Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Έτοιμο το διάταγμα για την ανέγερση τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό λέει ο Τραμπ

US President Donald J. Trump signs two executive orders during a visit to the Department of Homeland Security with Vice President Mike Pence, Homeland Security Secretary John Kelly (R) and other officials in Washington, DC, USA, 25 January 2017. Trump signed two executive orders related to domestic security and to begin the process of building a wall along the U.S.-Mexico border. EPA, Chip Somodevilla, POOL (AFP-OUT)US President Donald J. Trump signs two executive orders during a visit to the Department of Homeland Security with Vice President Mike Pence, Homeland Security Secretary John Kelly (R) and other officials in Washington, DC, USA, 25 January 2017. Trump signed two executive orders related to domestic security and to begin the process of building a wall along the U.S.-Mexico border. EPA, Chip Somodevilla, POOL (AFP-OUT)

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε σήμερα να υπογράφει διατάγματα για την έναρξη ανέγερσης ενός τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό και την λήψη αυστηρότερων μέτρων για τις αμερικανικές πόλεις που προστατεύουν παράτυπους μετανάστες, σε μια ταχεία κίνηση της νέας κυβέρνησης με στόχο να εφαρμόσει τα σχέδιά της για τον περιορισμό της μετανάστευσης και της ενίσχυσης της εθνικής ασφάλειας.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος αναμένεται επίσης να προβεί τις επόμενες μέρες σε βήματα για τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης με την υπογραφή εκτελεστικών διαταγμάτων για τον περιορισμό του αριθμού των προσφύγων, αλλά και την απαγόρευση έκδοσης βίζας για πολίτες από αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό, όπως η Συρία, το Σουδάν, η Σομαλία, το Ιράκ, το Ιράν, η Λιβύη και η Υεμένη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό δίκτυο ABC, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν σήμερα, ο Τραμπ δήλωσε πως αναμένει η ανέγερση του τείχους στα σύνορα της χώρας με το Μεξικό να ξεκινήσει εντός μηνών με τον σχεδιασμό να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, σημειώνοντας πως το Μεξικό θα καλύψει το «100%» των εξόδων κατασκευής του τείχους.

Στα μέτρα που υπογράφηκαν προβλέπεται μεταξύ άλλων η πρόσληψη 5.000 επιπλέον στελεχών στην Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων τα καθήκοντα των οποίων ήταν να συλλαμβάνουν όσους επιχειρούσαν να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα καθώς και ο τριπλασιασμός του αριθμού των στελεχών της Υπηρεσίας Τελωνείων και Μετανάστευσης που χρησιμοποιούνταν για την σύλληψη και την απέλαση μεταναστών που ζουν παράνομα στις ΗΠΑ, τόνισαν πηγές στο Κογκρέσο, με γνώση του σχεδίου.

«Η κατασκευή αυτού του τείχους ήταν κάτι περισσότερο από μια προεκλογική υπόσχεση. Είναι ένα πρώτο βήμα μιας κοινής λογικής για να διασφαλίσουμε στ’ αλήθεια τα διάτρητα σύνορα μας» τόνισε αργά σήμερα ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σον Σπάισερ. «Αυτό θα περιορίσει την ροή ναρκωτικών, εγκλήματος και παράτυπων μεταναστών εντός της επικράτειας των ΗΠΑ», σημείωσε.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο Αμερικανός πρόεδρος θα υπογράψει επίσης διάταγμα για την ενίσχυση των μηχανισμών επιβολής των νομοθεσιών περί μετανάστευσης.

Όπως τόνισε ο Σπάισερ τα χρήματα εφαρμογής των διαταγμάτων θα αντληθούν από τα ομοσπονδιακά κονδύλια που χρησιμοποιούνταν για την εφαρμογή μιας νομοθεσίας για την προστασία των μεταναστών (τις λεγόμενες πόλεις-καταφύγια [“sanctuary cities”]).

Σε πόλεις όπως το Σαν Φρανσίσκο τοπικοί αξιωματούχοι, που συχνά προέρχονται από το Δημοκρατικό κόμμα, αρνούνται να συνεργαστούν με τις ομοσπονδιακές αρχές για την λήψη μέτρων ενάντια σε παράτυπους μετανάστες.

Όπως τόνισε ο Σπάισερ ο Τραμπ θα δώσει εντολή στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αναζητήσει τρόπους για την διακοπή χορήγησης συγκεκριμένων κονδυλίων προς αυτές τις πόλεις που αρνούνται να συμμορφωθούν.

Επίσης θα δοθεί τέλος στην πολιτική προηγούμενων κυβερνήσεων, σύμφωνα με την οποία τα άτομα που συλλαμβάνονται ως παράτυποι μετανάστες αφήνονται ελεύθεροι μέχρι την ακρόαση τους από δικαστή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters Ουάσινγκτον, United States

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)