Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Αποκαλύπτεται το σκάνδαλο για τα NH-90! Σφίγγει ο κλοιός για τον Παπαντωνίου.

Ασκήθηκαν διώξεις από την εισαγγελία διαφθοράς κατά Λιακουνάκου, Τραυλού ενώ θα ζητηθεί η διερεύνηση του Γιάννου Παπαντωνίου. Όσοι ευαγγελίζονται την παραγραφή, ας θυμηθούν την ύπαρξη του λογαριασμού στην λίστα Λαγκάρντ που καθιστά το αδίκημα συνεχές για τα πολιτικά πρόσωπα. Ότι ακριβώς έκανε ο Καμμένος και για τον Τσοχατζόπουλο.
 
Να θυμηθούμε τις λυσσαλέες επιθέσεις των σεσημασμένων νταβατζήδων κατά του Πάνου Καμμένου όταν αναφερόταν (και) σε αυτό το σκάνδαλο. Η δικαιοσύνη οφείλει να διερευνήσει ΠΟΙΟΙ εμπλέκονται από τα ΜΜ»Ε», τους μεγαλοδημοσιογράφους και εκδότες που είχαν μετατραπεί σε κονσομασιόν οπλάδων.
 
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΡΑΚΑΤΩ
Του Παναγιώτη Στάθη

Νέα ποινική δίωξη για υπόθεση εξοπλιστικών προγραμμάτων ασκήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς κατά του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου ο οποίος κατηγορείται ήδη για «μίζα» περίπου δύο εκατ. ευρώ στην υπόθεση των ιπτάμενων ραντάρ. Ο επιχειρηματίας προφυλακίστηκε τον Οκτώβριο του 2015, αλλά αποφυλακίστηκε με «βραχιολάκι» (ένας από τους πρώτους κρατούμενους που έκανε χρήση του μέτρου) τον Απρίλιο του 2016.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μέσω offshore εταιρείας (Ιντεράξιον), η οποία -κατ’ ομολογία του- του ανήκει, φέρεται να διακίνησε «μίζα» ύψους περίπου δύο εκατ. ευρώ με τελικούς αποδέκτες τους Άκη Τσοχατζόπουλο και Γιάννη Σμπώκο.
Ο ίδιος αρνείται την κατηγορία.
Νέος φάκελος με ζημιά τουλάχιστον 11,7 εκατ. ευρώ
Η νέα δίωξη αφορά την προμήθεια 20 μεταφορικών ελικοπτέρων τύπου ΝΗ90 από την Κοινοπραξία ΝΗ Industries για τον ελληνικό στρατό. Η δίωξη που ασκήθηκε μετά την έρευνα που διενεργήθηκε με παραγγελία της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ραίκου στρέφεται κατά του πρώην γραμματέα αμυντικών επενδύσεων του ΥΕΘΑ, Σπύρου Τραυλού και μελών της Επιτροπής Διαπραγματεύσεων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων και αφορά στο κακούργημα της απιστίας σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου. Για ηθική αυτουργία στην απιστία ασκήθηκε δίωξη σε βάρος του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου, προέδρου της εταιρείας SONAK και του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Ηλία Αρκουμανέα. Αντίγραφα της δικογραφίας υποβλήθηκαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου να διαβιβαστούν στη Βουλή για να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του τότε υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, αλλά αυτές – αν υφίστανται – έχουν υποπέσει, ελέω του νόμου περί ευθύνης υπουργών, σε παραγραφή.
Τα αντισταθμιστικά
Η εισαγγελία έκανε έρευνα με τη συνδρομή ειδικού επιστημονικού προσωπικού με βάση τα στοιχεία της επίμαχης σύμβασης που έστειλε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Από αυτή φέρονται να εντοπίστηκαν όροι που ήταν σε βάρος του δημοσίου καθώς μείωναν τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που θα έπρεπε η προμηθεύτρια να δώσει στο δημόσιο. Στην πραγματικότητα η ονομαστική αξία των εκτελεσθέντων από την SONAK αντισταθμιστικών ωφελημάτων δεν υπερέβαινε στην καλύτερη περίπτωση τα 6 εκατ. ευρώ και η εταιρεία απαλλάχθηκε από την υποχρέωση παροχής αντισταθμιστικών ονομαστικής αξίας 11,7 εκατ. ευρώ. Επίσης, ενώ η σύμβαση προέβλεπε αναπροσαρμογή ανά τετραετία, εν προκειμένω η αναπροσαρμογή έγινε το δέκατο έτος της ισχύος της, με αποτέλεσμα τα αντισταθμιστικά να μειωθούν τουλάχιστον κατά 4,7 εκατ. ευρώ. Ένα από τα προγράμματα που είχε ανατεθεί στην εταιρεία συμφερόντων Λιακουνάκου προέβλεπε την ανάπτυξη αυτοματοποιημένου συστήματος συντονισμού πυρών υποστήριξης για τον ελληνικό στρατό. Σε αυτό, αν και αποδόθηκε ο υψηλότερος δυνατός συντελεστής, η ανάπτυξή του καθυστέρησε πέραν της δεκαετίας με αποτέλεσμα να μη δικαιολογείται ο χαρακτηρισμός του ως υψηλού ενδιαφέροντος.
Την έρευνα ανέλαβαν οι ανακριτές κατά της Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και Γιώργος Ευαγγέλου.

http://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)