Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Η τερατώδης συμφωνία CETA υπογράφτηκε από την Ελλάδα!

Απορρίπτει η Βαλονία το τελεσίγραφο ΕΕ-Καναδά για την CETA
Του Κωνσταντίνου Βέργου*
Ενώ οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών είναι απασχολημένοι στα κοκτέιλ πάρτι, τσιμπώντας χαβιάρι και λέγοντας ανέκδοτα, μια τερατώδης συμφωνία με τον Καναδά, την οποία υπέγραψε και η ελληνική κυβέρνηση, και η οποία αποτελεί το δίδυμο αδερφάκι της εφιαλτικής TTIP, θα εφαρμοστεί στην Ευρώπη, η συμφωνία CETA. Είναι όμως η συμφωνία CETA επικίνδυνη, και γιατί;
Τυπικά η συμφωνία CETA μοιάζει να είναι μια εμπορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά. Έχει μάλιστα διαφημιστεί ότι «μειώνει τη γραφειοκρατία». Αν ήταν έτσι, θα ήταν καλοδεχούμενη, καθώς το άνοιγμα των αγορών έχει οφέλη. Όμως δεν είναι καθόλου έτσι.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη CETA, ο μόνος σαφώς ωφελημένος υπό την έννοια των οικονομικών επιπτώσεων, στην Ε.Ε. από τη συμφωνία είναι οι αυτοκινητοβιομηχανίες, ενώ σε όλους τους κλάδους υπάρχουν Ζημίες ή μηδενικά οφέλη, περιλαμβανομένων απωλειών για εταιρίες που υποστηρίζουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Για τα ίδια τα κράτη, τους φορολογούμενους, υπάρχουν βεβαιωμένες απώλειες πολλών δισ. ευρώ. Η έκθεση δείχνει το καλύτερο σενάριο και βασίζεται, πάντως, σε μεθοδολογία που έχει αμφισβητηθεί επιστημονικά, καθώς υποθέτει ότι όλες οι χώρες της Ε.Ε. έχουν ίδιο βαθμό ανάπτυξης και μηδενική ανεργία, αλλά και άλλες υπεραπλουστευμένες και μη ρεαλιστικές υποθέσεις. Οι οικονομικές επιπτώσεις πιθανότατα θα είναι πολύ μεγαλύτερες και δυσμενέστερες, ενδεικτικά, η πολύ εμπεριστατωμένη μελέτη των Kohler and Storm (2016) του Πανεπιστήμιου Tuffts, που χρησιμοποιεί το καθιερωμένο United Nations Global Policy Model (GPM) δείχνει σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας, κλείσιμο εταιριών και μείωση ΑΕΠ. Όμως, οι αρνητικές οικονομικές συνέπειες είναι η πρώτη, αλλά όχι η σημαντικότερη πλευρά.
Το σημαντικότερο είναι ότι CETA αποτελεί γιγαντιαία απειλή για τη Δημοκρατία, καθώς παρακάμπτει τόσο τους νόμους των κρατών και της ΕΕ όσο και τα δικαστήρια. Οι αποφάσεις πλέον για το πώς θα διατίθενται τα προϊόντα, τι θα αναγράφουν, περιβαλλοντικές καταστροφές, φορολογία ή θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού (καρτέλ) των λίγων πολυεθνικών εταιριών που ευνοεί θα παρακάμπτουν τις εκλεγμένες κυβερνήσεις και δικαστήρια! Αυτό θα γίνεται μέσω του μηχανισμού επίλυσης διαφορών ISDS που επιτρέπει στις πολυεθνικές αυτές να… ζητάνε και αποζημίωση από τα κράτη για οτιδήποτε βλάπτει τα συμφέροντα τους! H CETA δημιουργεί δύο «ομάδες» με διαφορετική μεταχείριση!
Πρώτον τις πολυεθνικές, τους «πάντα κερδισμένους» οι οποίες πλέον είναι υπεράνω νόμων. Όταν βλάπτονται από κάποιο νόμο, αντί να βελτιώνουν υπηρεσίες προς τον πελάτη και να προσαρμόζονται αυτές στον ανταγωνισμό, θα ζητούν αποζημίωση από τους… φορολογούμενους!
AdTech Ad
Δεύτερον, τους «πάντα χαμένους», δηλαδή όλες τις άλλες εταιρείες, μικρές, μεγάλες και μεσαίες, που θα προσαρμόζονται στα συμφέροντα των πολυεθνικών η θα κλείνουν, και τους καταναλωτές, τους φορολογούμενους, κυβερνήσεις, δικαστές. Όποτε θέλει, μια πολυεθνική, θα μηνύει τους άλλους, και θα τους παραπέμπει όχι στα δικαστήρια, όπως είναι υποχρεωμένοι πολίτες κράτη και εταιρίες να προσφύγουν, αλλά σε… διαιτησία ελεγχόμενη από τις πολυεθνικές εταιρείες! Καταργείται δηλαδή η έννοια της ισονομίας!
Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δημοκρατίας απειλείται άμεσα με την CETA. Τα δικαστήρια καταργούνται. Οι καταναλωτές δεν έχουν δικαιώματα, τα συμφέροντα 30 εταιριών υπάρχουν μόνο, και τα καρτέλ θα κυβερνούν! Η δημοκρατία, όπως την γνωρίζουμε, παύει να υφίσταται με την CETA! Η CETA δεν μπορεί, δεν πρέπει να εφαρμοστεί. Πρόκειται για προσβολή απέναντι στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, απέναντι στην ισονομία, απέναντι στο δημοκρατικό πολίτευμα. Αν έχει ως τώρα μπλοκαριστεί η συμφωνία, οφείλεται στην κυβέρνηση της μικρής Βελγικης Βαλλονίας. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως και οι υπόλοιπες, υπέγραψε πρόσφατα την CETA, υποστηρίζοντας ότι επέφερε βελτιώσεις με κάποιο «υπόμνημα». Διαβάζοντας το τελικό κείμενο της CETA, πάντως, δεν φαίνεται οι βελτιώσεις αυτές να αλλάζουν την τερατώδη αυτή συμφωνία στην ουσία της, αρα ενδεχομένως προκύπτουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες.
Η επικράτηση των καρτέλ πάνω από τα συμφέροντα των άλλων εταιρειών, πάνω από τον καταναλωτή, πάνω από τον πολίτη και πάνω από τη Δικαιοσύνη, αποτελεί ντροπή όχι μόνο για τον καπιταλισμό, την ελεύθερη οικονομία, αλλά και για την ίδια τη Δημοκρατία στην Ευρώπη! Είναι στημένο παιχνίδι για έναν, ευτελίζει τον ανταγωνισμό, καταστρέφει τις αγορές. Η Ελληνική κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να υπογράφει συμφωνίες σαν την CETA διότι αναιρούν την ουσία του πολιτεύματος. Μια τέτοια συμφωνία, όπως και η TTIP, έπρεπε να μπλοκαριστεί ή τεθεί μόνο σε δημοψήφισμα! Η ελληνική πολιτεία οφείλει, έστω και τώρα, να σώσει τα προσχήματα, να μπλοκάρει την εφαρμογή της τερατώδους αυτής συμφωνίας με οποιαδήποτε πρόφαση.

* Ο κ. Κωνσταντίνος Βέργος είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία.
Το παρόν άρθρο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του γράφοντος, δεν αποτελεί οδηγό ή σύσταση για επενδύσεις οποιασδήποτε μορφής προς οιονδήποτε και για οτιδήποτε τίτλο ή παράγωγο αυτού.

http://www.liberal.gr/arthro/87916/apopsi/k-bergos/i-teratodis-sumfonia-CETA-upograftike-apo-tin-ellada.html

«Όχι, δεν μπορούμε να το τηρήσουμε»

Απορρίπτει η Βαλονία το τελεσίγραφο ΕΕ-Καναδά για την CETA

Απορρίπτει η Βαλονία το τελεσίγραφο ΕΕ-Καναδά για την CETA
O Πολ Μανιέτ, επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Βαλονίας: «Δεν είναι δυνατόν να τηρηθεί το τελεσίγραφο» για τη CETA   (Φωτογραφία:  Reuters )
Βρυξέλλες
Με το Βέλγιο να μην μπορεί να δώσει το τελευταίο «ναι» των «28» στη συμφωνία εμπορίου ΕΕ και Καναδά (CETA) λόγω της αντίθεσης της Βαλονίας, ο πρόεδρος του περιφερειακού Κοινοβουλίου της Βαλονίας Αντρέ Αντουάν απέρριψε το τελεσίγραφο για το βράδυ της Δευτέρας λέγοντας πως «δεν μπορεί να τηρηθεί».
«Δεν είναι δυνατόν να τηρήσουμε αυτό το τελεσίγραφο», δήλωσε ο Αντρέ Αντουάν, πρόεδρος του περιφερειακού Κοινοβουλίου της Βαλονίας (με το σοσιαλιστικό κόμμα του Πολ Μανιέτ, επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης) στο βελγικό ραδιοφωνικό δίκτυο RTL. «Πρόκειται για μία τεράστια σαλάτα κειμένων, που δεν είναι σοβαρή διεθνής νομοθεσία» είπε ο Αντουάν.

«Επιπλέον, τα τελεσίγραφα και οι απειλές δεν ανήκουν στη Δημοκρατία, θέλουμε συμφωνία, θέλουμε συνθήκη, αλλά θέλουμε να διαπραγματευτούμε με το ελάχιστο ευγένειας και σεβασμού» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος έδωσε ως πιθανό ορίζοντα το τέλος του χρόνου, και είπε -σχετικά με την απειλή ακύρωσης της Συνόδου με τον Καναδά- πως «πτήσεις Καναδάς-Βρυξέλλες θα υπάρχουν και στο μέλλον». 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε δώσει την Κυριακή προθεσμία μέχρι «αργά τη Δευτέρα» στον βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ να απαντήσει εάν είναι σε θέση να υπογράψει την CETA.

H υπογραφή θα γινόταν στη Σύνοδο ΕΕ-Καναδά την Πέμπτη, για την οποία ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντώ θα πήγαινε στις Βρυξέλλες. Στο τελεσίγραφό του, ο Τουσκ ανέφερε πως εάν το Βέλγιο δεν μπορούσε να υπογράψει, η Σύνοδος θα έπαιρνε αναβολή επ' αόριστον.

Οι συγκεκριμένες αντιρρήσεις της Βαλονίας στην CETA αφορούν την ανησυχία για κατακόρυφη αύξηση εισαγωγών χοιρινού και βόρειου κρέατος από τον Καναδά και τα ερωτηματικά γύρω από την υπαγωγή στο διεθνές Δίκαιο για διαφορές μεταξύ κρατών και ξένων επενδυτών. Κατά τους επικριτές της συμφωνίας, αυτό μπορεί να ανοίξει την πόρτα σε πολυεθνικές ώστε να καθορίζουν τη δημόσια πολιτική.

Την ίδια στιγμή πάντως, επικριτές της κυβέρνησης της Βαλονίας υποστηρίζουν πως η αντίθεση στη CETA χρησιμοποιείται καιροσκοπικά από τον Πολ Μανιέτ, ο οποίος κατηγορείται πως πιέζει ώστε να ενισχυθεί η προσωπική του θέση εντός της βελγικής κεντροαριστεράς.
 
Newsroom ΔΟΛ
 

1 σχόλιο:

  1. O υψηλός βαθμός επικινδυνότητας της CETA, ιδίως για τις πιο αδύναμες οικονομίες της υφηλίου είναι περισσότερο από εμφανής, και μόνο παντελώς ανίδεοι δικαιολογείται να τον αγνοούν. Η υπογραφή της Ελλάδας στην παραπάνω συμφωνία=ένα ακόμη καρφί στο σταυρό της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)