Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

«Βύσματα» του ΣΥΡΙΖΑ πήραν εφάπαξ κατά προτεραιότητα από 50000 δικαιούχους που περιμένουν τη σειρά τους!

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε το σημερινό δημοσίευμα του Πρώτου ΘΕΜΑτος για την υπερπήδηση της επετηρίδας ως προς τις απονομές εφάπαξ και την κατ” εξαίρεση χορήγηση αυτού σε 243 συνταξιούχους που είχαν καταθέσει τα χαρτιά τους απο το 2015 έως το 2016, πολυ δηλαδή νωρίτερα απο χιλιάδες άλλους δικαιούχους που περιμένουν δυο, τρία ή και τέσσερα χρονια. Πρόκειται για συνταξιούχους που με απόφαση της διοίκησης του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων στις 13/12/2016 έλαβαν τα εφάπαξ τους, ενώ αντίστοιχα χωρίς καμία απονομή περιμένουν άνω των 50.000 δικαιούχων.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως αίσθηση εχει προκαλέσει το γεγονός πως στις συγκεκριμένες περιπτώσεις υπάρχουν σαφώς δικαιούχοι που αντιμετωπίζουν
προβλήματα υγείας άρα μπορούν να ζητήσουν εξαίρεση, ομως πληροφορίες μιλούν και για περιπτώσεις που χρήζουν διερεύνησης και που ενδεχομένως δεν έπρεπε να λάβουν με προτεραιότητα τα λεφτά αυτά.
Το Πρώτο ΘΕΜΑ ήδη έχει παρουσιάσει μερικές «περίεργες» τουλάχιστον περιπτώσεις που οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να ψάξουν, ενώ και φορείς των ίδιων των συνταξιούχων μίλησαν για απαράδεκτα φαινόμενα που αδικούν όσους περιμένουν για χρονια τα λεφτά αυτα έχοντας επίσης σοβαρά προβλήματα υγείας. Επίσης αίσθηση εχει προκαλέσει το γεγονός πως μόλις ελάχιστοι δικαιούχοι ενημερώθηκαν κσι κατέθεσαν τα χαρτιά τους για να λάβουν νωρίτερα απο το προβλεπόμενο τς εφάπαξ τους, με τους περισσότερους συνταξιούχους να μην εχουν μάθει αυτές τις διαδικασίες εξπρές.

Γιάννης Βρούτσης: Αναγκαίο το κομματικό διαβατήριο του ΣΥΡΙΖΑ
Με το θέμα ασχολήθηκε ο τέως υπουργός Εργασίας και βουλευτής της ΝΔ στις Κυκλάδες Γιάννης Βρούτσης, πιο συγκεκριμένα τόνισε :
Η βαριά εκτεθειμένη, πολιτικά και ηθικά -μετά τις σημερινές αποκαλύψεις- κυβέρνηση, καλείται να απολογηθεί απέναντι στους 55.000 δικαιούχους εφάπαξ. Τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, με φακέλους χωρίς δικαιολογητικά, αναδεικνύουν το βαθιά διαβρωμένο, πελατειακό, κράτος, που χτίζει εδώ και δυο χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από σήμερα, οι δεκάδες χιλιάδες δικαιούχοι εφάπαξ γνωρίζουν, ότι για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός τους, το μόνο που χρειάζεται είναι κομματικό διαβατήριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο, με την αόριστη, ατελή και ασαφή διάταξη του άρθρου 35 παρ. 10 του Ν. 4387/2016, ο ΣΥΡΙΖΑ «έσπασε» τον κανόνα της χρονικής προτεραιότητας στην καταβολή των εφάπαξ παροχών, ανοίγοντας το δρόμο σε ρουσφετολογικές πρακτικές, καταστρατηγώντας το πνεύμα του νόμου και προκαλώντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα.
Υπενθυμίζεται, ότι τα έτη 2011 – 2014 χορηγήθηκε αριθμός – ρεκόρ εφάπαξ παροχών, ύψους 3,1 δισ. ευρώ, καθώς 96.760 συνταξιούχοι πήραν το εφάπαξ τους, με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες»

Το υπουργείο Εργασίας
Με τη σειρά της η κυβέρνηση προφανώς ευρισκόμενη σε αμηχανία δεν απάντησε επί της συγκεκριμένης αποκάλυψης περιοριζόμενη να μιλήσει με τη γνωστή μέθοδο των non papers και με γενικόλογες επισημάνσεις. Συγκεκριμένα τονίστηκε πως:
-Με το νόμο 4387/16 επανήλθε το κοινωνικά δίκαιο μέτρο της κατ” εξαίρεση επίσπευσης απονομής εφάπαξ, που προβλέπει ότι ένας δικαιούχος μπορεί να αιτηθεί παράκαμψης της σειράς προτεραιότητας, εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι (άτομα με αναπηρία, άτομα με χρόνιες παθήσεις, γονείς και νόμιμοι κηδεμόνες που προστατεύουν άτομα με αναπηρία), οι οποίοι εξετάζονται από αρμόδια επιτροπή.
Καλό θα είναι, όσοι υιοθετούν με μεγάλη ευκολία πηχυαίους τίτλους περί »ρουσφετιών», να μην συγχέουν τα δικά τους πεπραγμένα δεκαετιών με την παρούσα κυβέρνηση.
Υπενθυμίζουμε τα εξής:
– Από τις 31/8/2013 έως τις 31/6/2016 η διαδικασία απονομής εφάπαξ είχε διακοπεί. Ο λόγος είναι ότι ο μαθηματικός τύπος που είχε επιλεγεί από την κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ οδηγούσε σε εφάπαξ ύψους 5-10.000 ευρώ για τους δικαιούχους.
– Η παρούσα κυβέρνηση αποφάσισε την εφαρμογή ενός νέου μαθηματικού τύπου, με αποτέλεσμα η εφάπαξ παροχή να ανέρχεται σε 23.700 ευρώ κατά μέσο όρο.
– Από την 1/7/2016 έως τις 31/12/2016 έχουν απονεμηθεί 14.374 εφάπαξ. Επομένως, το δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος που αναφέρει ότι » επί δύο χρόνια με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ οι χορηγήσεις έχουν παγώσει» είναι καταφανώς ψευδές.
– Έως τον Ιούνιο 2017 θα έχει χορηγηθεί το σύνολο των εφάπαξ βοηθημάτων, που υπολογίζονται σε 24.500 κατά προσέγγιση.
Συμπερασματικά, η κυβέρνηση έρχεται να δώσει οριστικά λύση σε ένα πρόβλημα που ταλαιπώρησε δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους επί σειρά ετών. Αυτό προκαλεί δυσανεξία στην αντιπολίτευση και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που την στηρίζουν».

Παραμένουν τα ερωτήματα
Το ερώτημα όμως παραμένει: συνέτρεχαν όντως οι ειδικοί λόγοι για να εξαιρεθούν αυτα τα 243 άτομα οταν ακόμα και καρκινοπαθείς δικαιούχοι περιμένουν τόσα χρονια τη σειρά τους;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)