Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

Για την απέλαση του Έλληνα πρέσβη στην Μόσχα…

Γράφει ο Γιώργος Ιεροδιάκονος
Σε αντικατάσταση του έλληνα πρέσβη στη Μόσχα προχωρά το ΥΠΕΞ | in.gr
Επανερχόμαστε στο μέγα θέμα που αναδείξαμε χθές με την ανακοίνωση της Π.Γ. του "Μετώπου ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ", αναφορικά με την ανεξέλεγκτη επιδείνωση των Ελληνορωσικών σχέσεων: (http://metopoeleftheriellada.blogspot.com/…/blog-post_7.htm…).
Δυστυχώς φαίνεται πως επιβεβαιωνόμαστε απόλυτα από τις εξελίξεις και, κυρίως, από επιβεβαιωμένες πλέον πληροφορίες, προερχόμενες από έγκυρες πηγές, και αφορά στην απέλαση του Έλληνα πρέσβη στην Μόσχα, κ. Ανδρέα Φρυγανά.
Η σημερινή εγκύκλιος του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Κοτζά, προς ανώτατους διπλωμάτες για εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη θέση του πρέσβη στη Μόσχα, καθ’ ουδένα τρόπο δεν συνιστά πάγια τακτική, πόσο μάλιστα εν καιρώ τέτοιας έκτασης διπλωματικής κρίσης μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας.
Η εγκύκλιος του κ. Κοτζιά δεν είναι δυνατόν να εξηγηθεί άλλως, παρά μόνο ενταγμένη μέσα σε δύο ενδεχόμενα. Ή ο Έλληνας ΥΠΕΞ επιχειρεί με ένα εγχείρημα “εσωτερικής κατανάλωσης”, να αναζητήσει εξιλαστήρια θύματα για τη σοβαρή επιδείνωση των ελληνορωσικών σχέσεων, ή ακόμα χειρότερα, ο Έλληνας πρέσβης στην Μόσχα έχει απελαθεί από το ρωσικό κράτος.
Φοβόμαστε πως ισχύει το δεύτερο. Γεγονός που υποδηλώνει, δυστυχώς, απόλυτη γεωπολιτική κατάρρευση της χώρας.
Ουδέποτε άλλη φορά, στην σύγχρονη ελληνική ιστορία, δεν έχει απελαθεί Έλληνας πρέσβης. Ουδέποτε ανάλογου μεγέθους κρίση δεν είχε ποτέ εκδηλωθεί μεταξύ της χώρας μας και κάποιου άλλου κράτους. Διότι δεν μιλάμε απλά για την απέλαση κάποιων διπλωματών δεύτερης ή τρίτης διαβάθμισης. Μιλάμε για τον κατεξοχήν επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής αντιπροσωπείας της χώρας μας στην ρωσική πρωτεύουσα. Και συνιστά, ουσιαστικά, ιδίου μεγέθους διπλωματική ρήξη, όπως το κλείσιμο της Συριακής πρεσβείας στην Αθήνα.
Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό; Πρόκειται για την πλήρη γεωπολιτική περιθωριοποίηση και απομόνωση της χώρας μας, και μάλιστα από την αδιαμφισβήτητη υπερδύναμη στον Ευρασιατικό χώρο.
Η εν γένει στάση του κ. Κοτζιά αναφορικά με την διαχείριση αυτής της δυσμενούς για τη χώρα μας εξέλιξη, γεννά αμείλικτα ερωτηματικά, αλλά και προβληματισμό για την τελευταία σκληρή ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ εναντίον της Ρωσίας, δεδομένου ότι ο τόνος της ανακοίνωσης ανοίγει -αν όχι επιδιώκει- τον δρόμο για περαιτέρω επιδείνωση των ελληνορωσικών σχέσεων.
Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα σκηνικό υποψιασμού για το τι ακριβώς επιδιώκει ο Έλληνας ΥΠΕΞ και ποίων τα σχέδια εξυπηρετεί. Γιατί, σώνει και καλά, μέσα σε μια συγκυρία σοβαρών εξελίξεων σε πολύ σοβαρά ζητήματα, που αφορούν στο Σκοπιανό, στα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό, αλλα και στο πολύπλοκο και πολυδιάστατο σύμπλεγμα των ανατροπών στην ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει εμείς να θέσουμε απέναντί μας την μοναδική χώρα στην περιοχή (και μάλιστα αδιαμφισβήτητη υπερδύναμη), που θα μπορούσαμε να προσβλέπουμε σε μια κάποια στήριξη;
Ο κ. Κοτζιάς λοιπόν, βάζει τα δάχτυλα και ποίων τα μάτια βγάζει; Τα δικά του; Τα δικά μας; Ή μήπως δεν ταυτίζονται αυτά τα δύο;
Το "Μέτωπο ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ" ήδη ανέλαβε από χθές πολιτική πρωτοβουλία, απευθυνόμενο στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας και ήδη έχουν υπάρξει οι πρώτες επαφές.
Δεσμευόμαστε ότι ουδέποτε θα δεχθούμε ως τετελεσμένα τα “καμώματα” του Κοτζιά, και ξεκαθαρίζουμε την πρόθεσή μας να μην αποδεχθούμε, ούτε να υιοθετήσουμε, και εν τέλει να καταγγείλουν ως εθνικά απαράδεκτες και επικίνδυνες τις πρακτικές που τροποποιούν τη φυσιογνωμία, τη Διεθνή θέση της χώρας και μεταβάλλουν αδιαπραγμάτευτες θεμελιώδης εθνικές προτεραιότητες και παραδοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)