Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Ρουμανία: Οπισθοχώρηση μετά την κατακραυγή. Αποσύρεται το διάταγμα για τη διαφθορά

Σχόλιο ιστολογίου:
Στην Ρουμανία μαζικές διαδηλώσεις για το διάταγμα πολιτικής διαφθοράς, στην Ελλάδα η καφέ - διαδίκτυο και λέμε καμιά βλακεία να περάσει η ώρα.
Ενώ η πολιτική αλητεία έχει φτάσει στο μέγιστο, 300 μαφιόζοι στο μαγαζάκι τους την Βουλή που απλά υπογράφουν νόμους που ετοιμάζουν τα κοράκια και οι γύπες της Τρόικας.Ως πότε θα τους ανεχόμαστε;
"Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε", είπε ο επικεφαλής του κυβερνητικού εταίρου των Σοσιαλδημοκρατών. Σε άτακτη υποχώρηση η κυβέρνηση, για το νομοσχέδιο που προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και τη διεθνή κατακραυγή

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Σορίν Γκριντεάνου ανακοίνωσε την απόσυρση του αμφιλεγόμενου διατάγματος για υποθέσεις διαφθοράς, το οποίο οδήγησε σε πρωτοφανείς μαζικές διαδηλώσεις στην χώρα.
«Αύριο Κυριακή, θα συνεδριάσουμε εκτάκτως προκειμένου να καταργήσουμε το διάταγμα, να το αποσύρουμε, να το ακυρώσουμε…, καταλαβαίνετε, και να βρούμε ένα νόμιμο τρόπο προκειμένου να διασφαλίσομε ότι δεν θα εφαρμοστεί» επισήμανε ο επικεφαλής της ρουμανικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια ενός διαγγέλματος που απηύθυνε, όπου τόνισε ότι δεν επιθυμεί να «διχάσει τη Ρουμανία» κι ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατακλύζουν καθημερινά τους δρόμους μετά την έγκριση του κειμένου, την Τρίτη.

Νωρίτερα, ο αρχηγός του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) της Ρουμανίας είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο, η κυβέρνηση να αποσύρει το αμφιλεγόμενο διάταγμα.

Ο Λίβιου Ντραγκνέα, ο οποίος θεωρείται ότι ηγείται της κυβερνητικής πολιτικής, είχε συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματός του, για να συζητήσουν το ενδεχόμενο αυτό.

Σε συνέντευξή του στην τοπική ειδησεογραφική ιστοσελίδα DCNews, δήλωσε: "Νιώθω ότι δεν μπορώ να τη συγκρατήσω άλλο...την πίεση από τις περιφερειακές οργανώσεις που μπορούν να βγάλουν ένα εκατομμύριο ανθρώπους στους δρόμους του Βουκουρεστίου. Ως εκ τούτου, αποφάσισα να συναντηθώ με τους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού για να προτείνω μια λύση να αρθεί το αδιέξοδο".

Το PSD διαθέτει στο κοινοβούλιο πλειοψηφία μαζί με τον επι μακρόν εταίρο του, το κόμμα ALDE.

Το διάταγμα για την αποποινικοποίηση ορισμένων εγκλημάτων διαφθοράς θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις στην πορεία των μεταρρυθμίσεων από τότε που η Ρουμανία εντάχθηκε στην ΕΕ το 2007.

Αν επιβαλλόταν, θα αποποινικοποιούσε αδικήματα όπως την κατάχρηση εξουσίας που θα αφορούν ποσά μικρότερα των 48.000 δολαρίων.

Μάλιστα, αν το διάταγμα ίσχυε, θα έβαζε τέλος στη συνεχιζόμενη δίκη εις βάρος του Ντραγκνέα, ο οποίος κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε την πολιτική επιρροή του για να διασφαλίσει κρατικούς μισθούς για δύο εργαζόμενους στο αρχηγείο του κόμματός του το διάστημα 2006-2013.

news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)