Του Ηλία Παπαγεωργιάδη*
«Έχουμε κουραστεί να μιλάμε και να μη μας ακούνε οι πολιτικοί μας. Δεν πρόκειται να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη στην Ελλάδα όταν το Κράτος παίρνει το 70 – 110% των εισοδημάτων μας. Μας παρουσιάζουν μία σειρά από νούμερα και δείκτες, αγνοώντας ότι η υπερφορολόγηση οδηγεί σε κατάρρευση χιλιάδες επιχειρήσεις. Αν ήμουν μπροστά σε κάποιον πολιτικό, θα του φώναζα αυτό που είπε και ένας Αμερικάνος: «Είναι η φορολογία, ηλίθιε! Τι δεν καταλαβαίνεις πια;»
Συναντώντας δεκάδες ανθρώπους που ενδιαφέρονται να ιδρύσουν εταιρία στη Ρουμανία, συχνά ακούμε και το παράπονό τους. Ποιος μπορεί να πει πως έχουν άδικο;
Ρουμανία και Ελλάδα. Πριν και μετά τα μνημόνια
- Η Ρουμανία υπέγραψε το μνημόνιό της με το ΔΝΤ και τους διεθνείς πιστωτές το 2009. Εκείνη τη χρονιά:
- Η Ρουμανία είχε το μισό ΑΕΠ της Ελλάδας
- Τα φορολογικά της έσοδα ήταν λιγότερα από το 40% των ελληνικών
- Η ανεργία της ήταν μεγαλύτερη της ελληνικής
- Η πτώση στις τιμές των ακινήτων σε σχέση με το 2008 μεγάλη και βίαιη
- Οι εξαγωγές της ήταν περίπου διπλάσιες από τις ελληνικές
- Οι επενδύσεις στην οικονομία ήταν εκείνη τη χρονιά μικρότερες από τις αντίστοιχες ελληνικές
- Το ΑΕΠ της Γεωργίας ήταν στη Ρουμανία περίπου 1,5 φορά μεγαλύτερο του ελληνικού
Το 2012 η χώρα βγήκε από το μνημόνιο, μετά υπέγραψε «προληπτική γραμμή» και στη συνέχεια τον Φεβρουάριο του 2016 αποπλήρωσε και το τελευταίο υπόλοιπο του δανείου του 2009. Έκτοτε δανείζεται με όρους αγοράς. Μοναδική της υποχρέωση να τηρεί έλλειμμα ως 3% του ΑΕΠ.
Η Ελλάδα υπέγραψε άλλα 2 μνημόνια και το 2018 ξαναβγαίνει στις αγορές ουσιαστικά αποκλεισμένη από αυτές, έχοντας υποχρέωση δημιουργίας εξωφρενικών – κατά πολλούς - πρωτογενών πλεονασμάτων.
Που βρίσκονται οι δύο χώρες σήμερα, μόλις 9 χρόνια μετά;
- Η Ρουμανία το 2018 θα έχει ΑΕΠ περίπου 10% μεγαλύτερο από το ελληνικό (!)
- Τα φορολογικά της έσοδα της Ρουμανίας είναι ίσα ή μεγαλύτερα των ελληνικών
- Η ανεργία στη Ρουμανία είναι ουσιαστικά μηδενική... στα χαρτιά περί το 4% και στις μεγάλες πόλεις 0 – 1%
- Οι τιμές των ακινήτων έχουν ανακάμψει με υγεία
- Οι εξαγωγές της είναι 2,5 φορές μεγαλύτερες από αυτές του 2009 και περίπου 3 φορές μεγαλύτερες από τις ελληνικές (χωρίς πετρελαιοειδή)
- Οι επενδύσεις στην οικονομία είναι πολλαπλάσιες των ελληνικών
- Η ρουμανική οικονομία είναι περισσότερο μεταρυθμισμένη σε σχέση με την ελληνική
- Το ΑΕΠ της Γεωργίας είναι στη Ρουμανία περίπου 5 φορές μεγαλύτερο του ελληνικού
- Το κατά κεφαλή εισόδημα παρουσιάζει στη Ρουμανία τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις. Στις μεγάλες πόλεις το διαθέσιμο εισόδημα είναι μεγαλύτερο από το ελληνικό
- Τα νεόκτιστα διαμερίσματα στις περισσότερες ρουμανικές πόλεις πωλούνται από τα σχέδια
Πιο έξυπνοι οι Ρουμάνοι; Πιο μάγκες; Κατάφεραν και... κορόιδεψαν τους ξένους; Όχι, αποδέχτηκαν ότι ο ήλιος βγαίνει από την ανατολή, η ημέρα έχει 24 ώρες και η οικονομία στηρίζεται στον ιδιωτικό τομέα.
Το μυστικό της Ρουμανίας για γρήγορη έξοδο από τα μνημόνια:
- Μείωσε ΜΙΑ ΦΟΡΑ 25% όλους τους μισθους και συντάξεις
- Αύξησε ΜΙΑ ΦΟΡΑ τον ΦΠΑ στο 24% (και σε μερικά χρόνια τον έριξε ξανά)
- Απέλυσε περίπου 100.000 δημοσίους υπαλλήλους, με ΑΣΕΠ απόλυσης
- Προχώρησε σε σειρά μεταρρυθμίσεων
- Δεν ακούμπησε τη φορολογία των επιχειρήσεων! Παραμένει 16% επί των κερδών, σταθερή από τον Ιανουάριο του 2005
- Έδωσε ακόμη περισσότερα κίνητρα στις μικρές εταιρίες να είναι απολύτως νόμιμες. Η φορολογία 1 – 3% επί του τζίρου για τις μικροεταιρίες (που ισχύει από το 2009) επεκτάθηκε από τζίρο 70.000 Ευρώ σε τζίρο 1.000.000 Ευρώ. Ναι, μία εταιρία με τζίρο 900.000 και έναν υπάλληλο, πληρώνει εφορία 9.000 Ευρώ. Τίποτε άλλο.
- Εστιατόρια, καφέ κλπ πληρώνουν ακόμη μικρότερο φόρο
- Απέφυγε σειρά μικρότερων φορολογιών: Στη Ρουμανία δεν καταλαβαίνουν τι τους λες αν τους μιλήσεις για προκαταβολή φόρου. Γελάνε αν προσπαθήσεις να τους εξηγήσεις τι σημαίνει «έκτακτη εισφορά», εισφορά αλληλεγγύης, ΓΕΜΗ κλπ.
- Απέφυγε την υποχρεωτική ασφάλιση των μετόχων μίας εταιρίας. Αν θέλει κάποιος, προσλαμβάνεται ως υπάλληλος και πληρώνει ΙΚΑ
- Μείωσε τον ΦΠΑ από το 24% στο 9% το 2015 για τα τρόφιμα και σταδιακά το επεξέτεινε σε όλη την αλυσίδα της γεωργικής παραγωγής (φυτοφάρμακα, τρακτέρ κλπ).
- Έκανε εξαιρετικά ευέλικτη την αγορά εργασίας. Μαζί με τη χαμηλή φορολογία, αυτό συνετέλεσε στη ραγδαία μείωση της ανεργίας.
- Έφτιαξε πλήρες πακέτο στήριξης της οικοδομής, από εγγυήσεις για αγορά φθηνών διαμερισμάτων για όποιον δεν έχει σπίτι, μέχρι νέο πλαίσιο αδειοδότησης κλπ
3 μνημόνια μετά... η άρνηση της πραγματικότητας συνεχίζει να κυριαρχεί στην πλειοψηφία του πολιτικού προσωπικού...
Αυτά τα έκανε η Ρουμανία και κατάφερε την εξαετία 2012 – 2018 ως σήμερα να έχει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στον κόσμο μετά την Κίνα. Εκατομμύρια πολίτες της άλλαξαν τη ζωή τους και γλύτωσαν από τη φτώχεια. (Ακόμη και τα λάθη της σημερινής κυβέρνησης με τις μεγάλες αυξήσεις μισθών κλπ χρηματοδοτούνται από τους φόρους και τα μεγάλα εισοδήματα που δηλώνουν οι εταιρίες).
Δυστυχώς στην Ελλάδα συνεχίζουμε να συζητάμε για το πώς θα μοιράσουμε την πίτα που συνέχεια συρρικνώνεται και όχι για το πώς θα δημιουργήσουμε νέο πλούτο για τους πολίτες. Η πλειοψηφία του πολιτικού μας προσωπικού αρνείται να αποδεχτεί τα αυτονόητα και συνεχίζει να ψεύδεται προς τους πολίτες, υποσχόμενη λεφτά από την υπερφορολόγηση όσων αντέχουν ακόμη. Ο χρόνος όμως έχει τελειώσει. Τα «καθρεφτάκια» των δώρων από δανεικά δεν βοηθούν.
«Είναι η φορολογία, ηλίθιε», φωνάζει ο κόσμος. Ακούει κανείς;
* Ο κ. Ηλίας Π. Παπαγεωργιάδης είναι διευθύνων σύμβουλος της MORE στη Ρουμανία, Πρόεδρος του Ρουμανικού Συνδέσμου Βιομάζας και Βιοαερίου (ARBIO), εκλεγμένο μέλος του δ.σ. του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιομάζας (AEBIOM) και Αντιπρόεδρος της Αγροτικής Ομοσπονδίας ProAgro (Ρουμανική ΠΑΣΕΓΕΣ).
liberal.gr
liberal.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)