Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Πρωτοφανής επίθεση της κυβέρνησης στον θεσμό της Δικαιοσύνης


Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου
Απίστευτες δηλώσεις για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Δεν υπάρχει προηγούμενο ανάλογης επίθεσης από μία δημοκρατική κυβέρνηση ως προς το ύφος και την επιθετικότητα, κατά ενός θεσμού όπως η δικαιοσύνη! Τη δικαιοσύνη που αποτελεί βασικό πυλώνα της Δημοκρατίας.

Άλλωστε τα δικαστήρια και ιδιαίτερα τα εξειδικευμένα και με υψηλότατο κύρος, όπως είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας, είναι τα μόνα αρμόδια να αποφανθούν επί της νομιμότητας και συνταγματικότητας μιας κυβερνητικής επιλογής. Είναι
προφανώς άλλο η κριτική επί μίας απόφασης και άλλο η πρωτοφανής επίθεση και αμφισβήτηση του θεσμού. Αν είναι δυνατό να κρίνει ένα δικαστήριο με βάση τα "θέλω" μιας κυβέρνησης! Αυτό θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο για τη Δημοκρατία.
Και βέβαια δεν έχουν καμία αξία, απλώς δείχνουν το μέγεθος της οργής αλλά και μιας σπασμωδικής αλαζονικής αντίδρασης οι συμψηφισμοί που επιχειρούνται με παλαιότερες αποφάσεις του ΣτΕ και η λαϊκιστική προσπάθεια να επιρριφθούν ευθύνες στο ΣτΕ για την υποτιθέμενη κοινωνική επιβάρυνση από την επιστροφή των χρημάτων που έχουν ήδη εισπραχθεί από τους υπερθεματιστές του ακυρωθέντος πλέον διαγωνισμού.

Ίσως η επιθετικότητα της κυβερνητικής αντίδρασης να είναι ευθέως ανάλογη του πολιτικού προβλήματος που πλέον αντιμετωπίζει. Πέραν αυτού, όμως, η κυβέρνηση δείχνει για μια ακόμα φορά ότι δεν σέβεται τις πλειοψηφίες. Το είχε δείξει και στο δημοψήφισμα, όμως τώρα το πολιτικό αδιέξοδο την φέρνει, τουλάχιστον σε σχέση με την πρώτη της αντίδραση, σε επίπεδο θεσμικής εκτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)