Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Γηροκομείο Αθηνών: Ο έκπτωτος αρχιμανδρίτης με τον τραπεζικό λογαριασμό του μισού εκατ. ευρώ έμενε τσάμπα και σε ακίνητο

Τελειωμό δεν έχουν οι αποκαλύψεις στο «αμαρτωλό» Γηροκομείο Αθηνών, καθώς ένα από τα πρώτα ευρήματα των «αγαθοεργιών» του έκπτωτου προέδρου και υπόδικου αρχιμανδρίτη Μπούμπα που εντόπισε η προσωρινή διοίκηση του Σωματείου, αποδεικνύει ξεκάθαρα ένα πράγμα. 

Του Νίκου Σπυρόπουλου
Την πολυετή κακοδιαχείριση του ευαγούς ιδρύματος εις βάρος ηλικιωμένων και εργαζομένων. Πάντα φυσικά, υπό τα στραβά μάτια μερίδας μελών και υπευθύνων του Γηροκομείου στις κινήσεις και τις αποφάσεις του «αιώνιου» προέδρου.
Λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η Προσωρινή Διοίκηση της Ελεήμονος Εταιρίας Αθηνών, που διόρισε ο Δήμος Αθηναίων με απόφασή του, ξεσκονίζει το Γηροκομείο για να βάλει επιτέλους μια τάξη στα κακώς κείμενα επί διοικήσεως Προκόπιου Μπούμπα.
Όπως πληροφορείται το koutipandoras.gr, η προσωρινή διοικούσα επιτροπή κάνει «φύλλο και φτερό» τα οικονομικά του Γηροκομείου τα οποία θα έπρεπε εδώ και πολύ καιρό ως εποπτεύουσα Αρχή να τα γνωρίζει. Όμως, τέτοιου είδους στοιχεία ο αρχιμανδρίτης με τις εκκρεμείς υποθέσεις στη Δικαιοσύνη ουδέποτε έδωσε στο Δήμο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του koutipandoras.gr, οι έλεγχοι αυτοί στα τεφτέρια του Γηροκομείου αποκάλυψε κάτι απίστευτο. Ο Μπούμπας αφού «σήκωσε» μισό εκατομμύριο ευρώ από τραπεζικό λογαριασμό κληροδοτήματος χωρίς να τηρήσει τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες, τέσσερα χρόνια μετά άνοιξε λογαριασμό στο όνομά του σε άλλη τράπεζα και έβαλε ποσό χρημάτων ίσο με αυτό που είχε κάνει ανάληψη.
Συγκεκριμένα, το 2010, ο αρχιμανδρίτης χωρίς να έχει λάβει τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εθνικών Κληροδοτημάτων και την άδεια της Υπηρεσίας Κληροδοτημάτων μόνο με μια απόφαση Δ.Σ της Ελεήμονος Εταιρίας Αθηνών, προέβη στην ανάληψη συνολικά 534.000 ευρώ από το Κληροδότημα Βαρθολομαίου, ρευστοποιώντας και λίρες που βρίσκονταν σε θυρίδα.
Το Δεκέμβριο του 2014 και αφού το Γηροκομείο εισέπραξε περισσότερα από 800.000 ευρώ από τη μίσθωση ακινήτου ιδιοκτησίας του, ο Μπούμπας άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό και με διαδοχικές καταθέσεις έβαλε το ποσό των 534.000 ευρώ. Δηλαδή, όσα ακριβώς είχε «σηκώσει» πριν από τέσσερα χρόνια από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του εν λόγω κληροδοτήματος.
Δικαιούχος του λογαριασμού εμφανίζεται ο ίδιος ο Μπούμπας ενώ ο λογαριασμός φέρει την επωνυμία «Κληροδότημα Αγγελική Βαρθολομαίου». Μάλιστα, όπως πληροφορείται το koutipandoras.gr ο λογαριασμός εμφανίζεται σε κάποιες περιπτώσεις να έχει «δέσμευση χρεώσεων». Όμως για να δεσμευτεί ένας λογαριασμός θα πρέπει είτε να υπάρχει αντίστοιχη δικαστική απόφαση είτε να προχωρήσει στη δέσμευση, συνήθως λόγω χρεών του πελάτη, η ίδια η Τράπεζα. Να σημειωθεί πως η επωνυμία του λογαριασμού, στην προκειμένη περίπτωση «Κληροδότημα Βαρθολομαίου Αγγελική» είναι τυπική, καθώς ο καθένας μπορεί να ανοίξει έναν λογαριασμό και να του δώσει όποιο όνομα επιθυμεί.
Ο Μπούμπας εν συνεχεία, εμφάνισε τα καταθετήρια αυτά στο λογιστήριο της ΕΕΑ τα οποία και καταχωρήθηκαν, χωρίς να ελεγχθούν όπως θα έπρεπε. Έτσι, αυτά αποτυπώθηκαν ως καταθέσεις σε καταθετικό λογαριασμό του Γηροκομείου παρά το γεγονός ότι δικαιούχος του λογαριασμού δεν ήταν η ΕΕΑ αλλά ο πρόεδρός της.
Το καλοκαίρι του 2015 ο Μπούμπας με έγγραφό του, ενημέρωσε τόσο την Τράπεζα, όσο και τη Διεύθυνση Εθνικών κληροδοτημάτων της περιφέρειας Αττικής, πως έχει καταθέσει τα χρήματα του κληροδοτήματος Βαρθολομαίου σε λογαριασμό. Δεν διευκρίνιζε όμως πουθενά πως δικαιούχος είναι μόνο ο ίδιος. Όπως πληροφορείται το koutipandoras.gr, ήδη η αρμόδια Αρχή της περιφέρειας ζητά εξηγήσεις για το πώς και γιατί τα χρήματα του κληροδοτήματος βρίσκονται σε λογαριασμό με δικαιούχο τον αρχιμανδρίτη.
Παράλληλα, ερωτηματικό παραμένει αν τα 534.000 ευρώ που κατατέθηκαν εν τέλει στο λογαριασμό είναι τα χρήματα του κληροδοτήματος ή είναι χρήματα που προήλθαν από εισπράξεις μισθώματος ακινήτου. Αν ισχύει το δεύτερο, τότε ταυτόχρονα δημιουργείται μια «τρύπα» μισού εκατομμύριου ευρώ και φέρνει προ των ευθυνών της τη διοίκηση της ΕΕΑ. Ήταν μια προσπάθεια οικειοποίησης των χρημάτων του κληροδοτήματος; Σε ποιες κινήσεις θα προβεί η προσωρινή διοίκηση για το ζήτημα που προέκυψε;
Εκτός του παραπάνω θέματος, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μπούμπας, ακολουθώντας και για τον ίδιο, όπως φαίνεται, τις πρακτικές που εφάρμοζε για χάρη των ατόμων που «στελέχωναν» τον κύκλο του, φέρεται να διέμενε δωρεάν σε διαμέρισμα που ανήκει στο Γηροκομείο και περιήλθε στην ακίνητη περιουσία του από τη διαθήκη Βαρθολομαίου. Κάτι τέτοιο τον θέτει για ακόμη μια φορά υπόλογο και αντιμέτωπο με το νόμο.
Αν στις λίγες μόλις ημέρες που βρίσκεται στο «τιμόνι» του Γηροκομείου Αθηνών η προσωρινή διοίκηση ανακάλυψε τέτοιου είδους πρακτικές, τότε είναι δεδομένο ότι μέχρι να περάσει το εξάμηνο ολοένα και περισσότερα «καυτά» στοιχεία εις βάρος της «αμαρτωλής» διοίκησης υπό τον υπόδικο αρχιμανδρίτη Μπούμπα θα δουν το φως της δημοσιότητας.

Ο Μπούμπας και οι εκκρεμείς υποθέσεις με τη Δικαιοσύνη

Να υπενθυμίσουμε πως ο αρχιμανδρίτης ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη. Του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη ενώ έχει παραπεμφθεί και σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών καθώς φέρεται να «τσέπωνε» λεφτά από τα κληροδοτήματα του Γηροκομείου.
Στο κατηγορητήριο, όπως έχει γράψει το koutipandoras.gr, εκτός των γνωστών κατηγοριών για τις οποίες από τον Ιούλιο του 2015 ο επίκουρος εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Αντώνης Ελευθεριάνος, άσκησε ποινική δίωξη για απιστία και υπεξαίρεση ποσών πάνω από 120.000 ευρώ τόσο στον Μπούμπα όσο και σε ακόμη δυο μέλη του Δ.Σ του Γηροκομείου Αθηνών υπάρχουν και νέες.
Μεταξύ αυτών είναι η ζημία που έχει προκληθεί σε οικονομικό επίπεδο στην ΕΕΑ εξαιτίας της καταστροφικής αμέλειας της διοίκησης Μπούμπα όσον αφορά τη μίσθωση και τη συντήρηση των ακινήτων της. Το ύψος της ζημιάς αυτής μπορεί να αγγίξει η ακόμα και να ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια ευρώ.
Σημειώνεται πως ο υπόδικος αρχιμανδρίτης νοίκιαζε για ψίχουλα ακίνητα κατόπιν διαταγής του, χωρίς να ακολουθούνται οι προβλεπόμενες από το νόμο και το καταστατικό της ΕΕΑ διαδικασίες ενώ έμεναν μέχρι και τσάμπα σε αυτά συγγενείς φίλα προσκείμενων στο περιβάλλον Μπούμπα.
Ένα άλλο στοιχείο το οποίο, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, εκτιμάται πως έχει προστεθεί στο κατηγορητήριο είναι τα διαφυγόντα κέρδη του Γηροκομείου από τη δωρεάν πολυετή διαμονή τροφίμων κατόπιν εντολής Μπούμπα και χωρίς ποτέ να έχουν προσκομίσει σχετικά αποδεικτικά έγγραφα. Η ζημία που υπέστη το Γηροκομείο εκτιμάται πως μπορεί να ξεπεράσει τις 700.000 ευρώ.

koutipandoras.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)