Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017

Χούντα είναι θα περάσει ... και μέχρι να φύγει θα χρησιμοποιούμε τις τραπεζικές κάρτες;

Σχόλιο από φίλο αναγνώστη:
Είναι πλέον προφανές ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά η υποχρεωτική χρήση του πλαστικού χρήματος.

Σχόλιο ιστολογίου:
μια ακόμα ανάσα δίνει η κυβέρνηση στις μικρές επιχειρήσεις όπου πλέον θα μπορούν να λαμβάνουν μαύρα χωρίς να επιβαρύνεται το αφορολόγητο του πελάτη τους. 
Την στιγμή που το 80% των επιχειρήσεων χρωστούν αλλά και εκατοντάδες βάζουν λουκέτο καθημερινά, το υπουργείο οικονομικών καταφέρνει να τους δώσει λίγο ακόμα ζωή, αφού το 90% των εσόδων τα αρπάζει το ίδιο το κράτος και οι δανειστές, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι καμία επιχείρηση δεν δύναται να επιβιώσει ...   
Με όλα αυτά τα κόλπα και όσο δεν υπάρχει αντίδραση, έχουν σχεδιάσει τα πιο αποτελεσματικά μέτρα, σαλαμοποίηση ονομάζεται, δημιουργούν την συνήθεια και τον εθισμό, κάνοντας κάθε παράλογο αποδεχτό, έτσι τα τελευταία χρόνια συνηθίσαμε την Τρόικα, τα μνημόνια, τα νέα μέτρα, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, τον γάμο των ομοφυλοφίλων, στην κυβέρνηση τον Τσίπρα και όλα αυτά χωρίς να ανοίξει μύτη. 
Του χρόνου επειδή δεν θα τους βγαίνουν τα νούμερα θα αυξήσουν τις απαιτήσεις για το αφορολόγητο, μπορεί να ζητούν να γίνουμε ρουφιάνοι τους, όπως κάποιοι Έλληνες στα χρόνια της Γερμανική κατοχή, δωσίλογοι και προδότες...Στο αφορολόγητο οι πληρωμές λογαριασμών ρεύματος νερού και τηλεφώνου με «πλαστικό» χρήμα 

Του Γιώργου Παλαιτσάκη Το υπουργείο Οικονομικών εξαναγκάστηκε σε υπαναχώρηση από την αρχική του απόφαση να μην συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα για την αποπληρωμή λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, τηλεφώνων, φυσικού αερίου και συνδρομητικής τηλεόρασης στις δαπάνες που θα μετρούν για την κάλυψη του αφορολογήτου με πληρωμές σε πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα AdTech Ad Ο λόγος είναι ότι λίγα εικοσιτετράωρα πριν την έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει ποιες ακριβώς δαπάνες εξοφληθείσες με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη του αφορολογήτου η ηγεσία του υπουργείου διαπίστωσε ότι οι πληρωμές των λογαριασμών αυτών
πραγματοποιούνται συχνά μαζί με δαπάνες για αγορές καταναλωτικών ή διαρκών αγαθών σε σούπερ μάρκετ, οπότε δεν μπορούν να διαχωριστούν για να εξαιρεθούν! Ως εκ τούτου και οι δαπάνες αυτές, εφόσον εξοφλούνται με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, θα μετρούν για την κάλυψη του αφορολογήτου των μισθωτών, των συνταξιούχων και των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Η εξέλιξη αυτή, ωστόσο, καθιστά πλέον εντελώς ανίσχυρες τις διατάξεις του ν. 4446/2016 που προβλέπουν την αξιοποίηση των πληρωμών με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς οι δαπάνες αποπληρωμής λογαριασμών ΔΕΚΟ και συνδρομητικής τηλεόρασης καλύπτουν σημαντικό μέρος των ετησίων δαπανών εκατομμυρίων νοικοκυριών και σε πάρα πολλές περιπτώσεις φορολογουμένων θα επαρκούν πλέον μόνο αυτές για την κάλυψη του αφορολογήτου ορίου. Συνεπώς, δεν θα υπάρχει πλέον κανένα κίνητρο για μεγάλο αριθμό φορολογουμένων να χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα ή τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για την εξόφληση άλλων κατηγοριών δαπανών προς επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με μεγάλη ροπή προς τη φοροδιαφυγή.

Έτσι το μαύρο χρήμα θα εξακολουθεί να διακινείται σε … μεγάλες ποσότητες για την αποπληρωμή των δαπανών αυτών, καθώς θα συμφέρει και τους φορολογούμενους που θα αγοράζουν με έκπτωση την … αφαίρεση του ΦΠΑ και τους επιχειρηματίες που δεν θα δηλώνουν τις συγκεκριμένες εισπράξεις! Είναι προφανές ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αν και είχε στη διάθεσή της πολύ χρόνο για την επεξεργασία των διατάξεων του νόμου για τα κίνητρα χρήσης πλαστικού και ηλεκτρονικού χρήματος και για την προετοιμασία της σωστής εφαρμογής τους, ολιγώρησε και έφθασε στο σημείο να περάσει από τη Βουλή τις διατάξεις αυτές χωρίς να προβλέψει και να επιλύσει εγκαίρως τα πρακτικά προβλήματα εφαρμογής τους. H διαπίστωση ότι είναι αδύνατο να διαχωριστούν οι δαπάνες αποπληρωμής λογαριασμών ΔΕΚΟ από τις λοιπές δαπάνες που πραγματοποιούνται σε σούπερ μάρκετ και ως εκ τούτου θα πρέπει και αυτές να περιληφθούν στη λίστα των εξόδων που "χτίζουν" το αφορολόγητο είναι και η αιτία για την οποία δεν εκδόθηκε χθες η σχετική υπουργική απόφαση. Εκτός απροόπτου, η απόφαση θα εκδοθεί τελικά σήμερα.

www.dikaiologitika.gr