Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

ΕΚΤ: Τα μετρητά, ο ασφαλέστερος τρόπος συναλλαγών.

Η εντεινόμενη κατάργηση των μετρητών σε πολλές οικονομίες της Ευρώπης αποτελεί σοβαρή απειλή για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η υπερβολική εξάρτηση από ψηφιακά συστήματα πληρωμών καθιστά μιαν οικονομία ευάλωτη στις κυβερνοεπιθέσεις. Προκειμένου να αποφευχθεί το χάος που θα επικρατούσε σε μια περίπτωση κατάρρευσης των δικτύων, το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι Αρχές είναι να διατηρήσουν στη ζωή το δοκιμασμένο σύστημα που υπάρχει σήμερα, δηλαδή τα μετρητά. Σύμφωνα με έκθεση της ΕΚΤ από τον περασμένο Οκτώβριο, που αποκαλύπτει η ιστοσελίδα Politico, αν και το 80% των συναλλαγών στην Ευρωζώνη εξακολουθεί να διενεργείται με μετρητά, σε χώρες όπως η Εσθονία, η Ολλανδία και η Φινλανδία η χρήση των μετρητών έχει υποχωρήσει κάτω από το 50%.

Στη Σουηδία (η οποία βρίσκεται εκτός Ευρωζώνης) η χρήση μετρητών σε καταστήματα έχει υποχωρήσει στο 13%, σύμφωνα με έκθεση της σουηδικής κεντρικής τράπεζας. Πάνω από τα μισά υποκαταστήματα τραπεζών στη Σουηδία δεν χειρίζονται πλέον μετρητά. «Με το ψηφιακό σύστημα είναι εύκολο σε κάποιον στη Ρωσία, στην Κίνα ή οπουδήποτε απλώς να οδηγήσει σε κατάρρευση το χρηματοπιστωτικό σύστημα», λέει ο Μπγιορν Ερικσον, επικεφαλής της ομάδας πίεσης Cash Uprising που υποστηρίζει τη χρήση μετρητών και πρώην επικεφαλής της Interpol. «Τα μετρητά μπορεί κανείς να τα κρύψει στο αυτοκίνητό του ή στην ντουλάπα του ή οπουδήποτε αλλού», προσθέτει. «Παρατηρώ ότι στη χώρα μου εντείνεται η ανησυχία για το τι πρόκειται να συμβεί όταν κάποιος αποφασίσει να κλείσει το σύστημα. Τι θα πρέπει να γίνει για να εξακολουθήσει να λειτουργεί απρόσκοπτα η κοινωνία;».

Οι κεντρικοί τραπεζίτες παρακολουθούν ανήσυχοι αυτή την εξέλιξη. «Ολοένα και περισσότερο, οι κεντρικοί τραπεζίτες επιμένουν ότι τα μετρητά θα εξακολουθήσουν να παίζουν σημαντικό ρόλο. Δεν είμαστε σε θέση να δούμε ακόμη μια κοινωνία χωρίς καθόλου μετρητά», δήλωσε πρόσφατα σε συνέδριο στις Βρυξέλλες ο Εβαλντ Νοβότνι, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας. «Αν υπάρξει πτώση του δικτύου ηλεκτροδότησης, η χρήση μετρητών θα είναι ο μοναδικός τρόπος συναλλαγής», προσθέτει. Επειτα από διάφορες, σχετικά ασήμαντες, κυβερνοεπιθέσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν φτιάξει εφεδρικά συστήματα και κάνουν προσομοιώσεις κυβερνοεπιθέσεων. Στα περισσότερα σχέδια έκτακτης ανάγκης κυριαρχεί ως λύση η χρήση μετρητών. Πέρα από την απειλή των χάκερ, οι επικριτές της χρήσης ψηφιακών μέσων πληρωμών προσθέτουν ότι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι, βασίζονται πολύ περισσότερο στη χρήση μετρητών.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)