
Μετά τον Ζόραν Ζάεφ και τους Σκοπιανούς οι οποίοι συνεχώς -και προφανώς σκοπίμως– «ξεχνούν» τον επιθετικό προσδιορισμό, τραβώντας το χαλί κάτω από τα πόδια της κυβέρνησης που πασχίζει να παρουσιάσει ως εθνικά ωφέλιμη τη Συμφωνία των Πρεσπών, το επόμενο χτύπημα ήρθε από… αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι μάλιστα πανθομολογουμένως έχουν διαδραματίσει «ηγετικό ρόλο» στην επίτευξη της συμφωνίας.
Τόσο σε δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ουές Μίτσελ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον σκοπιανό ομόλογό του, Νικολά Ντιμιτρόφ, όσο και σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ γίνεται αποκλειστικά χρήση του όρου «Μακεδονία» -σε μια κίνηση που εκθέτει για ακόμη μια φορά την ελληνική κυβέρνηση.
Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα κυβερνητικά επιχειρήματα για την επιλογή η ονομασία να μην είναι αμετάφραστη, ήταν ότι το «North Macedonia» είναι πολύ εύκολο να το μάθουν και να το λένε οι ξένοι. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ μετά την επίτευξη της Συμφωνίας, κληθείς να σχολιάσει την έλλειψη από το κείμενο της λέξης «Severna» (που σημαίνει βόρεια στα σλαβικά) τόνισε ότι ο ίδιος τάχθηκε εξ αρχής κατά της επιλογής η ονομασία για τα Σκόπια να είναι αμετάφραστη. Εξηγώντας, έκανε λόγο για «μια δύσχρηστη ονομασία που δεν θα την υιοθετούσε κανείς και θα έμενε σε όλους το «Μακεδονία», ενώ τώρα θα χρησιμοποιείται το «Βόρεια Μακεδονία» στη γλώσσα κάθε χώρας».
Ωστόσο ακόμη δεν το έχουμε ακούσει, ούτε από έναν, έστω για τα μάτια του κόσμου…
Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα μετά το 13ο λεπτό:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=9&v=h_U1xLcOXiw

Ο «ηγετικός ρόλος» της Ουάσινγκτον

Μετά τη συνάντησή τους, ο αμερικανός υπουργός συνεχάρη τον Νικολά Ντιμιτρόφγια τον ρόλο του στις διαπραγματεύσεις, χαρακτηρίζοντας τον «αρχιτέκτονα της συμφωνίας», εξέφρασε την αισιοδοξία του για επιτυχή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και μετέφερε την προσδοκία του Μάικ Πομπέο να υποδεχθεί τη «Μακεδονία» στους κόλπους του ΝΑΤΟ.
Επίσης, στη σχετική ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι ο αμερικανός ΥΠΕΞ συνεχάρη τον ομόλογό του «για την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα στη «Μακεδονία» και την Ελλάδα», ενώ αμέσως παρακάτω αναφέρεται ότι η εφαρμογή της συμφωνίας «θα επιτρέψει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ ως «ΒόρειαΜακεδονία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)