Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Το κοινωνικό κράτος και άλλα παραμύθια



Τι κρίμα που οι ξένοι μετράνε τα πράγματα και έτσι το ένα μετά το άλλο ξεφουσκώνουν όλα τα ντόπια παραμύθια. Στην Ελλάδα λοιπόν δεν έχουμε κοινωνικό κράτος αλλά είμαστε και εδώ ο πάτος της Ευρώπης. Και πριν κάποιος κρατικοδίαιτος ισχυριστεί ότι φταίει το μνημόνιο, ήμασταν ο πάτος της Ευρώπης και το 2008 όταν το δανεικό χρήμα έτρεχε σαν ποτάμι[1].


Αντ’ αυτού εδώ έχουμε πελατειακό κράτος. Ένα κράτος που μοιράζει προνόμια στους κρατικοδίαιτους που εμπορεύονται την ψήφο τους. Που σήμερα ΝΔ και Σύριζα ανταγωνίζονται για ποιο θα το διαφυλάξει καλλίτερα. Η υπόλοιπη κοινωνία δεν μετράει.
Εξάλλου πως θα ήταν δυνατό να έχουμε κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα; 
Εδώ εντός βαθιάς οικονομικής κρίσης που προκάλεσε το πελατειακό σύστημα αυξήθηκαν σημαντικά οι φόροι[2] για να μπορεί να διατηρηθεί ο μακράν λιγότερο αποτελεσματικός δημόσιος τομέας της Ευρώπης[3]. 
Και για να διατηρηθεί η υψηλότερη συνταξιοδοτική δαπάνη της Ευρώπης: 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ πάνω από άλλα ευρωπαϊκά κράτη με οικονομία παραπλήσια της δικής μας[4], με εκατοντάδες χιλιάδες πρόωρους συνταξιούχους και κερδίζουν πολύ περισσότερο απ' ότι ο μέσος εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα που έχει και οικογένεια να θρέψει.
 Από το 2000 μέχρι σήμερα ο φορολογούμενος έχει φορτωθεί 200 δις (250 με τους τόκους) συν τοις άλλοις για να επιδοτήσει μια "αξιοπρεπή ζωή" για τα 55χρονα γεροντάκια μας, τα περισσότερα πρώην δημόσιοι υπάλληλοι[5]. 
Αν δεν είχαμε αυτό το καθεστώς τζάμπα χρήματος για τους συνταξιούχους όχι μόνο θα είχαμε γλυτώσει την κρίση αλλά πιθανώς θα είχαμε τόσο μεγάλη ανάπτυξη που ίσως οι συντάξεις που θα μπορούσε να πληρώσει η οικονομία θα ήταν υψηλές ούτως ή άλλως.
Όμως για αυτονόητες και βασικές δημόσιες υπηρεσίες όπως υγεία και παιδεία ο ιδιώτης πρέπει να βάζει βαθιά την χέρι στην τσέπη. Από την άλλη παρατηρείστε τον πίνακα ποια ευρωπαϊκά κράτη έχουν τους υψηλότερους δείκτες κοινωνικού κράτους. Είναι εκείνα που οι ντόπιοι υπερασπιστές του κρατισμού ονομάζουν "νεοφιλελεύθερα".
 Όπως ο Παυλόπουλος που ως υπουργός εσωτερικών βόλεψε εκατοντάδες χιλιάδες στο δημόσιο, ή όπως ο Βενιζέλος που παραβιάζοντας το μνημόνιο πενταπλασίασε τον φόρο στην ακίνητη περιουσία - για να έρθει μετά ο Σαμαράς ξαναπαραβιάζοντας το μνημόνιο να τον μονιμοποιήσει μέσω του ΕΝΦΙΑ. Και γιατί; Διότι έτσι συνέφερε το πελατειακό κατεστημένο που λυμαίνεται την χώρα[6].
Δεν πειράζει. Τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δεν είναι στραβός ο γιαλός βεβαίως υπάρχουν, αλλά το ελληνικό μιντικακό κατεστημένο στο επίκεντρο του πελατειακού/διαπλεκόμενου συστήματος τα αποκρύπτει. Και έτσι μετά από 10 χρόνια κρίσης συνεχίζει να παραπληροφορεί σε τέτοιο βαθμό τον ελληνικό λαό που η μεγάλη πλειοψηφία ετοιμάζεται να ξαναψηφίσει μέχρι το μεδούλι πελατειακά κόμματα όπως ΝΔ και Σύριζα.
Το κακό είναι ότι στην σημερινή παγκοσμιοποιημένη οικονομία το ελληνικό πελατειακό σύστημα (που εντός κρίσης όχι μόνο συντηρήθηκε αλλά αυξήθηκε [7]) δεν είναι βιώσιμο. Οπότε τα χειρότερα έπονται. Ιδίως τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια και άρα πλέον δεν υπάρχει εγγύηση χρηματοδότησης της ελληνικής κυβέρνησης.
Σημειώσεις:
[1] Εδώ στην σελίδα 7 η πηγή του πίνακα με τον δείκτη κοινωνικού κράτους https://www.social-inclusion-monitor.eu/…/social-justice-i…/
[2] Δείτε εδώ πόσο δυνατή είναι η σχέση μεταξύ υψηλής φορολογίας και χαμηλής ανάπτυξης, και πως η Ελλάδα εν σχέσει με την οικονομία της έχει την υψηλότερη φορολογία της Ευρώπηςhttps://www.facebook.com/antiantimnimonio/photos/2327161693976001/
[3] Δείτε εδώ τον συγκριτικό πίνακα https://www.facebook.com/antiantimnimonio/photos/1927462567279251/
[4] Δείτε εδώ τους αριθμούς για το συνταξιοδοτικό καθώς μια πρόταση λύσηςhttps://www.facebook.com/notes/1933003290058512/
[5] Εδώ οι λεπτομερείς αριθμοί για τα τεράστια ποσά με τα οποία οι υπόλοιποι επιδοτούμε τα ταμεία. Αυτό πέραν των λεγόμενων φόρων υπέρ τρίτων – που είναι μια ελληνική πατέντα για άλλου είδους επιδότησης των ταμείων https://www.facebook.com/antiantimnimonio/photos/2148982608460578/
[6] Εδώ τα δεδομένα για την εντός κρίσης πιο εθνικά αυτοκαταστροφική πολιτική απόφαση των κυβερνήσεων που εμείς ψηφίζουμε https://www.facebook.com/notes/2116390188386487/
[7] Σήμερα είμαστε το πιο κρατικοδίαιτο κράτος του ευρωπαϊκού Νότου, όταν πριν λίγα χρόνια με εξαίρεση την Κύπρο ήμασταν το λιγότερο κρατικοδίαιτο https://www.facebook.com/antiantimnimonio/photos/2007129972645843/
Διανέλος Γεωργούδης, μέλος της Εθνικής Επιτροπής της Δημιουργίας, ξανά!
blog: http://www.mnimonio.info
προσωπική σελίδα: http://bit.ly/fb-Dianelos


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)