Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Ποια ανάκαμψη; Ο χειρότερος Ιανουάριος για την απασχόληση από το 2001.

Σε αντίθεση με τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για μείωση της ανεργίας, τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» κατέδειξαν ότι Ιανουάριος του 2017 υπήρξε ο χειρότερος των τελευταίων 16 χρόνων για τη μισθωτή απασχόληση. Χάθηκαν σχεδόν 30.000 θέσεις εργασίας.

Αυτό βέβαια δεν αποτρέπει υπουργούς όπως ο Νίκος Παππάς φερ’ ειπείν, να λέει πριν από τρεις εβδομάδες ότι βρισκόμαστε σε φάση ανάκαμψης και ότι «είμαστε αισιόδοξοι ότι και το 2017 η ανεργία θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται».

Τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» για τη ροή μισθωτής απασχόλησης του Ιανουαρίου, δημοσιεύτηκαν χθες (Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου) μετά από αρκετές ημέρες καθυστέρησης. Μάλιστα για αυτήν την καθυστέρηση άφησε αιχμές η Νέα Δημοκρατία, η οποία εξέδωσε και μια οξύτατη ανακοίνωση για την κατάσταση στην αγορά εργασίας.

Αλλωστε τα δεδομένα του «Εργάνη» περιγράφουν όντως μια εφιαλτική κατάσταση. Δείχνουν ότι ο Ιανουάριος εφέτος ήταν ο μήνας με τις χειρότερες επιδόσεις από το 2001 (που υπάρχουν στοιχεία) –ήταν μάλιστα χειρότερος και από το 2009, χρονιά έναρξης της κρίσης, αλλά και από τον Ιανουάριο του 2012, στο διάστημα της επεισοδιακής κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου.

protagon.gr