Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Βίντεο των «Financial Times» αποδομεί το κυβερνητικό παραμύθι για την Έξοδο από τα Μνημόνια

Βίντεο των «Financial Times» αποδομεί το κυβερνητικό παραμύθι για την Έξοδο από τα ΜνημόνιαΈνα βίντεο που «γκρεμίζει» τα κυβερνητικά αφηγήματα για την «Έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια», απεικονίζοντας μέσα από γραφήματα, στοιχεία και αριθμούς την τραγική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, δημοσιεύουν σήμερα οι Financial Times.
Το βίντεο παραθέτει τα δραματικά στοιχεία της ανεργίας στην Ελλάδα, την εφιαλτική κατάσταση με τα κόκκινα δάνεια αλλά και το τραγικό επίπεδο στο χώρο των ακινήτων.Οι FT στο άρθρο που συνοδεύει το βίντεο αναφέρουν ότι «Το τέλος του προγράμματος δεν σημαίνει και το τέλος των δεσμεύσεων της Ελλάδας στους διεθνείς πιστωτές», αναφέρουν οι FT. Μία από τις πιο σημαντικές είναι ότι η χώρα, σε αντάλλαγμα για τη συμφωνία στο χρέος του περασμένου Ιουνίου, θα πρέπει να διατηρεί πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022.
Αποτυχία σημαίνει ότι υπάρχει ο κίνδυνος να αποσυρθεί ένα μέρος της στήριξης. Το δημοσίευμα μεταφέρει επίσης δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου για αλλαγές στο μίγμα πολιτικής με "δημοσιονομικά συνετά" μέτρα τόνωσης της οικονομίας.
Η χώρα "είναι σε μια ευχάριστη θέση καθώς μπορούμε ταυτόχρονα να πετυχαίνουμε τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα και σταδιακά να αλλάξουμε το μίγμα της δημοσιονομικής πολιτικής σε μια πιο φιλική προς την ανάπτυξη κατεύθυνση", δηλώνει.
Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι σύμφωνα με το ΔΝΤ το ΑΕΠ το 2023 θα είναι ακόμα 17% χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2007.
Αντίθετα η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν αναπληρώσει τη χαμένη οικονομική παραγωγή. Οι τιμές των ακινήτων κατά μέσο όρο 42% κάτω σε σχέση με μια δεκαετία πριν.
Παράλληλα, ωστόσο, οι ξένες επενδύσεις, κυρίως και στα ακίνητα έχουν αυξηθεί κατά 34% από το 2014.
Την περίοδο 14-16 μπήκαν 850 εκ. ευρώ στις αγορές ακινήτων. Πρόκληση ωστόσο παραμένουν τα κόκκινα δάνεια, που είναι σχεδόν το μισό όλων των δανείων στη χώρα.
Το επίπεδό τους είναι οκταπλάσιο του επιπέδου τους προ κρίσης. Η ανεργία είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με την εποχή πριν από την κρίση.
Αν και δημιουργήθηκαν 300.000 θέσεις εργασίας από τον Μάρτιο του 2015 πολλές είναι προσωρινής ή μερικής απασχόλησης, ενώ οι μισθοί είναι 22% κάτω σε σχέση με το 2009.
Το 2007 οι Έλληνες ήταν πιο εύποροι κατά 21% από τους Πορτογάλους, κατά 71% από τους Πολωνούς και σχεδόν με το ίδιο κατά κεφαλήν εισόδημα με τους Ισπανούς.
Σήμερα είναι σχεδόν 9% φτωχότεροι από Πορτογάλους και Πολωνούς, ενώ οι Ισπανοί είναι σχεδόν 40% πλουσιότεροι. Η Ελλάδα είναι πλέον η τέταρτη πιο φτωχή χώρα της ΕΕ μετά τις Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)