Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Διεθνής Διαφάνεια: Οι διεφθαρμένες κυβερνήσεις θέτουν τα θεμέλια των μελλοντικών κρίσεων.

Οι δυτικές κυβερνήσεις οφείλουν να καταπολεμήσουν την διαφθορά που συνέβαλε στην ανάδυση εξτρεμιστικών οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Μπόκο Χαράμ στο Ιράκ , τη Λιβύη και τη Νιγηρία, συμπεραίνει έκθεση του βρετανικού τμήματος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International) με τίτλο «Η μεγάλη καμπή: η διαφθορά και η ανάδυση του βίαιου εξτρεμισμού».

Οργανώσεις όπως η Μπόκο Χαράμ και το Ισλαμικό Κράτος εκμεταλλεύονται
την διαφθορά για να στρατολογούν, εμφανιζόμενες ως εναλλακτική λύση στις διεφθαρμένες κυβερνήσεις.

«Η καταπολέμηση της διαφθοράς θα έπρεπε να είναι ύψιστη προτεραιότητα», αναφέρεται στην έκθεση όπου σημειώνεται ότι στην κατεύθυνση αυτή υπάρχουν πρακτικά διπλωματικά βήματα που μπορούν να γίνουν, όπως η άρνηση χορήγησης βίζας ή το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς των ελίτ.

Για παράδειγμα, η παρουσία 50.000 στρατιωτών-φαντασμάτων στις τάξεις του ιρακινού στρατού είχε ως συνέπεια «κανείς να μην είναι σε θέση να αντιταχθεί κατά την κατάληψη της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος, ενώ αντίστοιχα φαινόμενα είχαν επιπτώσεις στην αντιμετώπιση της Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία.

Ευρύτερα, οι δυτικές κυβερνήσεις οφείλουν να επανεξετάσουν εκ θεμελίων τις σχέσεις τους με τους Καντάφι, τους Ασαντ και τους Μάλικι στο μέλλον, επισημαίνει η έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας. «Υπερβολικά πολλές δυτικές κυβερνήσεις προτιμούν να κάνουν προσπάθειες για να επηρεάσουν ή να αμβλύνουν τη συμπεριφορά διεφθαρμένων δικτατόρων τους οποίους θεωρούν ως εναλλακτική επιλογή στην αστάθεια...αλλά στο τέλος, οι διεφθαρμένες κυβερνήσεις θέτουν τα θεμέλια των μελλοντικών κρίσεων».

enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)