Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Το κράτος εξαπολύει μπαράζ κατασχέσεων στους φορολογούμενους, αλλά δεν προχωράει σε επιστροφές φόρων

Το κράτος εξαπολύει μπαράζ κατασχέσεων στους φορολογούμενους, αλλά δεν προχωράει σε επιστροφές φόρωνΌταν μέσα σε ένα μήνα η λίστα των οφειλετών μεγαλώνει κατά 300.000 φορολογούμενους και το «βουνό» των ληξιπρόθεσμων από την αρχή του έτους φτάνει στα 10,340 δις ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών μάλλον δεν θα πρέπει να κοιμάται ήσυχο, παρά την υπεραπόδοση των εσόδων.

Την ώρα που το οικονομικό επιτελείο συζητούσε με το Κουαρτέτο για το αν οι μεγαλύτερες του αναμενόμενου εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος, το φόρο ακινήτων και το ΦΠΑ οφείλονται σε συγκυριακούς λόγους ή στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών και τη μεγαλύτερη αυτοσυμμόρφωση των φορολογούμενων, τα στοιχεία της ΓΓΔΕ άναψαν «φωτιές» δείχνοντας ότι κάτι δεν πάει καλά.

Το Σεπτέμβριο, αν και οι δείκτες εισπραξιμότητας όλων των φόρων- πλην του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων- σημείωσαν άνοδο, με αποτέλεσμα να καταγράφεται μια υπέρβαση περίπου 1 δις ευρώ έναντι του στόχου, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές «φούσκωσαν» κατά περίπου 1,4 δις ευρώ! Και αυτό δεν είναι το μόνο στοιχείο που χαλάει την εικόνα. Μέσα στον ίδιο μήνα, οι οφειλέτες ανέβηκαν στα 4.374.475 από 4.030.910 τον Αύγουστο, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι περίπου 300.000 φορολογούμενοι πέρασαν στο «κόκκινο».

Έχει και συνέχεια. Οι φορολογούμενοι που δέχθηκαν το… «χάδι» της εφορίας, με κατασχέσεις ή πλειστηριασμούς, έφτασαν στις 788.947 από 774.321 τον Αύγουστο, ενώ η λίστα με τους οφειλέτες εναντίον των οποίων μπορούν να ληφθούν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης έφτασε στους 1.618.460 από 1.541.970. Θα πρέπει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις, θα πρέπει να αναμένονται ως το τέλος του έτους κατασχέσεις και πλειστηριασμοί σε τουλάχιστον 100.000 ακόμα φορολογούμενους.

Η άλλη όψη του ίδιου  νομίσματος είναι εξίσου εντυπωσιακή. Την ώρα που το Κράτος κουνά το δάκτυλο στους φορολογούμενους και εξαπολύει μπαράζ κατασχέσεων, οι επιστροφές φόρων όχι μόνο καθυστερούν αλλά δεν ελέγχονται (εκκαθαρίζονται) καν, με αποτέλεσμα να λιμνάζουν στις εφορίες αιτήματα δισεκατομμυρίων ευρώ! Σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία της ΓΓΔΕ, που επιβεβαιώνουν τα στοιχεία- σοκ της Κομισιόν, με τη συμπλήρωση του τρίτου τριμήνου, πέρα από τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων ύψους 1,199 δις ευρώ που έχουν εκκαθαριστεί, βρίσκονται σε αναμονή ακόμα και άνω των 3 μηνών αιτήματα που αντιστοιχούν σε 2,145 δις ευρώ, με αποτέλεσμα το Κράτος να παρακρατά 3,345 δις ευρώ από φυσικά και νομικά πρόσωπα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)