Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Στενή πολυορκία για CETA


1Παρά την άρνηση του Βελγίου η Ευρώπη και ο Καναδάς ελπίζουν ακόμα να πραγματοποιηθεί η συνάντηση κορυφής που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για την υπογραφή της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά (CETA).

«Μαζί με τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, θεωρούμε ότι η συνάντηση κορυφής της Πέμπτης παραμένει πιθανή», διαβεβαίωσε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αφού μίλησε στο τηλέφωνο με τον Καναδό πρωθυπουργό.
«Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες μέλη της θα πρέπει να συνεχίσουν να προετοιμάζουν τη συνάντηση κορυφής της Πέμπτης, όπου θα υπογραφεί η οικονομική και εμπορική συμφωνία», επιβεβαίωσε το γραφείο του Τζάστιν Τριντό.

«Ελπίζω. Τώρα το μπαλάκι βρίσκεται στην πλευρά της Ευρώπης», δήλωσε η Καναδή υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Κρίστια Φρίλαντ.
Ο Βέλγος πρωθυπουργός είχε ωστόσο ανακοινώσει χθες το απόγευμα ότι η χώρα του δεν είναι σε θέση να υπογράψει τη CETA, μπλοκάροντας ντε φάκτο την υπογραφή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η γερμανόφωνη κοινότητα και η Φλάνδρα είπαν «ναι», η Βαλονία, η κυβέρνηση των Βρυξελλών και η γαλλόφωνη κοινότητα αρνήθηκαν να εξουσιοδοτήσουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την υπογραφή της συμφωνίας, σε μία διαμάχη που φέρνει αντιμέτωπους του περισσότερο εύπορους ολλανδόφωνους με τους γαλλόφωνους που έχουν πληγεί από την κρίση.
Με λίγα λόγια, με την άρνηση των τοπικών κοινοβουλίων που εκπροσωπούν 4,5 εκατομμύρια κατοίκους, το Βέλγιο είναι η μόνη χώρα των 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αδυνατεί να υπογράψει τη συμφωνία αυτή που έγινε αντικείμενο επταετών διαπραγματεύσεων και αφορά περισσότερα από 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους.
Το αδιέξοδο πλήττει ακόμη περισσότερο μία Ένωση ήδη σε κρίση και αποσταθεροποιημένη εξαιτίας του Brexit.
Δεν θέλουμε η συμφωνία αυτή να θέσει σε κίνδυνο τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές ρυθμίσεις την προστασία των δημοσίων υπηρεσιών», εξήγησε ο Πολ Μανιέτ, πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Βαλονίας.
Υπό αμφισβήτησιν τίθεται επίσης το θέμα της προστασίας των επενδύσεων, που επιτρέπει σε μία πολυεθνικη εταιρεία που επενδύει σε μία ξένη χώρα να προσφύγει κατά ενός κράτους που θα υιοθετούσε πολιτική αντίθετη με τα συμφέροντά της.
Στόχος των Βαλόνων: η διασφάλιση μία στέρεης νομικής βάσης στη συνθήκη, την οποία θεωρούν προοίμιο μελλοντικών εμπορικών συμφωνιών, όπως η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που τελεί υπό διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ (TTIP ή Tafta).
Εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θέλει να πιστεύει σε μία γρήγορη λύση, η επιτροπή, που διαπραγματεύθηκε εξ ονόματος των κρατών μελών, είναι έτοιμη να δώσει χρόνο στο Βέλγιο, για λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.
«Ας σταματήσουμε να θεωρούμε τη Βαλονία προπύργιο της αντίστασης απέναντι στις ελεύθερες συναλλαγές», δήλωσε ο Γάλλος ευρωβουλευτής Φρανκ Προυστ, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος θεωρεί ότι ο Πολ Μανιέτ «βρίσκεται σε δυσχερή θέση εξαιτίας της μεταφοράς της έδρας της Caterpillar στη Γαλλία» και πέρασε στην αντεπίθεση. «Δυστυχώς αυτό έπεσε επάνω σε μία κρίσιμη συμφωνία για την Ευρωπαϊκή Ενωση».
«Η CETA είναι ντε φάκτο νεκρή», σχολίασε από την πλευρά του ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης Μπεντ Λάνγκε, πρόεδρος της επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωκοινοβουλίου.
«Είναι δυνατόν να υπάρξει μία νέα απόπειρα για την υπογραφή της σε λίγες εβδομάδες, αλλά δεν είμαι πεπεισμένος ότι θα λειτουργήσει. Εάν οι Βέλγοι δεν μετακινηθούν υπό την παρούσα πίεση, δεν θα το κάνουν αργότερα», προειδοποίησε.

Πηγή: PROnews

biozo.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)