Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Έγγραφο αποκαλύπτει πόσο υποτίμησε την πυρκαγιά στο Μάτι η Περιφέρεια

Αλέξανδρος Καλαφάτης


EUROKINISSI

Τοπική καταστροφή μικρής έντασης χαρακτήρισε η εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής κ. Ιωάννα Τσούπρα την πυρκαγιά στην ανατολική Αττική, σύμφωνα με τον τεχνικό πραγματογνώμονα κ. Ανδριανό Γκουρμπάτση.
Η υποεκτίμηση της φωτιάς από την Περιφέρεια, όπως προκύπτει από την έρευνα του νομικού και στρατηγού εν αποστρατεία του Π.Σ., αποδεικνύεται από το έγγραφο με ημερομηνία 24 Ιουλίου 2018, που αφορά στην απόφαση κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης «όλων των Δήμων της
Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου».
Ο κ. Γκουρμπάτσης εξηγεί στο «Έθνος» ότι «είναι απαράδεκτο νομικά η πυρκαγιά με το μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων στην ελληνική ιστορία, που εκ του νόμου έχει χαρακτηριστικά περιφερειακής καταστροφής μεγάλης έντασης (νόμος 3013/2002 άρθρο 2), να χαρακτηρίζεται από την περιφέρεια Αττικής ως τοπική μικρής έντασης και να εκδίδεται απόφαση κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης των Δήμων της ανατολικής Αττικής από την εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλο πολιτικής προστασίας και όχι από το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος είναι αρμόδιος εκ του νόμου. Από αυτό συνάγεται το συμπέρασμα ότι η Περιφέρεια δεν εκτίμησε ορθά την απειλή και υποεκτίμησε την κατάσταση. Πέρα από το νομικό κομμάτι, υπάρχει και θέμα ουσίας, καθώς άλλα μέτρα λαμβάνονται όταν η κήρυξη γίνεται από την Περιφέρεια και άλλα όταν λαμβάνει χώρα από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας».
Ο ορισμός του συμβάντος ως «τοπική καταστροφή μικρής έντασης» προκύπτει από την επίκληση του άρθρου 8 του Νόμου 3013/2002 στην απόφαση κήρυξης εκτάκτου ανάγκης από την Περιφέρεια. Ο κ. Γκουρμπάτσης προσθέτει ότι «αν σε αυτά συνυπολογίσει κανείς ότι το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας συνεδρίασε στις 20.30 της 23ης Ιουλίου, δηλαδή δύο ώρες αφότου η φωτιά είχε σαρώσει το Μάτι, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι κάποιοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους».
Ο τεχνικός πραγματογνώμονας, ο οποίος έχει ήδη παραδώσει στη Δικαιοσύνη πολυσέλιδη τεχνική έκθεση για τις φωτιές της ανατολικής Αττικής, θα προσθέσει τα παραπάνω στοιχεία -μαζί με άλλα που θα συγκεντρώσει το επόμενο διάστημα- στην τελική έκθεση του για τα λάθη και παραλείψεις του κρατικού μηχανισμού.
Από την πλευρά της η κ. Ιωάννα Τσούπρα όταν είχε κληθεί να καταθέσει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, που διεξάγει έρευνα για την τραγωδία στην ανατολική Αττική, επέρριψε ευθύνες στην Πυροσβεστική για την κακή ενημέρωση της Περιφέρειας. Χαρακτηριστικά είχε αναφέρει ότι δεν γνώριζε προς τα που κινείται η φωτιά και ότι έλαβε ενημέρωση για το Μάτι με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. 
(Πηγή: Το Έθνος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)