Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2017

Πολάκης: Αντίστοιχο της Siemens το θέμα Novartis - 4 δισ. το μαύρο χρήμα
Η κατάσταση στο ΕΣΥ, το σκάνδαλο Novartis και το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι μεταξύ άλλων, τα θέματα στα οποία απάντησε σε συνέντευξη που παραχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

«Φυσικά και υπάρχουν προβλήματα στον χώρο της Υγείας, η εμπιστοσύνη όμως των πολιτών δεν έχει κλονιστεί απέναντι στο ΕΣΥ» δηλώνει ο Παύλος Πολάκης και συνεχίζει:
«Είναι προφανές ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το σύνολο, είμαστε όμως ικανοποιημένοι από το ότι ισορροπήσαμε ένα σύστημα που κινδύνευε να καταρρεύσει… Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε οριζόντια περικοπή δαπανών βάσει των μνημονιακών συμφωνιών, η οποία βέβαια δεν ακούμπησε ούτε μία τρίχα απ΄ όλο το σύστημα, που γέννησε υπερτιμολόγηση, διαπλοκή και διαφθορά στον

χώρο της Υγείας, και οδήγησε σε ακραίες καταστάσεις. Στην έλλειψη φαρμάκων, βασικών υλικών, στη δυσλειτουργία υπηρεσιών και όλου του συστήματος της δημόσιας περίθαλψης. Επίσης, υπήρξε μαζική έξοδος ανθρώπινου δυναμικού, λόγω των αλλαγών στο συνταξιοδοτικό και ταυτόχρονα η πρακτικά- απόλυση 2.500 γιατρών από την πρωτοβάθμια περίθαλψη, επί  Αδ. Γεωργιάδη, που ουσιαστικά οδήγησε σε κατάρρευση του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας. Την ίδια στιγμή υπήρχε μια κατάσταση εκτίναξης δαπανών, και εδώ είναι το παράλογο, σε όλες τις υποστηρικτικές υπηρεσίες των νοσοκομείων.
Η διαφορά της δαπάνης με ό,τι είχε υπογράψει η ΝΔ με αυτό που εμείς διαπραγματευθήκαμε είναι κοντά στο 1 δισ. ευρώ παραπάνω χρήματα στα δημόσια νοσοκομεία. Εάν δεν κάνεις την πολιτική επιλογή να δώσεις χρήματα σε ένα σύστημα που καταρρέει δεν κάνεις τίποτα. Πρώτα ανατάσσεις και μετά αρχίζεις να ελέγχεις για να κάνεις τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων που υπάρχουν.
Φέτος, για πρώτη φορά, πολλά νοσοκομεία θα κλείσουν τη χρονιά χωρίς να δημιουργήσουν καινούργια χρέη..»

Σκάνδαλο Novartis
«Μιλάμε για πάνω από  4 δισ. ευρώ "μαύρο" χρήμα. Ευθύνες  ποινικές, πολιτικές, διαχειριστικές θα βγουν και από αυτή την υπόθεση, σε σχέση με το πώς διαχειρίστηκε και η πολιτική  ηγεσία και ο διοικητικός μηχανισμός και γιατροί ένα  συγκεκριμένο τμήμα φαρμακευτικής δαπάνης και πώς κατάφερε μία εταιρεία να διαδώσει φάρμακα, παραβαίνοντας και πρωτόκολλα και καλές πρακτικές. Υπάρχουν άνθρωποι που έχωσαν βαθιά τα χέρια τους στο μέλι».

ΚΕΕΛΠΝΟ
«Η υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση, δυστυχώς πάει με τους ρυθμούς της ελληνικής Δικαιοσύνης. Βέβαια έχουν ανακαλυφθεί πολλά πράγματα και έχουν βγει στη φόρα και αυτός είναι ένας λόγος που δεχόμαστε επίθεση, καθώς, κόψαμε μία δαπάνη που κυμαινόταν από 6 έως 20 εκατ. ευρώ τον χρόνο για διαφημίσεις. Βέβαια αν τη διατηρούσαμε θα μας λιβάνιζαν. Οι προηγούμενοι ξέσκιζαν την κοινωνία και τους λιβανίζουν, εμείς φτιάχνουμε τα πράγματα και μας βρίζουν. Ποιοι λιβανίζουν όμως και ποιοι μας βρίζουν, είναι οι ίδιοι άνθρωποι, οι οποίοι μόνο από το ΚΕΕΛΠΝΟ  έπαιρναν, από 6 έως 20 εκατ. Είναι και άλλα, μιλάω για το 2014 που δόθηκαν 6,5 εκατ. με βάση την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου. Η έρευνα είναι σε εξέλιξη και τα έγγραφα που πρέπει να ελεγχθούν είναι δύο κοντέινερ»κατέληξε ο Π. Πολάκης.


tvxs.gr