Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

H FAZ απαρίθμησε τους λόγους για τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες φοβούνται τα Ρωσικά υποβρύχια στον Ατλαντικό

© RIA Novosti. Igor Russak
Το ξεκίνημα του diesel-ηλεκτροκίνητου υποβρυχίου, Stary Oskol. Φωτογραφία αρχείου

ΜΟΣΧΑ, 17 Οκτωβρίου - RIA Novosti. Για τον  αναβαθμισμένο υποβρύχιο  στόλο  της  Ρωσίας  και για την  αυξημένη δραστηριότητα του  στις θάλασσες του Ατλαντικού και των παρακείμενων υδάτων , γράφει  η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine [1], με αναφορά στον Αμερικανό Αντιναύαρχο  James Foggo.


Σύμφωνα με τον Foggo, ο αριθμός των Ρωσικών περιπολιών  τους τελευταίους 12 μήνες έχει αυξηθεί περισσότερο από δύο φορές.

Ωστόσο, το γεγονός της αυξημένης δραστηριότητας των ρωσικών υποβρυχιακών δυνάμεων, τον  Αντιναύαρχο  δεν τον  ενοχλεί σημειώνει  η FAZ. Το πιο ανησυχητικό είναι οι  "νέες τεχνολογίες και η υιοθέτηση αυτών σε « αυτά τα υποβρύχια, τα οποία  φέρεται να εκπροσωπούν μια «σοβαρή απειλή» για τους συμμάχους του  ΝΑΤΟ  και των ΗΠΑ .


«Διατηρούμε  το  ένα τέταρτο των Μαχίμων μας στον  Ατλαντικό» - λέει ο Φόγκο.

Ο έκτος  στόλος  των ΗΠΑ στην Ευρώπη, περιλαμβάνει 40 πλοία, 175 αεροσκάφη και 21.000 στρατιώτες. Καθώς η Γερμανική εφημερίδα γράφει , είναι ένα από τα μεγαλύτερα τμήματα του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών

"Το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών αυτή την στιγμή είναι σε μεγάλο βαθμό σε συμφόρηση, δήλωσε στην FAZ ο Nick Childs, ένας εμπειρογνώμονας
 από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου -.. Μια νέα σύγκρουση με τη Ρωσία στον Βόρειο Ατλαντικό και τις παρακείμενες θάλασσες θα επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση"

Σύμφωνα με τον Childs,  ο Βλαντιμίρ Πούτιν "θέλει να αμφισβητήσει και πάλι τις ΗΠΑ στη θάλασσα."

Η FAZ παρατηρεί δυο λόγους  για τους οποίους τα Ρωσικά υποβρυχιακά όπλα προκαλούν συναγερμό μεταξύ των ΗΠΑ.

Πρώτον, τα  ρωσικά  υποβρύχια-κυνηγοί μπορεί να αποτελέσουν  κίνδυνο για τα αμερικανικά υποβρύχια  τύπου όπως το  "Οχάιο", που περιπολούν στα  νερά του Βόρειου Ατλαντικού. Επίσης, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις πιθανότητές στους στρατηγικούς τους ελέγχους.

Δεύτερον, τα Ρωσικά υποβρύχια μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στα Αμερικανικά  πλοία εξοπλισμένα με το πολυ-λειτουργικό σύστημα μάχης "Aegis" (Αιγίδα). Τα πλοία αυτά αποτελούν μέρος του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ, το οποίο η Μόσχα έχει επανειλημμένα επικρίνει.

Η Ρωσία τα τελευταία χρόνια αναβάθμισε  σημαντικά  τον υποβρύχιο στόλο της. Επιπλέον, νέα σκάφη έχουν αναπτυχθεί. Ήταν σε θέση να αποδείξουν την αποτελεσματικότητα της Μόσχας το Δεκέμβριο του 2015.

Στη συνέχεια, το ρωσικό υποβρύχιο «Στάρι Οσκόλ», που βασίζεται στη Μεσόγειο, εξαπέλυσε πυραύλους που χτύπησαν μαχητές του ισλαμικού κράτους ( ISIS) στην πόλη της Συρίας Raqqa.

"Αυτή η επίδειξη εντυπωσίασε τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ», - δήλωσε ο Nick Childs.

Αυτό το έτος, ο ίδιος αναμένει ελιγμούς μεγάλης κλίμακας του ρωσικού Ναυτικού στα νερά του Ατλαντικού και στη Μεσόγειο Θάλασσα. "Το ΝΑΤΟ πρέπει επειγόντως να καταλήξει  σε κάτι, αν θέλει  να ανταποκριθεί  στις νέες προκλήσεις» - συνοψίζει ο εμπειρογνώμονας.





References

  1.  Frankfurter Allgemeine
       ( http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/europa/russlands-u-boote-im-atlantik-jagd-unter-wasser-14478361.html )

https://ria.ru/

tokoutsavaki.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)