Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Δεν αλλάζει ο Τραμπ την στάση του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Του Γ. Αγγέλη
Αν κάποιοι περίμεναν ότι οι αλλαγές των ανθρώπων της αμερικάνικης κυβέρνησης (Τραμπ) στο ΔΝΤ θα άλλαζαν την στάση του Ταμείου απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα, χθες απογοητεύθηκαν καθώς η κα Λαγκάρντ σε γνώση της αμερικανικής πλευράς, μετέφρασε στην γλώσσα των απαιτήσεων του ΔΝΤ όλα όσα ζητά η κα Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε.

Η Λαγκάρντ συνάντησε χθες την Γερμανίδα καγκελάριο αφού είχε την πρώτη επαφή της με τον Αμερικανό υπουργό οικονομικών Σ. Μνιούτσιν. Έτσι η συζήτηση στο Βερολίνο για το ελληνικό πρόγραμμα έλαβε υπ όψη της τα όσα είχαν συζητηθεί μεταξύ της Λαγκάρντ και Μνιούτσιν και τις απόψεις της αμερικανικής πλευράς μεταξύ άλλων και για το ελληνικό πρόγραμμα.

Και αυτό που προέκυψε, με βάση τις δηλώσεις της στα ΜΜΕ μετά την συνάντηση δεν ήταν καθόλου μακριά από τις απόψεις Σόιμπλε έτσι όπως αυτές εκφράσθηκαν στο τελευταίο Eurogroup.

H κα Λαγκάρντ έκανε έμμεσα σαφές ότι το ΔΝΤ δεν βιάζεται να επανέλθει με νέα έκθεση (μη) βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και θα περιμένει να δει το πώς προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις στο ελληνικό πρόγραμμα για να κρίνει το πώς, πότε και με τι χρήματα θα συμμετάσχει. Βάφτισε μάλιστα τις απαιτήσεις Σόιμπλε, για νέα επιπλέον μέτρα όσον αφορά την διασφάλιση του 3,5% στο πρωτογενές πλεόνασμα μέσω φορολογίας και συντάξεων, ως 'μεταρρυθμίσεις ' και θα περιμένει όπως δήλωσε να δει το πώς αυτές θα μειώσουν τις ανάγκες για παρεμβάσεις στο χρέος.

Δεν είχε πρόβλημα να διευκρινίσει δημόσια μετά την συνάντησή της με την Γερμανίδα καγκελάριο ότι η αναδιάρθρωση και όχι το κούρεμα στο ελληνικό χρέος θα πρέπει να αφορά σε 'σημαντική επέκταση των ωριμάνσεων, σημαντική μείωση των επιτοκίων ' και ότι όλα 'αυτά θα πρέπει να συζητηθούν με λεπτομέρειες, καθώς θα σημειώνεται πρόοδος στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων'. Για τις οποίες μεταρρυθμίσεις εμφανίσθηκε αισιόδοξη καθώς πολλά έχουν στο μεταξύ γίνει από την Ελλάδα.

Με άλλα λόγια Μέρκελ - Λαγκάρντ συμφώνησαν να πετάξουν το μπαλάκι της ευθύνης για ότι ακολουθήσει στην ελληνική πλευρά και να αφήσουν την προεκλογική καμπάνια στην Γερμανία έξω από τις όποιες πιέσεις από τις περιπέτειες στο ελληνικό πρόγραμμα.

Και όλα αυτά με γνώση του ποιες είναι οι προθέσεις της αμερικανικής πλευράς για το θέμα, αφού η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησε η κα Λαγκάρντ με τον κ. Μνιούτσιν πριν πάει να συναντήσει την Γερμανίδα καγκελάριο.

  capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)