Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Βόμβα προερχόμενη από ΗΠΑ: Το Ευρώ μπορεί να καταρρεύσει το 2017


βόμβαΗ συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ έχει πεθάνει.
Ο Ted Malloch, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στο Henley Business School και επικεφαλής των Global Fiduciary Governance και Roosevelt Group, φημολογούμενος ως νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ΕΕ, μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC τόνισε ότι το ευρώ βρίσκεται σε απαξίωση και θα μπορούσε να καταρρεύσει στο ερχόμενο έτος έως και τους επόμενους 18 μήνες.
Να σημειώσουμε ότι την εκτίμηση αυτή για διαφορετικούς λόγους έχει κάνει εδώ και καιρό και πρόσφατα σε αλλεπάλληλεςε συνεντεύξεις του και ο Παν. Λαφαζάνης, τονίζοντας ότι πιθανόν το 2017 να είναι χρονιά διάλυσης της ευρωζώνης και ασύντακτης χρεοκοπίας της χώρας μας, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα να προωθήσει ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα εξόδου από το ευρώ, ριζοσπαστικό πρόγραμμα που θα μπορεί να εγγυηθεί μια νέα πορεία ανασυγκρότησης, διεξόδου, ανάπτυξης και προοπτικής για την Ελλάδα σε όφελος του λαού και των εργαζομένων.
Ο Ted Malloch εξηγεί με τη συνέντευξή του ότι η υπάρχουσα συμφωνία
ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε. (υπό το όνομα Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων – TTIP) έχει πεθάνει.
Επίσης αμφισβήτησε το μέλλον του ενιαίου νομίσματος.
«Το μόνο πράγμα που θα έκανα για το 2017 είναι να μειώσω τη διάρκεια ζωής του ευρώ» είπε ο κ. Malloch.
«Νομίζω οτι είναι ένα νόμισμά που δεν είναι μόνο σε απαξίωση, αλλά έχει και ένα πραγματικό πρόβλημα που θα μπορούσε να καταρρεύσει στο ερχόμενο έτος έως και τους επόμενους 18 μήνες.
Δεν είμαι το μόνο άτομο ή οικονομικός αναλυτής που έχω αυτή την άποψη καθώς και ο Joseph Stiglitzο διάσημος οικονομικός αναλυτής της Παγκόσμιας Τράπεζας – έχει γράψει ολόκληρο βιβλίο πάνω στο συγκεκριμένο θέμα».
Ολόκληρη η συνέντευξη του Ted Malloch:
Το ευρώ «θα μπορούσε να καταρρεύσει» λέει ο φερόμενος ως (νέος) πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ΕΕ.
Ο άνθρωπος που λέγεται ότι θα είναι ο πρεσβευτής του Donald Trump στην ΕΕ δήλωσε στο BBC ότι το κοινό νόμισμα «θα μπορούσε να καταρρεύσει μέσα στους επόμενους 18 μήνες.
Ο καθηγητής Ted Malloch είπε ότι θα «μείωνε τη διάρκεια ζωής του ευρώ», παίρνοντας τη θέση της αγοράς, η οποία στοιχηματίζει στην πτώση της αξίας του ευρώ.
Δήλωσε επίσης ότι η Βρετανία θα μπορούσε να συμφωνήσει σε μία «αμοιβαία επωφελή» συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ το πολύ μέσα στις επόμενες 90 μέρες.
Από τη στιγμή που βγήκε από την κοινή αγορά και την τελωνειακή ένωση, η Βρετανία θα μπορούσε να παρακάμψει τους «γραφειοκράτες των Βρυξελλών» και να σφυρηλατήσει μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, είπε.
Ο κ. Malloch πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια από την ΕΕ να μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις που αρχίζουν ανάμεσα στην Βρετανία και τις ΗΠΑ θα ήταν «παράλογη» και θα έμοιαζε με την προσπάθεια ενός συζύγου «να εμποδίσει τη γυναίκα του να έχει έναν εξωσυζυγικό δεσμό».
«Σωστή ενέργεια»
Η Theresa May θα είναι η πρώτη ξένη ηγέτις που θα συναντηθεί με τον νέο Πρόεδρο (των ΗΠΑ) την ερχόμενη εβδομάδα, που θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον.
Η πιθανότητα μιας όψιμης εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, από τη στιγμή που η Βρετανία εγκατέλειψε την ΕΕ, θα βρίσκεται στην ατζέντα (των συνομιλιών).
«Υπενθυμίζω, ότι οι μεγαλύτερες συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών στην Ιστορία, γίνονται συχνότερα ακριβώς μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα (90 μέρες), δήλωσε ο κ. Malloch, καθηγητής στο Henley Business School.
«Μερικοί από εμάς που έχουμε εργαστεί στην Wall Street ή στο City γνωρίζουμε ότι εάν βάλεις τους σωστούς ανθρώπους στον σωστό χώρο, στον σωστό χρόνο και με τη σωστή ενέργεια, και ο Trump έχει ασφαλώς υψηλή ενέργεια, μπορεί να πετύχεις πράγματα».
«Θεωρώ ότι αυτό θα μπορούσε να αποκόψει τους γραφειοκράτες και ως αποτέλεσμα να μην πάρει δύο, ούτε επτά χρόνια για να επιτευχθεί πραγματικά μια συμφωνία».
Και πρόσθεσε: «Προφανώς και υπάρχουν πράγματα που πρέπει να εξομαλυνθούν, ασφαλώς και υπάρχουν διαφορές και συμβιβασμοί που πρέπει να γίνουν, όμως αυτά μπορούν να γίνουν.
Είναι πολύ θετικό και στέλνει ένα μήνυμα ότι οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Βρετανίας σε ώρα ανάγκης».
Η θέση των Βρυξελλών
Αν και ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί, ο κ. Malloch είναι ευρέως διαδεδομένο ότι αποτελεί την επιλογή του Προέδρου (των ΗΠΑ) για τη θέση στις Βρυξέλλες.
Ο οικονομολόγος και πρώην αναπληρωτής Εκτελεστικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη είχε πάει για συνέντευξη με την ομάδα εργασίας του Προέδρου των ΗΠΑ στο Trump Tower νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Εάν η συνέντευξη θεωρηθεί επιτυχημένη, τότε διοριστεί επίσημα από τον πρόσφατα τοποθετημένο στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Rex Tillerson.
Η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές, ότι η Βρετανία δεν μπορεί να εισέλθει σε ουσιαστικές συνομιλίες για συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με χώρες εκτός της Ένωσης, μέχρι να αποχωρήσει οριστικά από την ΕΕ, θέση που ο κ. Malloch – υποστηρικτής του Donald Trump και της καμπάνιας υπέρ του Brexit – απέρριψε κατηγορηματικά.
«Θεωρώ ότι είναι μια παράλογη πρόταση και ένα νομικίστικο τερτίπι», είπε.
«Υπάρχουν πολλών ειδών πράγματα που συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες και μπορείτε να τα αποκαλέσετε όπως θέλετε.
Το γεγονός είναι, ότι εάν η γυναίκα σας έχει εξωσυζυγικό δεσμό με κάποιον και της πείτε να σταματήσει, συχνά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτός ο δεσμός όντως θα διακοπεί».
Αδύνατο να υλοποιηθεί
Πολλοί εμπορικοί αναλυτές λένε ότι η «πρόταση των 90 ημερών» είναι αδύνατο να υλοποιηθεί, δεδομένου ότι χρειάζεται να γίνουν λεπτομερείς διαπραγματεύσεις σε τομείς όπου υπάρχουν διαφορές, όπως οι εισαγωγές τροφίμων ανάμεσα στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, όπως και οι οικονομικές υπηρεσίες και τα φαρμακευτικά είδη.
Τα «μη δασμολογικά» ζητήματα, όπως οι κανόνες υγείας και ασφάλειας και η αναγνώριση των επαγγελματικών δεξιοτήτων, θα πρέπει επίσης να λυθούν εγκαίρως.
Θα πρέπει επίσης να υπάρξει κάποιας μορφής συμφωνία περί μετανάστευσης.
Επιπλέον, η Βρετανία δεν είναι ακόμη αυτόνομο μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ο οποίος επιβλέπει τους κανόνες των διεθνών συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου.
Λαμβάνει μέρος ως τμήμα της συμφωνίας της ΕΕ με τον ρυθμιστικό οργανισμό του παγκόσμιου εμπορίου.
Κυβερνητικές πηγές (της Βρετανίας, στμ) επιμένουν ότι η μεταφορά πλήρων δικαιωμάτων στην Βρετανία ως ξεχωριστό κράτος θα είναι απλή.
Ο κ. Malloch δήλωσε πως, παρά τα εμπόδια, η Βρετανία θα μπορούσε να αποκομίσει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου πολύ νωρίτερα από την υπόλοιπη ΕΕ και ότι οι εκλογές στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία θεμελιώδη αναδιοργάνωση της Ένωσης.
«Προσωπικά δεν είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει μια Ευρωπαϊκή Ένωση με την οποία οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να κλείσουν μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, δήλωσε.
«Πολιτική πραγματικότητα»
«Υπάρχει η πιθανότητα να υπάρξει ένας αριθμός διμερών συμφωνιών με διάφορες χώρες;
Πιστεύω πως η προοπτική, σε μία αλλαγμένη πολιτική πραγματικότητα, είναι πολύ μεγαλύτερη για κάτι τέτοιο.
Θεωρώ ότι ο Donald Trump είναι εντελώς αντίθετος προς τους υπερεθνικούς οργανισμούς. Πιστεύει στα εθνικά κράτη, στις διμερείς σχέσεις και νομίζω ότι θεωρεί ότι η ΕΕ έχει ξεπεράσει τα όριά της.
Μου φαίνεται ότι ο Trump πιστεύει ότι η ΕΕ κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχει την τάση να ευνοεί ολοένα και περισσότερο την πλευρά της Γερμανίας.
Ο κ. Malloch εξηγεί οτι η υπάρχουσα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε. (υπό το όνομα Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων – TTIP) «έχει πεθάνει».
Επίσης αμφισβήτησε το μέλλον του ενιαίου νομίσματος.
«Το μόνο πράγμα που θα έκανα για το 2017 είναι να μειώσω τη διάρκεια ζωής του ευρώ» είπε ο κ. Malloch.
«Νομίζω οτι είναι ένα νόμισμά που δεν είναι μόνο σε απαξίωση, αλλά έχει και ένα πραγματικό πρόβλημα που θα μπορούσε να καταρρεύσει στο ερχόμενο έτος έως και τους επόμενους 18 μήνες.
Δεν είμαι το μόνο άτομο ή οικονομικός αναλυτής που έχω αυτή την άποψη καθώς και ο Joseph Stiglitz – ο διάσημος οικονομικός αναλυτής της Παγκόσμιας Τράπεζας – έχει γράψει ολόκληρο βιβλίο πάνω στο συγκεκριμένο θέμα».
Πηγή: bbc.com
Πολιτικοοικονομικός πόλεμος ΗΠΑ – Γερμανίας;
Πολιτικοί παρατηρητές τόνιζαν ότι οι δηλώσεις του Ted Malloch δεν είναι άσχετες με ένα κλίμα αντιπαράθεσης το οποίο φαίνεται να αναπτύσσεται ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία και το οποίο εκπορεύεται από τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ και τη διαγραφόμενη νέα πολιτική του.
Ας μην ξεχνάμε ότι η ΕΕ και ειδικότερα η ευρωζώνη μπόρεσαν να διαμορφωθούν ως περιφερειακές και νομισματικές ολοκληρώσεις μόνο με την στήριξη και κάτω από την πολιτικοστρατιωτική ομπρέλα των ΗΠΑ, ενώ είναι πολύ αμφίβολο αν μπορέσουν να συνεχίσουν να υπάρχουν, τουλάχιστον, με τη σημερινή τους μορφή, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αρχίζουν να τραβάνε το χαλί κάτω από τα πόδια τους.
Και αυτό πολύ περισσότερο και κυριότερο που τόσο η ΕΕ και ιδιαίτερα η ευρωζώνη, γνωρίζουν βαθύτατη κρίση και παρακμή, ενώ διαπερνώνται από μεγάλες ανισότητες, αντιφάσεις, αντιθέσεις και διαλυτικά φαινόμενα.
Κάτω από τις σημερινές συνθήκες καθίσταται ακόμα πιο επείγον, πιο αναγκαίο και πολύ πιο ρεαλιστικό ένα πρόγραμμα εξόδου από την ευρωζώνη με βαθιά προοδευτικό δημοκρατικό πρόσημο και μέτρα διαγραφής χρέους, ευρείας σεισάχθειας στα ιδιωτικά χρέη των αδυνάτων, εθνικοποίησης των τραπεζών, στήριξης των μισθών και συντάξεων και στήριξης της αγροτιάς και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών, ως η μόνη πρόταση που μπορεί να προσφέρει διέξοδο και να δώσει στη χώρα την εθνική της κυριαρχία και μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.
Κ.Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)